Tofu uit de oven

13 August 2019 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 35 minuten, totaal 45 minuten
Voor: 3-4 porties
Geroosterde tofu oven vegan

Het heeft flink wat jaren geduurd voordat ik tofu leerde waarderen, maar inmiddels is het één van mijn favoriete proteïnes. Als je eenmaal weet hoe je het lekker klaarmaakt, is het super veelzijdig, budgetvriendelijk en ook echt heel lekker. Zie bijvoorbeeld mijn post over vijf manieren om tofu snel lekker op smaak te brengen.

Momenteel ben zijn David en ik helemaal fan van geroosterde tofu. In de oven krijgen de plakjes of blokjes tofu een hele lekkere chewy textuur en de marinade trekt er goed in. Het is bovendien hooguit 10 minuutjes actief werk. Daarna moet het een half uurtje in de oven en in die tijd kun je de rest van je maaltijd voorbereiden.

Deze tofu is zowel warm als koud lekker, bijvoorbeeld bij een curry of pasta of in een salade. Op de foto hieronder eten we het met noodles en gemarineerde aubergine. Ik maak meestal een dubbele portie, zodat ik voor meerdere maaltijden genoeg heb. De geroosterde tofu blijft een dag of vijf goed in de koelkast, dus het is een fijn recept als je mealprep doet.

Roerbakschotel met geroosterde tofu vegan

Je kunt eindeloos variëren met de marinade. Vaak houd ik het heel simpel met alleen sojasaus en (balsamico) azijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook currypasta, pesto of Italiaanse kruiden gebruiken, afhankelijk van waar je het bij wilt eten. Iedere marinade of kruidenmix voor vlees, kun je ook voor deze tofu gebruiken, al dan niet in combinatie met sojasaus voor de hartige smaak.

Ingrediënten

  • 500 g tofu
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 1/2 eetlepel plantaardige olie
  • 1/2 theelepel sambal, sriracha of gochujang (optioneel)
  • 1 theelepel agavesiroop, suiker of ander zoetmiddel (optioneel)
  • 1 teen knoflook, uitgeperst (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek het ovenrooster met een vel bakpapier.

Snijd het blok tofu plakken van 1/2 of 1 cm dik. Leg de plakken tussen een schone theedoek en druk erop met je handen om het overtollige vocht eruit te persen.

Meng in een bakje of diep bord de ingrediënten voor de marinade (sojasaus t/m knoflook). Haal de uitgeperste plakken tofu één voor één door de marinade, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn met een dun laagje. Leg ze op het bedekte ovenrooster. Druppel met een lepel de overgebleven marinade over de plakjes. (Je kunt de tofu ook al eerder marineren en dan in de koelkast bewaren tot je gaat roosteren, dan trekken de smaken er nog wat meer in.)

Gemarineerde tofu

Schuif het rooster met de tofu in de oven en bak 30-35 minuten, tot de tofu een tint donkerder is gekleurd en wat steviger is geworden. Hij voelt nu misschien nog een beetje zacht aan, maar eenmaal uit de oven wordt hij nog steviger. Laat de tofu niet te lang in de oven, want dan wordt hij hard en taai.

Je kunt de tofu als plakken serveren of nog even in kleinere blokjes of driehoekjes snijden. Bewaar overgebleven geroosterde tofu in de koelkast. Daar blijft het een dag of vijf goed.

Om te paneren

Eenmaal geroosterd, kun je de tofu ook nog paneren en dan bakken in een pan met een beetje olie. Hierdoor wordt de tofu nog wat steviger en smaakvoller, en krijg het een knapperig korstje. Dit doe ik vaak voor de variatie met de overgebleven tofu als ik een dubbele portie heb geroosterd. Dit smaakt heel lekker bij een traditionele aardappel-groente-vlees maaltijd, zoals deze gepofte aardappels met bloemkool en kerriesaus.

Bloemkool met kerriesaus vegan

Ook hier kun je weer variëren met de smaakmakers. Vervang bijvoorbeeld de paprikapoeder door een flinke snuf tijm en rozemarijn voor Italiaans gekruide tofu.

