Makkelijke chocoladetaart
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 30 minuten, totaal 200 minuten |
Voor: | 8 à 10 personen |
Afgelopen weekend vierde mijn vader zijn 65e verjaardag. Bij zo'n gelegenheid wil ik natuurlijk wel een lekker stukje taart kunnen eten! Deze taart ziet er heel mooi uit, hij smaakt heerlijk én hij is redelijk eenvoudig en snel te maken. Je kunt alle ingrediënten gewoon bij de supermarkt om de hoek halen. Dat is wel zo handig als je tussen al je andere drukke bezigheden ook nog een taart in elkaar moet flansen. Het recept is gebaseerd op de 'Just Chocolate Cake' uit mijn lievelingskookboek Isa Does It van Isa Chandra Moskowitz.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de taart
- 1 kop (140 g) tarwebloem of gebuild tarwemeel
- 1/2 kop (60 g) cacaopoeder
- 2 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 1 kop (240 ml) sojamelk
- 1 kop (200 g) suiker
- 1/3 kop (80 ml) plantaardige olie (bijv. zonnebloem-, rijst- of olijfolie)
- 1 1/2 theelepel vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)
- optioneel: 4-5 eetlepels vruchtenjam (bijv aardbei, framboos of bosbessen)
Voor de glazuur
- 1/3 kop (80 ml) sojamelk
- 125 gram pure chocola
Bereiding
Maak de taart
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 22 cm in met olie of margarine.
Meng in een kom de bloem, cacao, bakpoeder en zout. Roer in een andere grote kom de sojamelk, suiker, olie en vanille met een garde goed door elkaar. Zeef de helft van het droge mengsel bij het natte mengsel en roer goed. Zeef nu ook de tweede helft van het droge mengsel bij het natte mengsel en roer tot er een dun beslag ontstaat. Een paar kleine klontjes zijn niet erg.
Giet het beslag in de ingevette bakvorm en zet in de oven. Laat 30 à 35 minuten bakken tot de taart gaar is. Haal de taart uit de oven, laat hem volledig afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm.
Als je de taart wilt vullen, snijd hem dan voorzichtig in twee lagen doormidden. Smeer jam op de onderkant en leg de bovenkant er terug op.
Maak de glazuur
Maak nu de glazuur. Verwarm in een klein pannetje de sojamelk. Draai het vuur laag en doe de chocola erbij. Haal de pan van het vuur en roer met een vork tot de chocola is gesmolten en opgelost. Laat het mengsel 15 à 20 minuten afkoelen en opstijven. Giet de half opgesteven glazuur over de taart en smeer hem uit met de achterkant van een lepel. Zet de taart op een koele plaats (of in de koelkast), zodat de glazuur verder kan opstijven. Snij de taart in puntjes en serveer met vers fruit en/of een toefje plantaardige slagroom.
131 Reacties
Hoi Mieke, ik geef zelf de voorkeur aan olie voor cakes om meerdere redenen. 1: het is makkelijker, als je olie gebruikt heb je geen mixer nodig om het beslag te mengen. 2: het is best lastig om een volledig veganistische margarine te vinden die geschikt is om cakes mee te bakken. De meeste margarines bevatten dierlijke vitamine D3 uit schapenwolvet. De margarine van Alpro is wel helemaal vegan, maar die heeft een te laag vetpercentage om er goed mee te kunnnen bakken. 3: het is gezonder om vloeibare olie te gebruiken, omdat deze minder verzadigd vet en transvetten bevat dan margarine. 4: margarine is vaak gemaakt van tropische vetten zoals palmolie en kokosolie. Het is milieuvriendelijker om een lokale olie zoals koolzaad- of zonnebloemolie te gebruiken, waar geen regenwoud voor gekapt is en die niet per schip hierheen is vervoerd.
Als je wilt kun je de olie in mijn recepten vervangen door gesmolten margarine. Ik gebruik nooit vaste margarine in mijn cakes, dus ik weet niet of het daarmee ook zou werken. Als je graag een 'botersmaakje' aan je cake wilt, raad ik je van harte aan om eens een koolzaadolie met botersmaak te proberen, zoals die van Brassica. Erg lekker!
Schrijf een reactie