Hemelse chocolade-vanilletaart met mokkacrème

21 November 2013 onder Cake en gebak
Kenmerken: ,
Voor: 12 personen
Mokkataart, vegan, zonder melk, zonder ei

Mijn schoonzusje vierde afgelopen weekend haar verjaardag en ze had mij gevraagd om een lekkere taart te bakken. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen! Ik ben dol op mokkataart, maar vegan mokkataart is helaas nog bijna nergens te vinden (wel bij Baklust in Den Haag). Ik wilde dus een mokkataart maken.

Deze taart is losjes gebaseerd op het recept van Mirte dat op De Plantaardige Keuken staat. Ik heb het een beetje aangepast zodat de taart er niet alleen van buiten mooi uitziet, maar ook binnenin nog een verrassing heeft. De laagjes vanille- en chocoladebeslag vormen mooie verticale 'zebra' strepen die er heel leuk uitzien als je de taart in punten snijdt. Helaas heb ik hier geen foto van gemaakt, maar dan is de verrassing deste groter als je zelf het recept maakt.

De instructies bij dit recept zijn nogal lang, maar laat je niet afschrikken. Als je er rustig de tijd voor neemt is deze taart echt niet moeilijk om te maken en iedereen zal onder de indruk zijn van het resultaat. Je kunt de taart en de mokka crème van te voren maken en dan later de taart in elkaar zetten. Ik bakte donderdagavond de taart, bracht op vrijdag de basislaag mokka aan en maakte de taart op zaterdagochtend af.

Dit is een behoorlijk machtige taart waar je kleine puntjes van moet snijden. Ik had hem in tienen gesneden en verschillende mensen konden hun portie niet op. Deze taart is dus zeker genoeg voor 12 personen. Ik ga later nog een keer proberen of ik het beslag wat luchtiger kan maken zodat de taart minder zwaar is, maar hij is zo ook al heel lekker, dus ik wilde jullie het recept niet onthouden.

Ingrediënten

Voor de taart

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram, 1 eetlepel + 1 theelepel)
  • 1/2 theelepel zout
  • 340 gram suiker
  • 180 ml neutraal smakende olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel vanille extract of een zakje vanille suiker
  • 450 ml sojamelk + 50 ml extra
  • 50 gram cacaopoeder (voor 1 helft van het beslag)

Voor de mokkacrème

  • 250 gram stevige plantaardige margarine (niet de smeervariant)
  • 250 gram poedersuiker
  • 50 ml koud water
  • 2 flinke eetlepels oploskoffie poeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 gram nougatine (of fijngehakte nootjes gemengd met suiker)

Bereiding

Bak de taart

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm van 24 cm in. Bedek de bodem van de springvorm met op maat geknipt bakpapier.

Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder en zout. Gebruik eventueel een zeef om zeker te zijn dat er geen klontjes in zitten. Meng in een andere kom de suiker, olie, azijn, vanille-extract en sojamelk. Voeg al roerende met een garde het natte mengsel bij het droge en meng tot alle droge stof is opgenomen.

Giet nu de helft van het beslag terug in de kom waar de natte ingrediënten inzaten en meng hier het cacaopoeder en de extra 50 ml melk door. Je hebt nu een kom met wit vanillebeslag en een kom met bruin chocoladebeslag.

Neem twee opscheplepels van gelijke grootte en schep om en om een lagen wit beslag en bruin beslag in het midden van de taartvorm. Je hoeft het niet uit te smeren, want het beslag zal vanzelf uitspreiden naarmate je de vorm verder vult. Ga door tot al het beslag op is. Draai de vorm nog even voorzichtig rond, zodat het beslag mooi lijkmatig over de vorm verdeeld is en zet hem dan in de oven.

Bak de taart 45 minuten à 50 minuten. Test of de taart gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Als die er min of meer schoon uitkomt is het goed. Laat de taart volledig afkoelen en haal hem dan uit de vorm.

Maak de mokkacrème

Meng de oploskoffie met het water en het vanille-extract. Snij de margarine in blokjes en doe ze in een grote mengkom samen met een derde van de poedersuiker. Klop de margarine en suiker door elkaar met een mixer op een lage stand. Doe nu het koffiemengsel en nog een derde van de suiker erbij en meng ze weer met de mixer. Voeg de laatste suiker toe en mix opnieuw.

