Tofu uit de oven
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 35 minuten, totaal 45 minuten |
Voor: | 3-4 porties |
Het heeft flink wat jaren geduurd voordat ik tofu leerde waarderen, maar inmiddels is het één van mijn favoriete proteïnes. Als je eenmaal weet hoe je het lekker klaarmaakt, is het super veelzijdig, budgetvriendelijk en ook echt heel lekker. Zie bijvoorbeeld mijn post over vijf manieren om tofu snel lekker op smaak te brengen.
Momenteel ben zijn David en ik helemaal fan van geroosterde tofu. In de oven krijgen de plakjes of blokjes tofu een hele lekkere chewy textuur en de marinade trekt er goed in. Het is bovendien hooguit 10 minuutjes actief werk. Daarna moet het een half uurtje in de oven en in die tijd kun je de rest van je maaltijd voorbereiden.
Deze tofu is zowel warm als koud lekker, bijvoorbeeld bij een curry of pasta of in een salade. Op de foto hieronder eten we het met noodles en gemarineerde aubergine. Ik maak meestal een dubbele portie, zodat ik voor meerdere maaltijden genoeg heb. De geroosterde tofu blijft een dag of vijf goed in de koelkast, dus het is een fijn recept als je mealprep doet.
Je kunt eindeloos variëren met de marinade. Vaak houd ik het heel simpel met alleen sojasaus en (balsamico) azijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook currypasta, pesto of Italiaanse kruiden gebruiken, afhankelijk van waar je het bij wilt eten. Iedere marinade of kruidenmix voor vlees, kun je ook voor deze tofu gebruiken, al dan niet in combinatie met sojasaus voor de hartige smaak.
Ingrediënten
- 500 g tofu
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel citroensap of azijn
- 1/2 eetlepel plantaardige olie
- 1/2 theelepel sambal, sriracha of gochujang (optioneel)
- 1 theelepel agavesiroop, suiker of ander zoetmiddel (optioneel)
- 1 teen knoflook, uitgeperst (optioneel)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek het ovenrooster met een vel bakpapier.
Snijd het blok tofu plakken van 1/2 of 1 cm dik. Leg de plakken tussen een schone theedoek en druk erop met je handen om het overtollige vocht eruit te persen.
Meng in een bakje of diep bord de ingrediënten voor de marinade (sojasaus t/m knoflook). Haal de uitgeperste plakken tofu één voor één door de marinade, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn met een dun laagje. Leg ze op het bedekte ovenrooster. Druppel met een lepel de overgebleven marinade over de plakjes. (Je kunt de tofu ook al eerder marineren en dan in de koelkast bewaren tot je gaat roosteren, dan trekken de smaken er nog wat meer in.)
Schuif het rooster met de tofu in de oven en bak 30-35 minuten, tot de tofu een tint donkerder is gekleurd en wat steviger is geworden. Hij voelt nu misschien nog een beetje zacht aan, maar eenmaal uit de oven wordt hij nog steviger. Laat de tofu niet te lang in de oven, want dan wordt hij hard en taai.
Je kunt de tofu als plakken serveren of nog even in kleinere blokjes of driehoekjes snijden. Bewaar overgebleven geroosterde tofu in de koelkast. Daar blijft het een dag of vijf goed.
Om te paneren
Eenmaal geroosterd, kun je de tofu ook nog paneren en dan bakken in een pan met een beetje olie. Hierdoor wordt de tofu nog wat steviger en smaakvoller, en krijg het een knapperig korstje. Dit doe ik vaak voor de variatie met de overgebleven tofu als ik een dubbele portie heb geroosterd. Dit smaakt heel lekker bij een traditionele aardappel-groente-vlees maaltijd, zoals deze gepofte aardappels met bloemkool en kerriesaus.
Ook hier kun je weer variëren met de smaakmakers. Vervang bijvoorbeeld de paprikapoeder door een flinke snuf tijm en rozemarijn voor Italiaans gekruide tofu.
Ingrediënten
- 250 gram geroosterde tofu, in plakken of reepjes
- 1/2 kop plantenmelk of water
- 3 eetlepels bloem
- 1/2 kop paneermeel
- 1/4 theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel edelgist (optioneel)
- 1 snufje zout
Bereiding
Meng in een kom de melk en bloem. Meng in een andere kom het paneermeel met de kruiden, edelgist en zout.
Haal de stukken tofu met je ene hand door het natte mengsel en leg het in het bakje met het paneermengsel. Wentel met je andere, droge hand de tofu in het paneermengsel, zodat de stukjes aan alle kanten mooi bedekt zijn. Ga door tot alle tofu gepaneerd is.
Verhit een scheut olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de gepaneerde tofu knapperig en goudbruin.
16 Reacties
Schrijf een reactie