Gefermenteerde tofu feta

10 February 2020 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 0 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 250 gram tofu feta
Gefermenteerde tofu feta vegan

Tofu feta is één van mijn favoriete manieren om tofu te eten. Dit recept voor gefermenteerde tofu doet daar nog een schepje bovenop. Door de fermentatie krijgt de tofu een fijne subtiele umami smaak. Ook trekken het zout en de smaakmakers uit de pekelvloeistof diep in de tofu. De tofu moet een week of twee op je aanrecht staan, maar verder is het een heel makkelijk recept dat bijna niet mis kan gaan. Gebruik de tofu feta bijvoorbeeld in salades, ovenschotels en op pizza.

Dit is een zogenaamde 'wilde' fermentatie. Je gebruikt geen startcultuur, maar fermenteert de tofu met de bacteriën en gisten die van nature in de omgeving aanwezig zijn. Door de tofu ondergedompeld te houden water met 2,5% zout, kunnen alleen de goede bacteriën groeien, zodat je zeker weet dat het eindproduct veilig is om te eten.

Wil je nog meer eenvoudige super lekkere vegan kazen leren maken? Kijk dan eens naar mijn Starterskit Vegan 'Kaas' Maken! Deze is te bestellen bij webwinkel Veggiedeli en bevat alle ingrediënten waar je moeilijk aan kunt komen, plus een mooi receptenboekje. Leuk om voor jezelf te kopen of om cadeau te geven.

Ingrediënten

  • 250 gram tofu, in blokjes
  • 14 gram (1 flinke eetlepel) zout
  • +/- 300 ml water
  • 1-2 tenen knoflook, gehalveerd (optioneel)
  • chilivlokken, gedroogde dille etc. (optioneel)
  • olijfolie (optioneel)

Bereiding

Maak een grote glazen pot (bijvoorbeeld van bonen of augurken) goed schoon. Doe de blokjes tofu in de pot, samen met het zout. Giet er water bij tot de tofu helemaal onder staat. Zorg dat er minstens een centimeter ruimte over is boven het water. Gebruik eventueel een grotere pot als het niet past. Voeg smaakmakers naar keus toe, zoals knoflookteentjes, chili of kruiden. Schud de pot zachtjes tot het zout helemaal opgelost is.

Zet de pot weg op kamertemperatuur, met het deksel erop, maar niet helemaal vastgedraaid. Meng de potten iedere dag eventjes, zodat alles goed gemengd blijft en de tofu niet boven water komt drijven. Na twee of drie dagen zie je de eerste luchtbelletjes verschijnen in het water. De fermentatie is begonnen! Als het warm weer is gaat dit sneller dan bij koud weer.

Laat de tofu in totaal minstens 7 dagen op kamertemperatuur staan. Proef nu of de tofu al lekker kazig smaakt. Dit gaat sneller in de zomer dan in de winter. Zelf vind ik hem rond 8-10 dagen het lekkerst. Blijf om de dag proeven tot de tofu voor jou de juiste smaak heeft.

Als je vindt dat jouw tofu genoeg smaak heeft gekregen, zet je hem in de koelkast zodat de fermentatie stopt. Je kunt het water nu eventueel afgieten en de tofu in olijfolie bewaren. De tofu is nu klaar om op te eten, maar hij wordt nog lekkerder als je hem een paar dagen in de koelkast op smaak laat komen. De gefermenteerde tofu feta blijft in de koelkast nog ongeveer een maand goed.