Zet nu de mixer op een hogere stand (niet té hoog, want dan vliegt de mokka door je keuken) en klop de crème een minuut of 2-3 goed door, zodat hij mooi luchtig wordt. Zet de crème nu in de koelkast zodat hij een beetje kan opstijven.

Versier de taart

Snijd met een groot (brood)mes het bolle kapje bovenop de taart weg zodat hij mooi plat is. (Snoepmomentje! Kun je meteen even proeven of de cake wel 'lekker genoeg' is...) Snij de taart nu voorzichtig horizontaal in twee of drie lagen. Smeer tussen elk van de lagen een flinke lik mokkacrème en stapel ze weer netjes op elkaar. Zet de taart op een bord, dan kun je hem straks makkelijk draaien en verplaatsen.

Besmeer nu met de botte achterkant van een mes de bovenkant en zijkanten van de taart met een laagje mokkacrème (dit is vooral om te zorgen dat de taart niet meer kruimelt en hoeft nog niet 100% dekkend te zijn). Zet de taart eventueel een uurtje of twee in de koelkast, zodat de crème kan opstijven.

Nu kun je nougatine aanbrengen op de rand van de taart. Doe een beetje nougatine in het kommetje van je hand en druk dit met een wrijvende beweging tegen de zijkant van de taart zodat de nougatine vastplakt in de mokkacrème. Ga zo door tot hele zijkant bedenkt is met nougatine. Verplaats de taart nu naar een schoon bord, waar je hem later op wilt presenteren.

Werk nu de bovenkant van de taart af. Schraap eventueel nougatine die per ongeluk bovenop de taart terecht is gekomen weg en smeer nog wat extra mokkacrème op de bovenkant zodat deze mooi egaal wordt en je de taart er niet doorheen kunt zien.

Vul een beslagspuit of spuitzak met de overgebleven mokka en draai er een rozetvormig spuitmondje op. Versier de taart naar eigen inzicht met dotjes mokka. Eventueel kun je er ook nog geschaafde chocola of noten op doen ter decoratie. Zet de versierde taart in de koelkast om op te stijven. Haal hem er een half uurtje voor het serveren uit zodat hij weer een beetje op temperatuur kan komen.

55 Reacties

Sandra op 21-11-2013 - 17:10
Wow, dat ziet er heerlijk uit!!!
Angelika op 21-11-2013 - 18:02
Dat lijkt me een supertaart! Welke margarine bedoel je precies?
Martine op 21-11-2013 - 20:40

Ik bedoel margarine met een hoog vetpercentage (rond de 80%) die daardoor net als boter lekker stevig is, bijvoorbeeld Healthy Planet margarine van de biowinkel. De smeermargarine van Alpro die je in de supermarkt vindt heeft minder dan 40% vet, dus die is niet geschikt. Helaas bevatten alle 'harde' margarines uit de supermarkt, zoals Wajang en AH Planten Margarine, vitamine D3 van schapenwolvet. Die zijn dus niet helemaal vegan. Bio margarine heeft deze toevoeging niet.

Je zou trouwens ook deze zelfgemaakte plantaardige 'boter' kunnen gebruiken in plaats van margarine uit de winkel. http://vegetus.nl/plantaardige-boter/

