Chili met zwarte sojabonen
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Peulvruchten, Snel klaar |
---|---|
Voor: | 3-4 personen |
Onze Aziatische toko verkoopt zwarte sojabonen. Dat moesten we natuurlijk uitproberen! In traditionele Mexicaanse chili's worden vaak gewone zwarte bonen gebruikt, dus zo kwam ik op het idee om met onze sojaboontjes een koolhydraatarme chili te maken. Als je geen zwarte sojabonen hebt kun je ook de bekende crème-witte sojabonen gebruiken. Die kun je waarschijnlijk wel bij de lokale biowinkel krijgen
De sojaboontjes zijn behoorlijk stevig, dus om ze lekker zacht te maken is het belangrijk om ze minstens 12 uur voor te weken en ze dan ongeveer anderhalf uur op laag vuur te laten koken. Als je goed zoekt zul je vast ook gekookte sojabonen in blik kunnen kopen, als je dat makkelijker vindt.
Serveer de chili in een diep bord of verpak hem in (koolhydraatarme) wraps. Om het extra lekker te maken kun je er ook nog plakjes avocado op leggen of er een plantaardig 'kaas'sausje bij doen.
Ingrediënten
- 70 gram sojabrokjes (of een bakje vegagehakt)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 groene paprika, in stukjes
- 5 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 blik ontvelde tomaten, in blokjes
- 2 koppen gekookte (zwarte) sojabonen
- 1/2 kop bouillon
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1/4 à 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)
Bereiding
Kook eerst de sojabrokjes zodat ze zacht worden. Doe ze in een klein pannetje en voeg water toe tot ze bijna onder staan. Doe ook de sojasaus erbij. Breng aan de kook en laat vijf minuten koken tot de brokjes beetgaar zijn en het vocht is opgenomen en/of verdampt. (Sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt. Voeg in dat geval de sojasaus toe als je de chili aan de kook brengt.
Verhit een scheut olie in een diepe pan en fruit de paprika en de voorgekookte sojabrokjes of vegagehakt een minuut of vijf tot de paprika zacht begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak die kort mee. Voeg nu ook de rest van de ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de chili 10 à 15 minuten zachtjes stoven. Breng eventueel op smaak met extra chilipoeder en zout.
Eén portie (van vier) bevat ongeveer 350 kcal, 14 g vet (2 g verzadigd), 22 g koolhydraten, 10 g vezels en 28 g eiwit.
3 Reacties
Schrijf een reactie