43 Reacties

jan beunen op 11-2-2020 - 12:53
Hoy, dat ziet er lekker uit! Bedoel je in je laatste alinea dat je de feto nog 7 dagen extra in de koelkast op smaak laat komen? Groeten jan
Martine op 11-2-2020 - 13:16
Hoi Jan, dat klopt ja. Het hoeft niet per se echt 7 dagen te zijn hoor, korter mag ook. En je kunt de tofu tijdens deze periode dus eventueel in olijfolie doen, voor nog meer smaak. Ik zal kijken of ik het nog duidelijker op kan schrijven.
Evelien op 11-2-2020 - 15:04
Hoi Martine, dit zou ik graag eens proberen. Kun je aangeven hoe je kunt zien als het niet meer ok is om te eten? Ik vind het wat spannend. Groet, Evelien
Martine op 11-2-2020 - 16:24
Hoi Evelien, als de tofu zou bederven komt er schimmel op te staan en/of krijgt het een zeer onprettige geur. Zolang je oplet dat je voldoende zout gebruikt en de tofu goed onder water houdt, kan er weinig misgaan. Succes!
Mariska op 24-2-2020 - 20:01
Hoi Martine, ik heb het nu een week staan maar er blijven steeds minder blokjes over. Er ligt al zo'n twee centimeter gruis op de bodem. Ze vallen dus uit elkaar, heel raar. En eerlijk gezegd vind ik de geur niet te harden. Ben dus bang dat het niet goed meer is. Er staat geen schimmel op. Groetjes Mariska
Martine op 24-2-2020 - 21:48
Hoi Mariska, dat klinkt inderdaad niet goed. De tofu zou in ieder geval geen sterke onaangename geur moeten hebben en bij mij blijven de blokjes ook mooi stevig. Ik vraag me af wat er mis is gegaan bij jou. Wat voor soort tofu heb je gebruikt? En heb je voldoende zout toegevoegd?
Mariska op 25-2-2020 - 18:44
Ik heb de biologische tofu van de AH gebruikt met 15 gram zout.
Martine op 26-2-2020 - 20:26
Hoi Mariska, de tofu van AH is vrij zacht en poreus. Misschien dat het daarom uit elkaar valt? De tofu van Vivera of Jumbo huismerk is veel steviger. Dat verklaart nog niet de rare geur. Misschien was de tofu al niet helemaal vers meer toen je de fermentatie begon?
Mariska op 27-2-2020 - 18:42
Ah oke, dat zal het verklaren dat het uit elkaar valt. Heel eerlijk, ik heb niet naar de houdbaarheidsdatum gekeken. Volgende keer ga ik het proberen met die van de Jumbo of vivera. Bedankt voor de toelichting! Groetjes, Mariska
Kirsten op 18-3-2020 - 13:17
Moet het na de fermentatie in olijfolie bewaard worden of kan het ook in het water blijven?
Martine op 24-3-2020 - 15:53
Hoi Kirsten, zelf bewaar ik de seitan na de fermentatie gewoon in het water.
Paloeka op 19-3-2020 - 22:49
Hai, Ik was benieuwd naar dit recept en heb het 5 dagen geleden proberen te maken. Het staat ruim onder water en ik dacht ook meer dan voldoende zout. Alleen toen ik vandaag wilde checken of dat het goed was kwam er een sterke geur vandaan en lag er op het water een soort vliesje van de dille met een klein plekje van blauwe schimmel. De schimmel en het vliesje heb ik nu weggehaald. Wat is er denk je volgens jou misgegaan?
Martine op 20-3-2020 - 22:03
Hoi Paloeka, waarschijnlijk is de dille boven komen drijven, waardoor deze kon gaan schimmelen. Dit kun je voorkomen door de pot dagelijks even voorzichtig te schudden of de inhoud te roeren, zodat ook de kruiden mooi ondergedompeld blijven.
Ryanne op 26-3-2020 - 11:54
Wat een leuk recept weer. Ik vind zelf fermenteren wel spannend, maar als het lukt lijkt het me ook wel heel lekker. Ik heb de tofu nu sinds maandag staan. Vreemd genoeg zie ik nog geen bubbeltjes en ik proef ook nog niets, behalve zout. Kan het dat onze keuken te koel is? Daar is het op dit moment echt nog wel fris. Of ligt het eraan dat ik zout met jodium heb gebruikt? Ik heb de potten verplaatst naar mijn studeerkamer, daar wordt het overdag wat warmer door de zon (potten staan wel uit de zon). Hopen dat dat werkt.
