Andijvietaart met cashewnoten
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | 3-4 personen |
Mijn schoonmoeder maakt vaak andijvietaart met cashewnoten, volgens een recept van de Albert Heijn website. Heel lekker, maar er zit wel ei, kaas en room door. We hadden deze week weer eens een monsterlijk grote andijvie in de groententas, dus het was de hoogste tijd om een vegan versie van die taart in elkaar te draaien.
Bereiding
- 1 grote krop andijvie in reepjes, of voorgesneden andijvie (ongeveer 600 gram)
- 200 gram stevige tofu
- 3 eetlepels maizena
- 3 eetlepels edelgist vlokken
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 theelepel miso (optioneel, gebruik 1/4 theelepel extra zout als je dit weglaat)
- 1/4 theelepel zout (gebruik eventueel zwart zout voor een ei-achtige smaak)
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 125 ml plantaardige kookroom
- 125 ml plantaardige melk of water
- 100 g ongezouten geroosterde cashewnoten
- 8-10 zongedroogde tomaatjes, voorgeweekt en in kleine stukjes (optioneel, maar wel heel lekker)
- 5 plakjes diepvriesbladerdeeg met plantaardige margarine, ontdooid
Bereiding
Doe de reepjes andijvie in een magnetronschaal en stoom ze in 7 à 10 minuten gaar of roerbak/stoom ze een paar minuten in een pan. Schep de gare andijvie in een vergiet en laat hem goed uitlekken.
Knijp met je handen de tofu in een kom tot fijne kruimeltjes. Doe de maizena, edelgist, knoflook, miso, zout, peper, kookroom en melk bij de tofukruimels in de kom en roer tot alles goed door elkaar gemengd is. Meng nu de ook uitgelekte andijvie, de cashewnoten en de stukjes zongedroogde tomaat erdoor.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een springvorm of ronde ovenschotel met een doorsnee van 24 cm met het ontdooide bladerdeeg. Schep het andijviemengsel op het bladerdeeg en druk het met een lepel of spatel aan tot een stevige gladde laag. Vouw de uitstekende randjes van het bladerdeeg over de vulling. Zet de andijvietaart in de oven en bak 40-50 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is.
Variatie
Andijvie-champignontaart: Snijd 250 gram champignons en eventueel een kleine ui in stukjes, bak ze op middelhoog vuur in een scheutje olie tot het vrijgekomen vocht verdampt is en voeg ze toe aan het andijviemengsel.
6 Reacties
Schrijf een reactie