Danielle op 5-12-2013 - 19:50
Jeetje wat een kunstige taart, ontzettend knap om het zo mooi te krijgen. Zal vast ook heerlijk zijn, wie weet ga ik mij er eens aan wagen :-)
Martine op 6-12-2013 - 13:53
Thanx Daniëlle :-) Het valt echt mee hoe moeilijk het is hoor, als je er maar rustig de tijd voor neemt.
samantha op 7-12-2013 - 7:14
Ik heb de taart geprobeerd zelf te maken, maar bij wilde de taart niet gaar worden. Na anderhalf uur in de oven heb ik de taart er maar uitgehaald.....
Martine op 7-12-2013 - 7:28
Hoi Samantha, wat jammer dat het niet gelukt is met de taart. Alynda van De Plantaardige keuken zei in haar recept ook dat ze hier moeite mee had, maar na anderhalf uur zou hij toch wel gaar moeten zijn. Heb je een oven thermometer om de temperatuur in je oven te controleren? Ik ga nog een keer experimenteren met een ander beslag voor deze taart dat luchtiger en hopelijk ook betrouwbaarder is.
Mindy op 22-12-2013 - 23:47
I love mocha in cakes.Have to try this.
Martine op 23-12-2013 - 11:05
Let me know when you do! Mocha cakes are the best :-)
Mariska op 11-3-2014 - 9:23
Martine, ik wil deze gaan maken. Zou ik ook amandelmelk kunnen gebruiken ipv sojamelk of is sojamelk absoluut noodzakelijk?
Martine op 11-3-2014 - 10:06
Hoi Mariska, je kunt hier waarschijnlijk iedere soort plantenmelk wel gebruiken, dus ook amandelmelk. Veel succes met bakken!
Tilly op 18-9-2014 - 9:49
Ik heb de taart gisteren gemaakt, bedankt voor het recept!! En ik heb nog wel een tip voor diegene die de taart moeilijk gaar kregen. Ik heb het beslag verdeeld over twee springvormen. Op die manier heb je meteen 2 lagen en is de taart (bij mijn oven tenminste) met 30 minuten mooi gaar! De creme is trouwens fantastisch! Ik bak zelden vegan, maar ik ga voor deze creme sowieso vaker gebruiken. Hoera voor experimenteren!
Martine op 18-9-2014 - 10:26
Dankjewel voor de tip Tilly! Fijn dat de taart goed gelukt is. Ik zou zeggen, probeer nog eens een paar van onze vegan bakrecepten, de chocoladetaart is bijvoorbeeld ook goddelijk lekker. :)
trudy op 21-11-2014 - 21:22
Ik wilde de taart gaan maken,maar is 500 gram bloem niet verschrikkelijk veel?? ik durfde er niet aan! hoop op een bevestiging dat t echt zooveel moet zijn. de meste recepten zijn rond de 100 ofzo
Martine op 21-11-2014 - 21:40
Hoi trudy, ja het klopt echt. Het is een grote taart, en er gaan geen eieren enzo door, dus daarom heb je meer meel nodig. Het is wel aan te bevelen om het beslag over twee vormen te verdelen zoals Tilly hierboven zegt. Dan wordt het beter gelijkmatig gaar.
trudy op 22-11-2014 - 17:15
heey! bedankt voor de snelle reactie! ik woon in mn uppie. denk dat ik dan 1/3 van alles ga doen :-D Ga t gelijk uitproberen!
Martine op 22-11-2014 - 18:08
Oh ja, dan is 1/3 van alles wel een goed plan ;-)
petrab op 9-11-2015 - 20:42
hoi martine kan ik bij deze recept no-eggs gebruiken ? want de taart was heerlijk maar val zo zwaar op de maag gr petra b
Martine op 9-11-2015 - 22:30
Hoi Petra, het cake gedeelte van deze cake is inderdaad nogal heftig. Dat is niet zomaar op te lossen met no-egg. Je zou kunnen proberen om een vanille-versie van mijn sinaasappelcake of makkelijke chocoladecake te maken in plaats van het huidige beslag. Die recepten geven een luchtiger resultaat.
petra b op 12-11-2015 - 21:54
djw voor de tip
Priscilla op 14-4-2016 - 16:42
Gisteren gemaakt, super lekker! Inderdaad wat machtig, pa zei misschien volgende keer wat langer opkloppen met de mixer? Anyway, echt subliem bedacht!
Martine op 14-4-2016 - 16:50
