Frisse salade met miso-tahin dressing

16 April 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 45 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 2 personen
Salade met miso-tahindressing, vegan

Het Foodblog Event (een receptenwedstrijd voor bloggers) heeft deze maand het thema 'Plantaardig'. Ik was al langer van plan om eens mee te doen, en dit thema kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan! Als je ook wilt deelnemen, tot 30 april kun je nog een recept insturen.

Deze salade laat goed zien wat je met pure plantaardige ingrediënten kunt doen. Tahin (sesampasta) is een perfecte basis voor een lekker romige saus of dressing. Een paar weken geleden gebruikte ik het al in deze Midden-Oosterse linzensalade. De dressing in het recept hieronder smaakt hartig en toch lekker fris door de Japanse misopasta en citroensap. Hij combineert goed met bittere bladgroente. Ik gebruikte dit keer gemasseerde boerenkool, maar rucola, veldsla, spinazie of andijvie zou vast ook goed werken.

Het is een echte maaltijdsalade met lekker veel eiwit uit tofu of tempeh. Op de foto staat de tempeh uit dit recept, maar ik geef hieronder een recept voor tofu uit de oven dat er ook erg lekker bij is. Als je de tofu van te voren maakt, staat deze salade in een handomdraai op tafel.

Bakken in de oven is één van mijn favoriete manieren om tofu klaar te maken. Het is heel makkelijk en de smaakmakers trekken tijdens het bakken goed in de tofu zonder dat je hem van te voren hoeft te marineren. De tofu droogt ook een beetje uit en krijgt daardoor een heerlijk malse beet. Gebakken tofu blijft een dag of vijf goed in de koelkast, dus als je aan het begin van de week een flinke portie maakt, kun je er meerdere keren van eten.

Ingrediënten

Voor de tofu

Voor de salade

  • 200 gram gesneden boerenkool (of andere licht-bittere bladgroente)
  • 3 eetepels tahin
  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2-3 eetlepels water
  • zoetmiddel naar smaak
  • 1 klein blikje (150 g) mais, afgegoten
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes (optioneel)
  • 4 eetlepels pompoenpitten

Bereiding

Maak de tofu

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snij het blok tofu in plakjes van iets meer dan een centimeter dik. Leg de plakken op de ene helft van een dubbelgevouwen schone theedoek en vouw de andere helft van de theedoek eroverheen. Druk met je handen of een snijplank stevig op de theedoek zodat het overtollige vocht uit de tofu geperst wordt.

Haal de plakjes tofu uit de theedoek en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes samen met de sojasaus, olie en knoflook in een kleine ovenschaal en schep even goed om. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 45 minuten bakken. Schep de tofu tussendoor een keer of drie om. De tofu is gaar als de blokjes mooi bruin en stevig zijn geworden. Laat de tofu afkoelen en maak ondertussen de salade.

Maak de salade

Doe de boerenkool in een schaal en 'kneed' hem even goed door met je handen, zodat hij wat malser wordt. Als je andere bladgroente gebruikt is kneden niet nodig.

Meng in een kommetje de tahin, miso en citroensap tot een dikke pasta. Voeg terwijl je steeds goed roert geleidelijk het water toe tot de dressing mooi lopend, maar nog wel lekker romig is. Proef de dressing en voeg eventueel naar smaak nog een beetje zoetmiddel toe (bijvoorbeeld stevia of stroop).

Giet de dressing over de boerenkool en meng ze goed door elkaar. Doe tot slot de maïs, paprika, pompoenpitten en tofu erbij en schep nog even om. Serveer in twee kommen of diepe borden.

Schrijf een reactie