Spitskool-gehaktschotel met witte bonenpuree
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Voor: | 2-3 personen |
Er zat een joekel van een spitskool in onze groentetas, dus ik moest een beetje creatief zijn om die weg te werken zonder dat we het gevoel hadden de halve week hetzelfde te eten. Gelukkig is spitskool een heel veelzijdige groente die het goed doet in salades, roerbakgerechten, curries, maar ook in ovenschotels zoals deze.
Toen ik dit gerecht wilde gaan maken had ik net een grote pan witte bonen gekookt. Ik kreeg een ingeving om in plaats van aardappelen eens witte bonen te gebruiken voor de laag met puree bovenop de ovenschotel. Bonen bevatten meer eiwitten, vezels en mineralen dan aardappels en ze zijn dus een heel voedzaam alternatief. Behalve voedzaam was de puree ook nog eens heel romig en smaakvol. Experiment geslaagd!
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor het gehakt
- 60 gram sojabrokjes of een pakje kant en klaar vegagehakt
- 1 eetlepel sojasaus
Voor de spitskoolvulling
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 rode paprika of 1 winterwortel, in stukjes
- 1/2 spitskool van gemiddeld formaat, in reepjes
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 à 2 kleine blikjes tomatenpuree
- 1/2 kop water
- 1 eetlepel sojasaus (optioneel, voor extra hartige 'umami' smaak)
- 1/2 theelepel tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel chilipoeder (optioneel)
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- zout naar smaak
Voor de witte bonenpuree
- 2 koppen (of een grote pot) gekookte witte bonen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- zout naar smaak
- een paar eetlepels paneermeel
- plantaardige margarine (optioneel)
Bereiding
Maak het gehakt
Doe de sojabrokjes in een klein pannetje en voeg water toe tot ze bijna onder staan. Doe ook de sojasaus erbij. Breng het geheel aan de kook en laat vijf minuten koken tot de brokjes beetgaar zijn en het vocht is opgenomen en/of verdampt. (Sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt.)
Maak de spitskoolvulling
Verhit een scheut olie in een diepe pan en fruit daarin de ui en paprika of wortel tot de ui glazig is. Doe de spitskool en de voorgekookte sojabrokjes of vegagehakt erbij en bak die even mee. Voeg nu ook de overige ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het mengsel een minuut of 10 zachtjes sudderen.
Maak de witte bonenpuree
Maak ondertussen de bonenpuree. Doe de bonen, olijfolie, edelgist, basilicum, peper en zout in de blender en pureer tot een mooie gladde massa. Voeg eventueel een beetje water toe. De puree moet stevig, maar wel een beetje vloeibaar zijn, zoals heel dik cakebeslag.
Maak de ovenschotel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep het spitskoolmengsel in een kleine ovenschaal en druk het een beetje plat zodat het mooi gelijkmatig verdeeld is. Verdeel de bonenpuree over de spitskool en smeer het uit tot een gladde afdekkende laag. Strooi een beetje paneermeel en eventueel een paar klontjes margarine over de puree voor een mooi korstje. Zet de schotel in de oven en bak 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin begint te worden en de rode saus bubbelt.
10 Reacties
Schrijf een reactie