Ingrediënten

  • 250 gram geroosterde tofu, in plakken of reepjes
  • 1/2 kop plantenmelk of water
  • 3 eetlepels bloem
  • 1/2 kop paneermeel
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel edelgist (optioneel)
  • 1 snufje zout

Bereiding

Meng in een kom de melk en bloem. Meng in een andere kom het paneermeel met de kruiden, edelgist en zout.

Haal de stukken tofu met je ene hand door het natte mengsel en leg het in het bakje met het paneermengsel. Wentel met je andere, droge hand de tofu in het paneermengsel, zodat de stukjes aan alle kanten mooi bedekt zijn. Ga door tot alle tofu gepaneerd is.

Verhit een scheut olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de gepaneerde tofu knapperig en goudbruin.

16 Reacties

Wilma Geense op 14-8-2019 - 14:17
Heerlijk ik eet het heel vaak
Martine op 19-8-2019 - 11:31
Leuk Wilma! Wat voor marinades gebruik jij?
Rita op 14-8-2019 - 15:16
Geweldige goede uitleg om tofu lekker te maken. Heel blij mee. Bedankt.
Martine op 19-8-2019 - 11:30
Dankjewel Rita!
Marianne op 15-8-2019 - 12:54
Wat een fijne tip!! Die ben ik. nu al aan het toepassen. Thanks!
Martine op 19-8-2019 - 11:33
Leuk Marianne! Ik hoop dat het goed bevalt.
Jess op 17-8-2019 - 14:56
Hi Martine, je zou evt de tofu eerst nog kunnen invriezen. Na het ontdooien is het nóg gemakkelijker om het vocht eruit te persen. Je krijgt dan een meer vlees-achtige structuur, met meer 'bite' (voor diegenen die het niet weten; je tofu wordt geel als het bevroren is - niks aan de hand, tofu is nog gewoon goed en wordt weer wit bij het ontdooien), dan dus marineren en verder jouw recept volgen. Yum!
Martine op 19-8-2019 - 11:36
Dankjewel voor de aanvulling Jess! Invriezen is inderdaad een goede manier om de tofu nog wat steviger en vleesachtiger te maken. Met dit recept zou ik echter oppassen dat het niet té veel uitdroogt en taai wordt, maar dat is een kwestie van experimenteren.
Betsy op 17-8-2019 - 22:29
Ben dit nu aan het marineren! Kan niet wachten ziet er heerlijk uit!
Martine op 19-8-2019 - 11:36
Fijn Betsy!
linda op 6-10-2019 - 17:53
Hoi Martine, vandaag een combi van 2 van je geweldige recepten gemaakt. De tofu-feta (https://vegetus.nl/tofu-feta/) was iets te waterig geworden voor onze smaak (ondanks het invriezen). Verder gekruid met gerookte paprika en nog meer knoflook en oregano en toen de oven in. Net alsof je spekjes eet, laat de andijviestampot maar komen!
Martine op 7-10-2019 - 14:41
Leuk Linda! Fijn dat het goed gelukt is.
Mieke op 11-4-2020 - 17:13
Heerlijk recept om tofu wat steviger te krijgen. De olie laat ik weg, is niet echt nodig. Mss is er wat verschil in smaak maar ik gebruik geen olie bij het koken. En dit is een super manier voor mij om toch stevige tofu te krijgen. Dank 🙏
Martine op 15-4-2020 - 10:53
Leuk Mieke! Zonder olie kan inderdaad ook prima, al vind ik het met een klein beetje olie toch net iets lekkerder. :)
L op 21-9-2020 - 23:21
top recept! is ook heel lekker op brood met bijvoorbeeld een beetje ajvar
Alien op 25-7-2022 - 14:15
Zo heb ik tofu nog nooit gemaakt... Wat een lekker idee! Gaan we zeker zelf ook proberen! Dank voor dit recept en ook voor de tips van anderen die reageren op het recept, zoals Jess die adviseert om de tofu eerst in te vriezen. Erg blij mee!

Schrijf een reactie