Gefermenteerde tofu feta
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Fermentatie, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Supermarktvriendelijk, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 0 minuten, totaal 20 minuten |
Voor: | 250 gram tofu feta |
Tofu feta is één van mijn favoriete manieren om tofu te eten. Dit recept voor gefermenteerde tofu doet daar nog een schepje bovenop. Door de fermentatie krijgt de tofu een fijne subtiele umami smaak. Ook trekken het zout en de smaakmakers uit de pekelvloeistof diep in de tofu. De tofu moet een week of twee op je aanrecht staan, maar verder is het een heel makkelijk recept dat bijna niet mis kan gaan. Gebruik de tofu feta bijvoorbeeld in salades, ovenschotels en op pizza.
Dit is een zogenaamde 'wilde' fermentatie. Je gebruikt geen startcultuur, maar fermenteert de tofu met de bacteriën en gisten die van nature in de omgeving aanwezig zijn. Door de tofu ondergedompeld te houden water met 2,5% zout, kunnen alleen de goede bacteriën groeien, zodat je zeker weet dat het eindproduct veilig is om te eten.
Wil je nog meer eenvoudige super lekkere vegan kazen leren maken? Kijk dan eens naar mijn Starterskit Vegan 'Kaas' Maken! Deze is te bestellen bij webwinkel Veggiedeli en bevat alle ingrediënten waar je moeilijk aan kunt komen, plus een mooi receptenboekje. Leuk om voor jezelf te kopen of om cadeau te geven.
Ingrediënten
- 250 gram tofu, in blokjes
- 14 gram (1 flinke eetlepel) zout
- +/- 300 ml water
- 1-2 tenen knoflook, gehalveerd (optioneel)
- chilivlokken, gedroogde dille etc. (optioneel)
- olijfolie (optioneel)
Bereiding
Maak een grote glazen pot (bijvoorbeeld van bonen of augurken) goed schoon. Doe de blokjes tofu in de pot, samen met het zout. Giet er water bij tot de tofu helemaal onder staat. Zorg dat er minstens een centimeter ruimte over is boven het water. Gebruik eventueel een grotere pot als het niet past. Voeg smaakmakers naar keus toe, zoals knoflookteentjes, chili of kruiden. Schud de pot zachtjes tot het zout helemaal opgelost is.
Zet de pot weg op kamertemperatuur, met het deksel erop, maar niet helemaal vastgedraaid. Meng de potten iedere dag eventjes, zodat alles goed gemengd blijft en de tofu niet boven water komt drijven. Na twee of drie dagen zie je de eerste luchtbelletjes verschijnen in het water. De fermentatie is begonnen! Als het warm weer is gaat dit sneller dan bij koud weer.
Laat de tofu in totaal minstens 7 dagen op kamertemperatuur staan. Proef nu of de tofu al lekker kazig smaakt. Dit gaat sneller in de zomer dan in de winter. Zelf vind ik hem rond 8-10 dagen het lekkerst. Blijf om de dag proeven tot de tofu voor jou de juiste smaak heeft.
Als je vindt dat jouw tofu genoeg smaak heeft gekregen, zet je hem in de koelkast zodat de fermentatie stopt. Je kunt het water nu eventueel afgieten en de tofu in olijfolie bewaren. De tofu is nu klaar om op te eten, maar hij wordt nog lekkerder als je hem een paar dagen in de koelkast op smaak laat komen. De gefermenteerde tofu feta blijft in de koelkast nog ongeveer een maand goed.
43 Reacties
Schrijf een reactie