Seitan pepperoni
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Koolhydraatarm, Peulvruchten, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | 6 kleine worstjes of 1 grote |
Deze worstjes zijn heerlijk mals en pittig. Lekker op een sandwich, in een roerbakgerecht of als hapje bij de borrel. Je kunt meerdere kleine dunne worstjes maken of één grote, die je vervolgens in blokjes snijdt, of in plakjes zoals op de foto. De worstjes zijn een variant van een recept op de blog van Vegandad.
Er gaat behoorlijk wat peper en chili door deze worst. Als je het liever wat minder heet hebt, kun je de hoeveelheden peperkorrels en chilivlokken halveren. Maal het venkelzaad en de peperkorrels fijn met een pepermolen of vijzel voor je ze bij de andere ingrediënten voegt.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop gekookte bonen, zoals witte bonen of kidney bonen
- 1 kop water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/4 theelepel cayenne peper
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker of een paar druppels zoetmiddel
- 1 theelepel venkelzaad of anijszaad, fijngemalen
- 2 theelepels gemengde peperkorrels, fijngemalen
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 1/4 kop tarwegluten
Bereiding
Doe alle ingredienten, behalve de tarwegluten in een kom en bewerk met de staafmixer tot er geen grote stukken meer inzitten. Voeg het glutenpoeder toe en roer met een vork tot alles is opgenomen. Kneed het deeg met de hand nog even door, zodat de gluten draden gaat vormen. Het deeg moet behoorlijk nat zijn.
Als je kleine worstjes wilt maken, knip dan 6 stukken aluminiumfolie of bakpapier van ongeveer 20 bij 15 cm. Verdeel de deegbal in 6 gelijke delen. Neem een balletje deeg en vorm er een rolletje van. Het is niet erg als het nog niet op een worstje lijkt, want dat komt vanzelf goed omdat het deeg uitzet bij het garen. Leg het rolletje deeg in de lengte op een stukje folie en rol het folie er stevig omheen. Draai de uiteinden van het opgerolde folie dicht zoals bij een toffee, en vouw ze onder het rolletje zodat het niet meer opengaat.
Als je een grote worst wil neem je een groot stuk folie. Vorm een dikke rol van de deegbal en wikkel deze in de folie, zoals een toffee. Vouw de uiteinden van het folie onder de rol zodat ze niet losgaan.
Als je de worstjes gaat stomen, breng dan water aan de kook in je stoompan. Leg de worstjes op het rooster en stoom ze in 40 minuten gaar en stevig.
Als je de worstjes wilt bakken, verwarm dan de oven voor op 170 graden. Leg de rolletjes op het rooster van de oven en bak 50 minuten. Zet eventueel een schaal met heet water in de oven om te voorkomen dat de worstjes te veel uitdrogen.
Om zeker te weten dat ze gaar zijn kun je er eentje uit zijn verpakking halen en in het midden doorsnijden voor je ze uit de oven haalt. De gluten moeten gestold zijn en mogen geen draden meer vormen.
18 Reacties
Hoi Karin, goede opmerking over die peperkorrels en zaadjes! Ik wrijf die inderdaad meestal eerst in de vijzel fijn, hoewel dat niet hoeft als je blender/staafmixer heel krachtig is. Ik zal dat alsnog toevoegen aan het recept. Dankjewel voor de feedback!
Deze worstjes zijn inderdaad heel pittig. Kan me voorstellen dat het voor kinderen misschien een beetje te veel van het goede is. We hebben ook een mild gekruid worst recept op de site en je kunt natuurlijk ook zelf kruidencombinaties uitproberen.
Na het stomen kun je de worstjes eventueel nog even bakken in een pan met een scheutje olie zodat ze een knapperig korstje krijgen. Zelf bak ik ze meestal niet, maar ik laat ze wel vaak even meesudderen als ik ze in een tomatensaus o.i.d. verwerk.
Als je nog meer vragen en/of opmerkingen hebt hoor ik het graag!
Schrijf een reactie