Martine op 27-3-2020 - 15:04
Hoi Ryanne, ik denk dat het dan inderdaad wat te koud is in je keuken. Dan duurt het langer voor er een actieve fermentatie ontstaat. Op een warmere plek zal het beter gaan. Let er inderdaad wel op dat de potten niet in direct zonlicht staan. Gejodeerd zout gebruik ik zelf ook wel eens, en dat gaat eigenlijk altijd goed. Succes!
Laura op 1-4-2020 - 12:57
Hoi Martine, Bedankt weer voor dit leuke recept. Ik heb het 1-2 maanden geleden gemaakt. De fermentatie duurde erg lang, maar dat lag vermoedelijk aan de lage temperatuur in huis. Het resultaat was lekker (al viel de tofu net als bij Mariska uit elkaar), maar wel erg zout. Zou je ook minder zout kunnen gebruiken icm een paar eerlepels sojayoghurt, zoals bij je recept voor bulgurkaas? Dan ga ik het nogmaals proberen! Nu staat er bij mij een pot bulgur te fermenteren in het raamkozijn.
Martine op 7-4-2020 - 18:04
Hoi Laura, ik denk dat dat wel kan ja, met yoghurt of wellicht sap van verse zuurkool als startcultuur. Maar let dan extra goed op dat er geen schimmel op komt.
Kirsten op 9-4-2020 - 12:14
Gelukt, erg tevreden! Ik heb ze twee weken laten fermenteren, maar zou in de toekomst misschien nog iets langer doen. Ligt natuurlijk aan de termperatuur in de keuken though. Hoe dan ook, top recept!
Martine op 9-4-2020 - 13:57
Leuk Kirsten!
Laura op 14-4-2020 - 10:51
Hoi Martine, Bedankt voor je reactie. Inmiddels staan er bij mij sinds zo'n 10 dagen twee potten te fermenteren: 1 volgens recept en 1 met de helft van het zout en wat sojayoghurt. Inmiddels beginnen ze allebei te fermenteren, maar wel anders te smaken. Ik ben heel benieuwd, nog even geduld. :)
Martine op 15-4-2020 - 10:51
Leuk Laura! Hoe is de smaak van de pot met de yoghurt?
Kirsten op 20-4-2020 - 16:39
Hoihoi, Al een tijdje geleden gereageerd dat ik het gemaakt had. Ik had toen de helft opgegeten en de andere helft in olijfolie in de koelkast gezet. Alleen is mijn olijfolie helemaal hard en troebel geworden. Er zit geen rare geur aan en ook geen schimmel of andere gekke dingen te zien. Heb je misschien een idee wat er gebeurt kan zijn? Het viel me na ongeveer twee weken in de koelkast op. (Stolpunt van olijfolie is -6 en andere potjes met olie in dezelfde koelkast hebben dit niet). Heel erg bedankt voor suggesties alvast!
Kirsten op 20-4-2020 - 16:47
oh, extra toevoeging: het was gewoon olijfolie van de jumbo, geen extra virgine of iets speciaals. Fermentatie gedaan met alleen zout en knoflook, maar de knoflook er wel uitgehaald voordat de olie erin ging.
Martine op 20-4-2020 - 17:26
Hoi Kirsten, olijfolie kan inderdaad een beetje stijf en troebel worden in de koelkast. Het is dan nog niet helemaal gestold, maar gaat al wel die kant op. Als je de pot uit de koelkast haalt wordt de olijfolie weer terug vloeibaar en helder.
Kirsten op 20-4-2020 - 21:40
Aah okay, er is dus niets mis mee waarschijnlijk? Fijn! Ik was een beetje bang om de andere helft nog te gebruiken haha.
Martine op 21-4-2020 - 12:08
Ik denk dat het inderdaad nog helemaal goed is :)
Hulcjee op 29-4-2020 - 10:57
Ik heb gehoord dat olijfolie en knoflook een gevaarlijke combinatie is om te fermenteren? En..kun je hoeveelheden van kruiden aangeven? Te weinig is zonde en teveel misschien jammer..
Martine op 24-8-2020 - 11:49
Hoi Hulcjee, olijfolie en knoflook moet inderdaad altijd in de koelkast worden bewaard (zoals ook in het recept staat), anders kan zich hier botulisme in vormen. Ik gebruik ongeveer een theelepel gedroogde kruiden per portie tofu feta.
Mieke op 4-5-2020 - 10:03
