Empanadas met pittige bonenvulling
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Lekker voor kinderen, Onderweg, Peulvruchten |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 25 minuten, totaal 55 minuten |
Voor: | 2-3 personen |
Deze empanadas zijn onvoorstelbaar budgetvriendelijk, maar dat proef je er niet aan af. Ik vind ze zo ontzettend lekker! Na de budgetchallenge ga ik ze zeker nog heel vaak maken. Als je zelf je bonen kookt kost het hele recept ongeveer 85 cent voor 6 tot 10 flapjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Ze zijn zowel warm als koud lekker, dus ze zijn ook heel geschikt als meeneem-lunch of voor potlucks.
De empanadas zijn op zichzelf al een complete maaltijd met groente, eiwitbron en graan, maar je kunt er natuurlijk een fijne salade bij maken, bijvoorbeeld met geraspte wortel en kool, om het budgetvriendelijk te houden.
Je kunt lekker zelf varieren met de vulling. Doe er andere groente en/of peulvruchten in, gebruik kerriepoeder in plaats van de Mexicaanse kruiden of maak ze eens met de vulling van onze Ethiopische bladerdeegjeflapjes.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor het deeg
- 2 koppen bloem (of gebuild tarwemeel)
- 2 eetlepels olie
- 2/3 kop water
- 1/2 theelepel zout
Voor de vulling
- 1 ui, gesnipperd
- 1 flinke wortel, in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel oregano
- 1 blikje tomatenpuree
- 70 gram diepvries boerenkool, ontdooid
- 1 1/2 kop kidneybonen of bruine bonen
- paprikapoeder ter decoratie
Bereiding
Maak het deeg
Meng in een kom bloem, zout, olie en water door elkaar. Kneed het mengsel in een minuut of 3 tot een soepel niet plakkend deeg. Voeg eventueel wat extra bloem of water toe als het deeg te nat of te droog is. Verdeel het deeg in 6 à 10 balletjes (afhankelijk van het aantal empanadas dat je wilt maken) en zet het afgedekt weg om even te rusten.
Maak de vulling
Verhit een scheut olie in een grote pan en fruit de ui en wortel tot ze beetgaar zijn. Doe de smaakmakers erbij (knoflook t/m oregano) en bak ze even mee. Haal de pan van het vuur en voeg ook de tomatenpuree, boerenkool en bonen toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen tot je het veilig kunt aanraken.
Maak de empanadas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een balletje deeg en druk het plat. Rol het met een deegroller uit tot een cirkel van maximaal 2 mm dik. Bestrooi eventueel je werkvlak en deegroller met extra bloem als het deeg te veel plakt.
Leg een hoopje vulling op één helft van de deegcirkel (laat het buitenste randje vrij) en vouw de andere helft er netjes overheen. Druk de randjes van het deegflapje dicht met een vork, zodat er een mooi patroontje ontstaat. Herhaal met de rest van de deegballetjes en vulling.
Bekleed een ovenrooster of bakplaat met bakpapier en leg de deegflapjes erop. Bestrooi ze met een beetje paprikapoeder ter decoratie. Bak de empanadas 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze minstens 10 minuten afkoelen zodat je bij het eten je mond niet brandt.
43 Reacties
@Willeke, zonder chili zijn ze zeker ook lekker. Je kunt ze echt heel makkelijk aan je eigen voorkeur aanpassen.
@Danielle, ik ben ook niet super handig met deeg (hoewel ik er wel beter in word nu ik het wat vaker zelf maak), maar dit is echt een super makkelijk en handig recept. Ik kon het zelfs uitrollen zonder extra bloem te gebruiken, maar dat zal wel een eenmalige toevalstreffer zijn.
Schrijf een reactie