Whole food bananenbrood

29 May 2018 onder Cake en gebak, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 1 kleine cake of 9-10 muffins
Whole food bananenbrood, vegan

Ik bak graag decadente taarten met suiker, witmeel en olie, maar ik vind het ook leuk om gezondere tussendoortjes te maken. Deze muffins zijn bijna helemaal van 'whole foods' gemaakt: banaan, volkorenmeel en notenpasta. De muffins zijn lekker luchtig en smeuïg en ze hebben een subtiel zoete smaak van de banaan. De keuken ruikt héérlijk terwijl ze in de oven staan. Ik eet dit bananenbrood graag als ontbijt met een glas plantenmelk, of als een stevig tussendoortje.

Het recept is heel flexibel. Je kunt er zowel een cake/brood als muffins van maken en je kunt eindeloos variëren met de specerijen en toevoegingen. Dit keer heb ik er kaneel door gedaan en wat zonnebloempitjes en chiazaadjes op gesprenkeld, maar je kunt er ook fijngehakte noten of zelfs extra geraspte wortel, fruit of bessen doorheen mengen. Maak bijvoorbeeld een worteltaart variant met geraspte wortel en walnoten. Het is ook leuk om wat plakjes banaan achter te houden en die erop te leggen als decoratie.

Ingrediënten

  • 3 middelgrote super rijpe bananen, fijngeprakt
  • 65 gram 100% pindakaas (geen Calvé), tahin of notenpasta
  • 60-80 ml plantaardige melk of water
  • 130 gram volkoren tarwemeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snufje zout
  • 3 el zaden of fijngehakte noten (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de fijngeprakte bananen met de notenpasta en de melk tot de notenpasta helemaal opgelost is. Doe het meel en de overige ingrediënten erbij en meng goed. Voeg eventueel een scheutje extra melk of water toe als het mengsel te droog is. Het moet een dik smeuïg beslag worden.

Vet een cakevorm of muffinvormpjes in met olie en giet het beslag erin. Als cake moet het 30 minuten bakken, in de muffinvormpjes 18-20 minuten. Het bananenbrood is gaar als je er een prikker in kunt steken die er schoon uitkomt.

