De beste bessenmuffins
Kenmerken: | Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 30 minuten, totaal 40 minuten |
Voor: | 12 muffins |
Deze muffins zijn een nieuwe favoriet hier in huis. Precies zoals muffins volgens mij moeten zijn, een beetje losse textuur, niet ongelofelijk zoet en met lekkere dingetjes erin. Ze zijn ook nog eens super snel te maken en ik heb de ingrediënten meestal op voorraad. Ik heb ze inmiddels al een paar keer gemaakt voor vergaderingen met verschillende mensen en ze zijn altijd een groot succes.
Het recept is geïnspireerd door de bakery style muffins uit het boek Vegan Brunch van Isa Moskowitz. Als je van kookboeken houdt mag deze niet in je collectie ontbreken, want het is een geweldig boek met heel veel lekkere recepten erin die je de hele dag door kunt maken, niet alleen als je gaat brunchen.
Zoals Isa ook zegt in het boek is het geheim voor goeie muffins dat je het beslag zo min mogelijk moet mixen. Heel kort even roeren met een lepel of vork (niet met een garde!) tot het vocht een beetje verdeeld is tussen het meel, dan voorzichtig nog even de bessen erdoor scheppen, en dan is het klaar om in de muffinvormpjes te gaan. Het is ook belangrijk om het diepvriesfruit niet te laten ontdooien voor je het door het beslag mengt, want anders laat het te veel sap los en wordt het één grote paarse bende.
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 150 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 120 ml naturel sojayoghurt
- 120 ml plantaardige melk
- 120 ml neutraal smakende olie zoals zonnebloem-, koolzaad- of milde olijfolie
- 180 gram gemengde (diepvries)bessen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de bloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de sojayoghurt, melk en olie. Roer heel kort met een vork of lepel tot de natte en droge ingrediënten gemengd zijn tot een deegachtig beslag. Het is niet erg als er nog wat droge stukjes in zitten. Schep tot slot het bevroren diepvriesfruit door het beslag.
Vet een muffinvorm met 12 vakjes in met een beetje olie. Vul elk vakje met een flinke schep van het beslag (dit gaat heel goed met een ijsbolschep). Zet de muffins in de oven en bak ze 35 minuten tot ze goudbruin zijn. De baktijd is ongeveer 5 minuten korter als je verse bessen gebruikt in plaats van diepvriesfruit. Laat de muffins minstens een uur afkoelen en haal ze dan uit hun vormpjes.
79 Reacties
Schrijf een reactie