De eerste pot is op. Goh, zegt een vriendin die komt eten, feta? Lekker 😉 Pot twee ga ik zo maken. Vooral die met dille vind ik echt super lekker 😋 dank voor het lekkere recept 🙏
Martine op 24-8-2020 - 13:58
Super leuk om te horen Mieke!
Corrie op 4-6-2020 - 9:07
Goedemorgen, Ik had via Veggie deli een pakket gekocht om veganistische kaas te maken. Via de mail een klacht ingediend. Ik hoor daar niets over. Heel jammer. Vr.gr Corrie
Martine op 24-8-2020 - 14:50
Hoi Corrie, excuses voor de late reactie. Ik heb je net een mailtje gestuurd. Heb je inmiddels antwoord gehad van Veggiedeli?
Christel op 10-6-2020 - 20:45
Ha Martine, ik koop iedere week FeTo, gefermenteerde tofu. Heel lekker! Ik was blij je recept te lezen: dat kan ik dus zelf maken! Spannend.. :) Want fermenteren is makkelijk, maar toch ging er wel eens wat mis bij andere experimenten. En omdat iedere fermentatie weer een nieuwe, onbekende geur geeft weet je niet direct of het goed is. Ik vond in eerste instantie de geur van deze zelfgefermenteerde tofu niet heel lekker. Maar gek genoeg: it grows on you. En het resultaat: heel goed! Anders dan de gekochte FeTo, maar logisch op zich. Net als dat ieder merk tempeh ook weer heel anders smaakt. Ik vond het een geslaagd experiment en heb maar vast nieuwe tofu gekocht voor de volgende batch. Merci voor het recept en de duidelijke toelichting!
Martine op 24-8-2020 - 15:20
Fijn dat het goed gelukt is Christel!
Kirsten op 4-12-2020 - 18:18
Hoihoi, Dit recept is bij mij meerdere malen succesvol gelukt, maar laatst in de zomer was het gaan schimmelen. Ik dacht dat het toen misschien te warm was, dus heb het nu nog een keer geprobeerd (twee potjes) en weer geen succes. Er zit genoeg zout in, maar er ligt een vieze dikke drab/schimmellaag op en komt een onaangename geur vanaf. In principe doe ik volgens mij niets anders dan de keren dat het wel goed ging. Ook zijn de potjes vooraf goed gedesinfecteerd. Wat gaat er mis?
Smevanhetschip op 20-1-2021 - 16:56
Je zegt 2,5 % zout, dat is voor 300 cc water 7,5 gram. Maar in het recept staat 14 gram. Als ik meer blokken tofu wil maken en dus ook meer water nodig heb, hoeveel is dat dan?
Sandra op 4-7-2021 - 11:17
Hallo Martine, Bovenstaande vroeg ik mij ook af. Grtjs!
Martine op 5-7-2021 - 13:43
Hoi Sandra en Sme, het is 2,5% van het water+de tofu. Dus 300 + 250 = 550 gram water en tofu. 550 * 0,025 = 13,75 gram zout. Als je meer tofu gebruikt, dus ook meer zout toevoegen.
Henriette op 14-8-2021 - 8:27
Hi! Ik heb deze eerder gemaakt en ik vond de feta erg lekker zo. Ook echt heel lang, maanden wel, in de koelkast bewaard in gestolde olijfolie. Nu ben ik met een nieuwe portie bezig en komen er 'witte belletjes eilandjes' op het wateroppervlak drijven. Kan ik je misschien een foto sturen, dat je eens mee kijkt?
Sandra op 30-8-2021 - 19:08
Topidee! Sinds dit recept mij onder ogen kwam, heb ik eigenlijk altijd wel wat op voorraad (ik maak grotere hoeveelheden). Ik breng het op smaak met knoflook en prei (of bosui).
Annemarie op 9-10-2021 - 16:06
Apart maar lekker. Heb het in een bietjessalade gedaan (8 dagen fermenteren plus nog een weekje in de koelkast) en dat was heerlijk. Echtgenoot was heel wantrouwig, maar moest toegeven dat het goed smaakte. Ik begin meteen met een tweede pot.
Kim op 11-12-2021 - 14:14
Hmm ik krijg hier honger van 🤤. Deze wil ik zeker eens gaan proberen ben erg benieuwd. En ook naar de andere pickelt groente achtige kweekjes 🤭
mies op 1-12-2023 - 12:39
Over die Feto-tofu...daar zijn ze mee gestopt jammer genoeg. Die tofu was zonder smaakmakers altijd erg lekker. Eigenlijk had het alleen maar een beetje zout en peper nodig. Ik denk zelf tofu fermenteren met zout en yoghurt dan het beste alternatief is.

Schrijf een reactie