
Deze prachtige hartige taart is een creatie van Davids moeder. Boerenkooltaart klinkt misschien een beetje bijzonder, maar hij is ontzettend lekker. De combinatie van een knapperige korst, smeuïge boerenkool, pittige saus en een fijne beet van de noten in de vulling is echt heerlijk. Heel erg de moeite waard om eens te proberen. Misschien dat het bij jou in de familie ook een nieuwe favoriet wordt.
Als je deze taart met boerenkool wilt maken moet je snel zijn, voordat hij weer uit het seizoen is. (Waarom hebben we hier geen zomerboerenkool, zoals in de VS!?) Als er geen boerenkool is kun je de taart ook met savooiekool of broccoli maken.
Dit recept is genoeg voor 3 grote of 4 kleinere eters. Als je er nog een stevige soep als voorafje bijgeeft is het genoeg voor 5 à 6 mensen. Op zich is dit geen super bewerkelijk recept, maar als je de tijd hebt en je wilt het jezelf helemaal makkelijk maken bereid je de taart 's middags al voor, en dan hoef je hem rond etenstijd alleen nog maar in de oven te schuiven.
Ingrediënten
Voor de bodem en vulling
- 25 gram margarine of olie
- 3 middelgrote uien, in halve ringen
- 4 grote tenen knoflook, gesnipperd
- 600 gr verse gesneden boerenkool (geen diepvries, want dat is voor dit recept niet lekker)
- 100 gram paranoten (of walnoten), in stukjes
- 2 theelepels gedroogde dille
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel miso
Voor de saus
- 50 gram margarine of olie
- 400 gram champignons, in niet al te grote stukken
- 2 theelepels gedroogde bieslook
- 50 gram bloem
- 400 ml ongezoete sojamelk
- 2 theelepels kerriepoeder
- Zout naar smaak
Voor de bodem van de taart
- 7 à 8 plakjes diepvries bladerdeeg of deeg voor hartige taart
Bereiding
Maak de vulling
Verhit de margarine in een ruime pan en bak hierin de uien en knoflook tot de uien glazig en een beetje bruin zijn. Doe geleidelijk de boerenkool erbij en laat deze tot ongeveer de helft slinken. Voeg de noten, cayennepeper, dille en miso toe en meng deze er goed door. (Lezerstip, los de miso eerst even op in een beetje heet water om te zorgen dat het makkelijker over de kool te verdelen is, thanks Gerard!) Haal de pan van het vuur en zet hem even opzij.
Maak de saus
Laat de margarine smelten in een pan en voeg de champignons en de bieslook toe. Bak deze totdat ze net niet gaar zijn. Haal de pan van het vuur (tegen het aanbakken op de bodem) en voeg de kerrie toe. Roer de bloem er beetje bij beetje doorheen totdat alle champignons een jasje hebben en er geen wit meer over is. Zet de pan terug op het vuur en voeg beetje bij beetje de sojamelk al roerende toe, zodat er een vrij stevige saus ontstaat. Laat het geheel twee minuten heel zachtjes doorkoken. Proef de saus en voeg naar smaak eventueel wat zout toe.
Maak de taart
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op de bodem van een springvorm van 26 à 28 cm. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Laat wat extra deeg over de randen hangen zodat je dit straks over de vulling kunt vouwen.
Vul de springvorm met ongeveer de helft van het boerenkoolmengsel. Bedek dit met een laagje champignon/kerriesaus. Leg daar de rest van de boerenkool op en verdeel daarover de rest van de saus. Vouw het overhangende deeg over de vulling en maak er een mooie rand van. Zet de taart in het midden van de oven en bak hem 25 tot 30 minuten goudbruin.
15 Reacties
Schrijf een reactie