24 Reacties

Melanie op 30-5-2018 - 19:08
Klinkt goed. In het kader van de gekke vragen, zou ik in plaats van banaan ook appelmoes kunnen gebruiken? Ik heb geen bananen in huis, wel appels.
Martine op 30-5-2018 - 21:56
Hoi Melanie, ja dat kan denk ik prima! Ik denk dat je dan ongeveer 300 gram appelmoes nodig hebt.
Melanie op 31-5-2018 - 17:34
👍 ik ga eens kijken wat ik er van kan bakken.
Marion op 1-6-2018 - 19:32
Kan je ook de tarwe volkorenmeel vervangen Door boekweit meel vervangen 😇
Martine op 2-6-2018 - 14:10
Hoi Marion, boekweitmeel is glutenvrij, dus het zal een andere textuur aan het brood geven dan wanneer de tarwemeel gebruikt (minder luchtig). Boekweit heeft ook een sterkere smaak. Verder neemt boekweitmeel wat meer vocht op, dus mogelijk moet je extra water toevoegen. Je krijgt misschien een beter resultaat met een combinatie van boekweitmeel en rijstmeel dan met puur boekweitmeel.
Evelien op 30-9-2018 - 21:52
Heerlijke bananenmuffins. Een fijn tussendoortje voor mij en dreumes van 1,5. Ik vries ze meestal in maar weet jij hoelang je ze gewoon in een bakje kunt bewaren? Wat is jouw ervaring?
Martine op 1-10-2018 - 11:08
Fijn dat ze goed gelukt zijn Evelien! In een bakje in de koelkast blijven ze een dag of vijf goed.
Raaf op 13-10-2018 - 10:44
Waarom is calvé pindakaas niet geschikt? Het recept klinkt lekker. Ik zal het binnenkort eens proberen.
Martine op 13-10-2018 - 11:41
Hoi Raaf, Calvé pindakaas is niet vloeibaar, dus dat is veel moeilijker door het beslag te mengen. Bovendien bevat Calvé toegevoegde suiker en olie.
Kim op 24-11-2019 - 11:45
Oh wow! Deze zijn echt super lekker! Misschien wel het lekkerste en smeuïgste bananenbrood dat ik ooit geproefd heb! Gemaakt als muffins en met fijngehakte nootjes en blauwe bessen. Deze ga ik zéker vaker maken!
Martine op 13-12-2019 - 17:04
Fijn dat het zo goed in de smaak valt Kim!
Paula op 2-2-2020 - 15:02
De smaak is erg goed, maar het is me niet gelukt de cake gaar te krijgen. Hij heeft 40 minuten gestaan, en toen werd hij zo donker dat ik hem eruit gehaald heb. Jammer... erg klef en compact. Ik heb iets niet helemaal goed gedaan vermoed ik.
Martine op 3-2-2020 - 7:08
Jammer dat het bakken niet goed gelukt is Paula. Voor een volgende keer kun je kijken of je bakpoeder nog goed vers is en eventueel de temperatuur van je oven checken met een losse oventhermometer. Hopelijk helpt dat!
Sabine op 2-4-2020 - 10:35
Kan ik ook amandelmeel gebruiken?
Martine op 7-4-2020 - 18:05
Hoi Sabine, je kunt het meel in dit recept niet zomaar vervangen door amandelmeel. Dat bindt namelijk niet goed genoeg. Je kunt eventueel wel een kwart van het tarwemeel vervangen door amandelmeel.
Saar op 22-4-2020 - 21:46
Kan ik ook kokosmeel gebruiken?
Martine op 24-4-2020 - 12:00
Hoi Saar, kokosmeel heeft heel andere bakeigenschappen dan tarwemeel en je kunt deze dus niet zomaar inwisselen. Zelf heb ik niet zulke goede ervaringen met kokosmeel in vegan cakerecepten zonder ei.
Stefan op 24-7-2020 - 19:47
Hoi Martine, Ik kon het nergens terug vinden maar is er nog een rede waarom er bakpoeder word gebruikt ipv. gist? Alvast bedankt, Stefan
Martine op 24-8-2020 - 16:17
Hoi Stefan, dit is een 'snel' bakrecept. Brood met gist moet worden gekneed en daarna minstens een uur rijzen. Dit brood met bakpoeder kan meteen na het mengen de oven in.
Melanie op 3-8-2020 - 12:41
Al verschillende keren gemaakt, zowel met banaan als appelmoes. Dit keer bleken de bananen zo rijp te zijn, dat ze al bewoond werden door een horde fruitvliegjes, leek me geen goed idee om die nog te gebruiken. In plaats daarvan heb ik een mengsel van appelmoes en passievrucht gebruikt. De passievruchtpitjes geven een "knappertje" aan het geheel en de smaak is geweldig! Een heel fijn recept waar je alle kanten mee op kan.
Martine op 24-8-2020 - 17:41
Goed idee Melanie, leuk!
Wijmie op 4-2-2021 - 18:34
Vorige week heb ik je site ontdekt en deze gemaakt in minicakevormpjes. Ik heb er i.p.v. noten kokosrasp en i.p.v. water wortelsap doorgedaan. Volgende keer iets langer bakken want het midden was nog wat klef, maar errug lekker! En ik ga de volgende keer fijn verder experimenteren met allerlei ingrediënten.
Mirwana op 1-9-2022 - 15:30
Hoi Martine! Ik maak deze echt al jaren en het blijft mijn favoriet :) Dankjewel, lieve/ warme groet
wrmalrjqrs op 28-11-2023 - 3:55
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Schrijf een reactie