Gekaramelliseerde witlof met pastinaak-pompoenpuree
Kenmerken: | Feestdagen, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht |
---|---|
Voor: | 2-3 personen |
Ik had witlof, pastinaak en een restje pompoen in de koelkast en daar wilde ik graag een avondmaaltijd uit halen. Een Google zoekactie bracht me bij een recept voor witlof met gingerale en pastinaakpuree van De Plantaardige Keuken. Gingerale had ik niet, maar wel gember op siroop en de pastinaakpuree werd pompoen-pastinaak puree.
Het resultaat was een heel apart, super smaakvol gerecht. Je zou dit best bij het kerstdiner kunnen serveren. Het zoet van de pastinaak en pompoen contrasteert fijn met de licht bittere witlof. De amandelen zorgen ervoor dat het lekker vult. Het is ook nog best wel snel klaar. Wat wil je nog meer?!
Je zou hier nog een vegaburger of wat stukjes nepkip bij kunnen eten, maar door de amandelen is dat niet echt nodig. Het recept is ruim voldoende voor twee personen. Als je er met drie mensen van wilt eten is het wel handig om er een vleesvervanger bij te doen.
Ingrediënten
Voor de puree
- 400 gram pastinaak, geschild en in blokjes
- 300 gram pompoen, geschild en in blokjes
- 1 eetlepel margarine
- 1/2 theelepel tijm
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel suiker
- peper naar smaak
- 80 gram amandelen, grof gehakt en geroosterd
Voor de witlof
- 1 eetlepel bakmargarine of olie
- 500 g witlof, in de lengte in reepjes gesneden
- 1 eetlepel bruine suiker (of equivalent van een ander zoetmiddel)
- 100 ml water
- 1 eetlepel gembersnippers op siroop (of 1 theelepel gemberpoeder met wat extra zoetmiddel)
- 1/2 eetlepel mosterd
- 1/2 eetlepel sojasaus
Bereiding
Maak de puree
Doe de pastinaak en pompoen in een pan, doe er wat water bij en breng ze aan de kook. Laat 20 minuten koken tot de groente lekker zacht zijn. (Bak ondertussen de witlof volgens de instructies hieronder.)
Giet het water van de pastinaak en pompoen af, maar bewaar een beetje om straks de puree mee aan te maken. Pureer de groente met een pureestamper of (voor een heel gladde puree) keukenmachine. Doe de margarine en kruiden erbij en voeg eventueel wat achtergehouden kookwater toe, zodat je een lekker smeuïge puree krijgt. Roer tot slot de geroosterde amandelen door de puree.
Maak de witlof
Snijd de stronkjes witlof doormidden en verwijder de bittere harten. Snijd de witlof nu in de lengte in repen. Verhit op middelhoog vuur de margarine of olie in een grote koekenpan en bak hierin de witlof terwijl je hem af en toe even omschept. Als de witlof gaar en een beetje gekaramelliseerd is doe je de suiker erbij en laat die even meebakken. Voeg nu ook het water, gember, mosterd en sojasaus toe en laat de witlof nog een paar minuten sudderen tot het water weer een beetje verdampt is.
Schep een bergje pompoenpuree in een diep bord en leg de gebakken witlof erbovenop. Strooi er eventueel nog wat extra amandelen overheen om te garneren.
16 Reacties
Schrijf een reactie