Hemelse chocolade-vanilletaart met mokkacrème
Kenmerken: | Feestdagen, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Voor: | 12 personen |
Mijn schoonzusje vierde afgelopen weekend haar verjaardag en ze had mij gevraagd om een lekkere taart te bakken. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen! Ik ben dol op mokkataart, maar vegan mokkataart is helaas nog bijna nergens te vinden (wel bij Baklust in Den Haag). Ik wilde dus een mokkataart maken.
Deze taart is losjes gebaseerd op het recept van Mirte dat op De Plantaardige Keuken staat. Ik heb het een beetje aangepast zodat de taart er niet alleen van buiten mooi uitziet, maar ook binnenin nog een verrassing heeft. De laagjes vanille- en chocoladebeslag vormen mooie verticale 'zebra' strepen die er heel leuk uitzien als je de taart in punten snijdt. Helaas heb ik hier geen foto van gemaakt, maar dan is de verrassing deste groter als je zelf het recept maakt.
De instructies bij dit recept zijn nogal lang, maar laat je niet afschrikken. Als je er rustig de tijd voor neemt is deze taart echt niet moeilijk om te maken en iedereen zal onder de indruk zijn van het resultaat. Je kunt de taart en de mokka crème van te voren maken en dan later de taart in elkaar zetten. Ik bakte donderdagavond de taart, bracht op vrijdag de basislaag mokka aan en maakte de taart op zaterdagochtend af.
Dit is een behoorlijk machtige taart waar je kleine puntjes van moet snijden. Ik had hem in tienen gesneden en verschillende mensen konden hun portie niet op. Deze taart is dus zeker genoeg voor 12 personen. Ik ga later nog een keer proberen of ik het beslag wat luchtiger kan maken zodat de taart minder zwaar is, maar hij is zo ook al heel lekker, dus ik wilde jullie het recept niet onthouden.
Ingrediënten
Voor de taart
- 500 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder (16 gram, 1 eetlepel + 1 theelepel)
- 1/2 theelepel zout
- 340 gram suiker
- 180 ml neutraal smakende olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel vanille extract of een zakje vanille suiker
- 450 ml sojamelk + 50 ml extra
- 50 gram cacaopoeder (voor 1 helft van het beslag)
Voor de mokkacrème
- 250 gram stevige plantaardige margarine (niet de smeervariant)
- 250 gram poedersuiker
- 50 ml koud water
- 2 flinke eetlepels oploskoffie poeder
- 1 theelepel vanille-extract
- 50 gram nougatine (of fijngehakte nootjes gemengd met suiker)
Bereiding
Bak de taart
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm van 24 cm in. Bedek de bodem van de springvorm met op maat geknipt bakpapier.
Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder en zout. Gebruik eventueel een zeef om zeker te zijn dat er geen klontjes in zitten. Meng in een andere kom de suiker, olie, azijn, vanille-extract en sojamelk. Voeg al roerende met een garde het natte mengsel bij het droge en meng tot alle droge stof is opgenomen.
Giet nu de helft van het beslag terug in de kom waar de natte ingrediënten inzaten en meng hier het cacaopoeder en de extra 50 ml melk door. Je hebt nu een kom met wit vanillebeslag en een kom met bruin chocoladebeslag.
Neem twee opscheplepels van gelijke grootte en schep om en om een lagen wit beslag en bruin beslag in het midden van de taartvorm. Je hoeft het niet uit te smeren, want het beslag zal vanzelf uitspreiden naarmate je de vorm verder vult. Ga door tot al het beslag op is. Draai de vorm nog even voorzichtig rond, zodat het beslag mooi lijkmatig over de vorm verdeeld is en zet hem dan in de oven.
Bak de taart 45 minuten à 50 minuten. Test of de taart gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Als die er min of meer schoon uitkomt is het goed. Laat de taart volledig afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Maak de mokkacrème
Meng de oploskoffie met het water en het vanille-extract. Snij de margarine in blokjes en doe ze in een grote mengkom samen met een derde van de poedersuiker. Klop de margarine en suiker door elkaar met een mixer op een lage stand. Doe nu het koffiemengsel en nog een derde van de suiker erbij en meng ze weer met de mixer. Voeg de laatste suiker toe en mix opnieuw.
Zet nu de mixer op een hogere stand (niet té hoog, want dan vliegt de mokka door je keuken) en klop de crème een minuut of 2-3 goed door, zodat hij mooi luchtig wordt. Zet de crème nu in de koelkast zodat hij een beetje kan opstijven.
Versier de taart
Snijd met een groot (brood)mes het bolle kapje bovenop de taart weg zodat hij mooi plat is. (Snoepmomentje! Kun je meteen even proeven of de cake wel 'lekker genoeg' is...) Snij de taart nu voorzichtig horizontaal in twee of drie lagen. Smeer tussen elk van de lagen een flinke lik mokkacrème en stapel ze weer netjes op elkaar. Zet de taart op een bord, dan kun je hem straks makkelijk draaien en verplaatsen.
Besmeer nu met de botte achterkant van een mes de bovenkant en zijkanten van de taart met een laagje mokkacrème (dit is vooral om te zorgen dat de taart niet meer kruimelt en hoeft nog niet 100% dekkend te zijn). Zet de taart eventueel een uurtje of twee in de koelkast, zodat de crème kan opstijven.
Nu kun je nougatine aanbrengen op de rand van de taart. Doe een beetje nougatine in het kommetje van je hand en druk dit met een wrijvende beweging tegen de zijkant van de taart zodat de nougatine vastplakt in de mokkacrème. Ga zo door tot hele zijkant bedenkt is met nougatine. Verplaats de taart nu naar een schoon bord, waar je hem later op wilt presenteren.
Werk nu de bovenkant van de taart af. Schraap eventueel nougatine die per ongeluk bovenop de taart terecht is gekomen weg en smeer nog wat extra mokkacrème op de bovenkant zodat deze mooi egaal wordt en je de taart er niet doorheen kunt zien.
Vul een beslagspuit of spuitzak met de overgebleven mokka en draai er een rozetvormig spuitmondje op. Versier de taart naar eigen inzicht met dotjes mokka. Eventueel kun je er ook nog geschaafde chocola of noten op doen ter decoratie. Zet de versierde taart in de koelkast om op te stijven. Haal hem er een half uurtje voor het serveren uit zodat hij weer een beetje op temperatuur kan komen.
55 Reacties
Ik bedoel margarine met een hoog vetpercentage (rond de 80%) die daardoor net als boter lekker stevig is, bijvoorbeeld Healthy Planet margarine van de biowinkel. De smeermargarine van Alpro die je in de supermarkt vindt heeft minder dan 40% vet, dus die is niet geschikt. Helaas bevatten alle 'harde' margarines uit de supermarkt, zoals Wajang en AH Planten Margarine, vitamine D3 van schapenwolvet. Die zijn dus niet helemaal vegan. Bio margarine heeft deze toevoeging niet.
Je zou trouwens ook deze zelfgemaakte plantaardige 'boter' kunnen gebruiken in plaats van margarine uit de winkel. http://vegetus.nl/plantaardige-boter/
Schrijf een reactie