Kerst met Isa: seitanrollade en champignonjus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Feestdagen, Vleesvervanger, Wintergerecht |
---|---|
Voor: | 6-8 personen |
Vorig jaar hielden mijn ouders bij hen thuis op Tweede Kerstdag een kerstdiner voor de hele familie. Mijn vader verzorgde de drankjes en ik hielp mijn moeder in de keuken. Ondanks dat zij zelf meestal vegetarisch eet, had ze voor de familie gebraden ham bereid. Alle bijgerechten waren gelukkig vegan, maar David en ik wilden graag een mooi alternatief voor de ham.
Op de website van Isa Moskowitz vond ik dit fantastische recept voor seitanrollade gevuld met shiitakes. Het was toen veel te hectisch om er foto's van te maken, maar de rollade was zo lekker dat ik hem dit jaar al een keer van tevoren gemaakt heb, speciaal voor jullie (de foto is ook nu helaas niet zo goed gelukt, kijk voor een mooiere op Isa's blog). Om deze 'kerst met Isa' helemaal af te maken kun je de seitan serveren met haar overheerlijke 'mushroom gravy', ofwel champignon jus (niet op de foto).
Dit is een vrij bewerkelijk recept met veel verschillende stappen, maar gelukkig kun je de rollade prima een dag of twee van tevoren klaarmaken en op het 'moment suprême' even opwarmen in de oven (handig als je de feestdagen bij iemand anders viert). Met een paar simpele bijgerechtjes ernaast is je kerstdiner compleet. Ik maak er denk ik gemengde geroosterde groente bij, zoals pompoen, selderijknol, pastinaak en aardpeer.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de vulling
- 2 eetlepels olijfolie
- 150-200 gram verse shiitake paddenstoelen, in stukjes
- 2 preien, lichte delen, gehalveerd en in plakjes
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 4 eetlepels paneermeel
- 4 eetlepels plantaardige bouillon
- 1 eetlepel citroensap
Voor de seitan
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- 3/4 cup (1/2 blikje) gekookte kidneybonen of witte bonen
- 1 1/2 kop plantaardige bouillon
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel venkelzaad, fijngehakt of gemalen in een vijzel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 2 koppen tarwegluten
- 1/3 kop edelgist vlokken
Voor de jus
- 1/2 kop bloem
- 2 eetlepels edelgist vlokken
- 4 koppen groente bouillon
- 1 eetlepel sojasaus (optioneel)
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram champignons, in kleine stukjes
- 4 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1/2 kop droge witte wijn (optioneel)
Bereiding
Maak de vulling
Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak daarin de shiitakes en prei een minuut of tien tot ze zacht zijn. Voeg het zout, de kruiden en het paneermeel toe en meng ze erdoor. Laat nog vijf minuten bakken tot het mengsel vrij droog is en het paneermeel een beetje bruin is gekleurd. Doe tot slot de bouillon en het citroensap erbij zodat het mengsel weer een beetje vochtig wordt. Haal de pan van het vuur en zet de vulling weg zodat hij kan afkoelen.
Maak de seitan
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer met je foodprocessor of staafmixer de knoflook, bonen, bouillon, olijfolie, sojasaus en kruiden.
Meng in een grote kom de tarwegluten, edelgist. Voeg de gepureerde bonen toe aan het meel en meng tot alle droge massa is opgenomen. Kneed met je handen het deeg even door, vorm het tot een bal en laat het eventueel een paar minuten rusten.
Nu wordt het spannend! Leg de deegbal op een lekker groot schoon werkoppervlak en vorm het deeg met je handen tot een grote rechthoek van 25 bij 30 cm. Tijdens het platduwen vallen er waarschijnlijk af en toe gaatjes in je deeg. Dit is niet erg, neem een plukje deeg van de rand van de rechthoek en plak daarmee het gat dicht.
Leg de vulling die je eerder hebt gemaakt op de onderste helft van de deeglap. Druk de vulling met je handen tot een stevige rol. Rol nu de deeglap om de vulling en knijp de uiteindes dicht.
Scheur twee stukken aluminiumfolie af, die lang genoeg zijn dat je de seitan er makkelijk in kunt rollen (ongeveer 15 cm langer dan je rollade). Leg de folie op je werkvlak en laat de lange zijden een centimeter of 10 overlappen, zodat ze samen één heel groot vel vormen. Leg de rollade op het folie en rol hem er strak in. Draai de uiteindes van het folie vast zoals bij een toffee.
Leg de ingepakte rollade in een ovenschaal in de oven en bak hem 70 tot 90 minuten. Draai hem iedere 20 minuten een keer om, zodat hij gelijkmatig gaar wordt. De rollade is gaar als hij aan de buitenkant stevig aanvoelt als je erop drukt. Hij mag nog een beetje meegeven, maar niet te veel. Laat de seitan liefst even afkoelen voor je hem serveert.
Als je de seitan pas later wilt serveren, laat hem dan afkoelen in het folie en bewaar hem in de koelkast. Voor het serveren verwarm je de oven weer voor op 180 graden en laat je de seitan 20 minuten opwarmen. De seitan wordt hierdoor een beetje droog, maar dit is makkelijk te verhelpen door er voor het aansnijden een paar eetlepels bouillon over te gieten.
Maak de jus
Doe de bloem en de gistvlokken in een kom en meng geleidelijk de bouillon en de sojasaus erdoor totdat er geen klontjes meer inzitten. Verwarm de olie in een sauspan op middelhoog vuur en fruit de ui daarin glazig. Doe de champignons en de kruiden erbij en bak ze 5 minuten mee.
Voeg de wijn toe en laat het geheel een minuut of 3 inkoken. Giet nu ook het mengsel van bouillon en bloem erbij. Breng de saus al roerend opnieuw aan de kook en laat hem op laag vuur nog een minuut of 10 zachtjes doorkoken.
13 Reacties
Schrijf een reactie