Koolhydraatarme focaccia
17 February 2014 onder
Kenmerken: | Koolhydraatarm |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 90 minuten |
Voor: | 4-6 personen |
Ik krijg de laatste tijd regelmatig verzoekjes van lezers die koolhydraatarm eten of ik alsjeblieft recepten voor low carb focaccia en pizza zou kunnen toveren. Het toeval wil dat ik daar al een beetje mee aan het experimenteren was, met goed resultaat!
Deze focaccia bevat een fractie van de koolhydraten van gewoon brood, maar hij is heerlijk zacht en luchtig. Als je de koolhydraten nog wat verder wilt verlagen kun je soja-eiwitpoeder gebruiken in plaats van sojameel. Ik wil ook nog eens experimenteren met kokosmeel, maar dat had ik nu niet in huis. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar bestaat voor de helft uit kruiden. Eigenlijk is dit een vrij eenvoudig recept.
Serveer de focaccia met een lekkere Italiaanse soep of salade, of maak er een pizza van! Instructies voor het maken van low carb pizza staan in mijn volgende post. Je kunt het recept makkelijk verdubbelen om twee focaccia's te maken, zodat je er eentje kunt invriezen voor een andere keer.
Kneed wat olijven en/of stukjes zongedroogde tomaat door het deeg voor je het laat rijzen.
Laat de olijfolie weg en kneed een eetlepel pesto door het deeg
Maak een Indiaas smakend naanbrood in plaats van focaccia, door in plaats van tijm en oregano 2 theelepels gemalen komijnzaad door het meel te mengen.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop (40 g) sojameel of proteïnepoeder, plus een beetje extra voor het uitrollen
- 1/3 kop (40 g) tarwegluten
- 1/4 kop (25 g) fijngemalen (blond) lijnzaad
- 1 eetlepel tarwezemelen
- 2 eetlepels (15 g) amandelmeel
- 1 theelepel instantgist
- 1/4 theelepel zout (plus extra om erover te strooien)
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel oregano
- 1/2 theelepel tijm
- 1/2 kop (120 ml) lauwwarm water
- 1/2 eetlepel olijfolie (plus extra om over de focaccia te smeren)
- 1/4 theelepel rozemarijn (om erover te strooien)
- 1/4 theelepel versgemalen peper (om erover te strooien)
- 4 olijven in plakjes
6 Reacties
Hoi Naomi,
Ja, de tarwegluten zijn echt nodig voor de textuur van het brood. Zonder gluten zou het heel kruimelig zijn en niet of nauwelijks rijzen. Misschien is deze glutenvrije bloemkool pizzabodem iets voor jou? http://detoxinista.com/2014/02/vegan-cauliflower-pizza-crust/
Schrijf een reactie