Fijn dat hij goed in de smaak viel! Misschien dat wat extra bakpoeder helpt om het beslag luchtiger te maken. Ik moet er nog eens wat aan prutsen.
Ton op 30-5-2016 - 21:01
Als je de creme maakt van banketbakkersroom en margarine is het niet zo moddervet en de smaak is beter. 2 delen b.room en 1 deel margarine.
Martine op 31-5-2016 - 8:09
Heb je toevallig ook een recept voor veganistische banketbakkersroom Ton? Misschien met custardpudding?
Carlijn op 27-7-2016 - 14:16
Kan ik deze taart ook van te voren maken en dan invriezen? (Of blijft de taart 3 dagen goed?) Alvast bedankt!
Martine op 27-7-2016 - 14:20
Hoi Carlijn, 3 dagen is vrij lang om te bewaren, maar misschien dat het in de koelkast net kan. Als je hem wilt invriezen zou ik alleen het cakegedeelte invriezen en de mokkacreme in de koelkast bewaren. Dan afmaken op de dag dat je hem wilt weten.
Kiara op 29-8-2016 - 20:51
Heb de taart een uur in de oven gehad, maar het beslag is nog steeds vloeibaar.. Ik heb exact je recept opgevolgd. Vraag me af wat er mis is gegaan. Mijn oven is ook op goede temperatuur, daar kan het niet aan liggen. Het had dé verjaardagstaart moeten worden voor mijn 18e verjaardag. Nu zit ik zonder taart, erg jammer. Voortaan misschien een disclaimer bij je recept, want lees soortgelijke reacties in de comments. Ben normaal altijd fan van je recepten hoor, maar dit is even een tegenvaller!
Martine op 29-8-2016 - 21:19
Dat is erg jammer Kiara. Wat vervelend dat je nu zonder taart zit. Heb je je oven temperatuur gecontroleerd met een oventhermometer? (veel ovens geven niet uit zichzelf de juiste temperatuur...). Kun je nog iets anders maken met de botercrème? Zoiets als deze taart misschien? http://www.theppk.com/2011/09/old-fashioned-chocolate-pudding-pie/ Je zou ook kunnen proberen om de taart alsnog weer terug in de oven te zetten en nog wat langer te bakken op een hogere temperatuur.
Katerina op 18-9-2016 - 22:32
Hallo Martine, ik heb laatst voor de derde keer deze taart gemaakt en het was weer een succes. Ik maak het in een grote en een kleine vorm, dan ziet het er vanzelf al snel spectaculair uit en het wordt goed gaar. Voor het spuiten van toefjes heb ik nooit genoeg geduld. Ik heb de taart in plaats daarvan versierd met choco-kokoscrunch en pure chocoladepinda's. Bedankt voor je fantastische recepten!
Martine op 19-9-2016 - 10:09
Klinkt goed Katerina! Dankjewel voor het compliment :)
Rudly op 3-4-2017 - 19:15
Ik had en vraag, ik ga deze taart maken voor de verjaardag van mijn zwager morgen (hij heeft mij zelf gevraagd nadat hij t op mijn verjaardag had gegeten). Kan ik vanavond de hele taart maken en in koelkast bewaren? Ik heb namelijk morgen geen tijd.
Martine op 3-4-2017 - 19:55
Ja hoor, dat kan prima Rudly!
Petrab op 30-9-2017 - 12:41
Ik heb nog een tip om de taart wat luchtige te krijgen ik heb 2 tl baking soda met 2 tl azijn op het laast bij de beslag gedaan je moet wel eerst de soda en azijn mengen het gaat wat bruisen en dan bij de beslag doen dan word de beslag wat luchtige door 😁gr petra
Martine op 1-10-2017 - 10:01
Hoi Petra, het werkt denk ik nog beter als je de baking soda eerst door het beslag mengt en daarna de azijn erbij doet. Op het moment dat het gaat bruisen verlies je namelijk al veel lucht die anders in het beslag terecht zou komen. Als je de baking soda meteen door het beslag mengt heb je denk ik al genoeg aan 1/2 tot 1 theelepel baking soda. De smaak van baking soda vind ik soms wat overheersend, dus ik gebruik er liever niet te veel van.
Petra op 1-10-2017 - 10:37
hoi bedankt voor de tip hij smaakt heerlijk en smaak van de bakingsoda valt reuze mee teminste ik proef er niets van :-)
sanne op 6-10-2017 - 11:58
Hai Martine, ik ben de taart nu aan het maken maar wat bedoel je eigenlijk met die oploskoffie. moet ik gewoon het poeder gebruiken of echt koffie maken ?
Martine op 6-10-2017 - 14:14
Ik bedoel het poeder. Dat moet je mengen met water zoals in het recept staat. Ik zal het er even wat duidelijker bij zetten.
Rosalie op 16-2-2018 - 17:21
Voor de basis van de mokkacrème is de Becel met walnootolie ook een aanrader.
Martine op 19-2-2018 - 10:54
Goeie tip Rosalie, thanks!
Lianne op 6-5-2018 - 12:37
Wat een fantastisch recept! De taart is perfect gelukt, mijn jarige schoonvader was er heel blij mee en het was een grote hit bij iedereen. Super. Dankjewel!
Martine op 11-5-2018 - 15:47
Super leuk om te horen Lianne! Nog gefeliciteerd met je schoonvader. En dankjewel voor de mooie review op je website.
soenita op 16-8-2018 - 20:22
Beste Martine, Ik heb vandaag de taart gebakken aan het einde van de middag.Ik heb het voor de zekerheid beslag verdeeld over twee springvormen. ( eerder gelezen ) Wil de mokkacreme nu alvast maken en in de koelkast zetten. En dan morgen middag de taart helemaal afmaken. Dan wil ik het zaterdag middag gaan aansnijden ( pff ben nieuwsgierig hoe het zal smaken )Kan dat en waar en hoe moet ik de taart ( de onopgemaakte )bewaren Koelkast?
Martine op 17-8-2018 - 10:25
Hoi Soenita, dat kan wel ja. Ik zou de taart in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bak of zak zodat hij niet uitdroogt, of eventueel in de vriezer.
soenita op 3-9-2018 - 9:38
Beste Martine, Hemelse chocolade-vanilletaart met mokkacrème was echt hemels. Mijn ouders vonden het lekkerste taart die ze ooit hadden gegeten. En de chocolade taart was ook geweldig. Bedankt voor de heerlijke recepten.
Martine op 4-9-2018 - 19:46
Oooh super leuk Soenita! Fijn dat de taart zo goed in de smaak viel.
Saskia op 9-2-2019 - 16:51
Hoi Martine, Mijn taart is nog helemaal lopend binnenin. Heb je een idee hoe dit komt? Zelfs na een uur in de oven te staan... De temperatuur van mijn oven is wel oké. Groetjes, Saskia
Martine op 10-2-2019 - 12:43
Hoi Saskia, wat vervelend! Dit is wel vreemd. Heb je de temperatuur van je oven gecontroleerd met een losse thermometer? Het kan bijna niet anders dan dat de temperatuur in je oven toch te laag was. Probeer de temperatuur wat hoger te zetten en de taart langer te bakken.
Damon op 6-7-2019 - 1:53
Hoi Martine, is het 180 graden in een elektrische of in een heteluchtoven?
Martine op 9-7-2019 - 10:50
Hoi Damon, de temperaturen op deze site gaan altijd uit van een elektrische oven met stralingswarmte. Voor hetelucht kun je de oven 20 graden lager zetten.
Damon op 11-7-2019 - 19:50
🙂👍
Ayla van den Nieuwenhof op 7-11-2019 - 16:05
Kan ik deze taart ook maken met blueband plantaardige boter? Dat is een blok met blauw en wit gekleurd.
Martine op 13-12-2019 - 17:47
Hoi Ayla, voor de botercrème in dit recept kun je inderdaad Blue Band gebruiken. In de taart zelf kun je het beste vloeibare olie gebruiken zoals bij de ingrediënten staat.
Inge op 15-11-2019 - 13:07
Hallo Martine, Ik wil deze taart graag maken voor Sinterklaasavond, en dan ipv mokkacréme speculooscréme (en de randen versieren met pepernoten). Kun jij makkelijk inschatten hoeveel speculoos ik dan zou moeten gebruiken? Groetjes, Inge
Martine op 13-12-2019 - 17:35
Hoi Inge, sorry voor het late antwoord. Ik hoop dat het gelukt is met de taart! Ik denk dat 500 gram speculoos genoeg zou moeten zijn.
Silkr op 29-6-2021 - 10:24
Hey! Lijkt superlekker! Zou je dit ook kunnen maken met Alpro bakboter? Of smaakt dat niet? Alvast bedankt!

Schrijf een reactie