Italiaanse seitan worstjes
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | 6 kleine worstjes of 1 grote |
Tarwegluten kunnen in het begin een beetje moeilijk zijn om mee te werken, maar met dit recept kan zo goed als niets misgaan, gewoon de instructies volgen. Daarna heb je heerlijke worstjes, die je precies de smaak kunt geven die jij lekker vindt en die bovendien veel goedkoper (en vaak plantaardiger) zijn dan vegaworst uit de winkel. Het recept is gebaseerd op de worstjes van de blog van Vegandad.
Je kunt de worstjes gebruiken in hotdogs, broodbeleg, salades, saus of soep, op de bbq etc. De kruiden in dit recept geven de worstjes een heel milde smaak, maar die kun je dus aanpassen aan je eigen voorkeur. Als je bijvoorbeeld rookworst wilt, kun je gerookte paprikapoeder gebruiken.
Deze worstjes kun je prima invriezen, dus maak een fijne voorraad als je je favoriete smaak gevonden hebt. Het recept is heel makkelijk te verdubbelen of verdrievoudigen. Het deeg kan worden gestoomd of gebakken in de oven. Stomen geeft een heel mals resultaat, bij bakken worden de worstjes wat steviger met een korstje. Je kunt 6 kleine worstjes maken, of 1 grote dikke (zoals die op de foto).
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop gekookte bonen of erwten, bijvoorbeeld kidneybonen, witte bonen of kikkererwten.
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kop koude groente bouillon (of koud water met een theelepel bouillonpoeder erdoor)
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 theelepels knoflookpuree/geperste knoflook
- 1/4 kop gistvlokken
- 1 1/2 theelepels vermalen venkelzaad (optioneel)
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1/2 theelepel versgemalen verse zwarte peper
- 1 1/4 koppen tarwegluten
Bereiding
Doe alle ingredienten, behalve de tarwegluten in een kom en bewerk met de staafmixer tot er geen grote stukken meer inzitten. Voeg het glutenpoeder toe en roer met een vork tot alles is opgenomen. Kneed het deeg met de hand nog even door, zodat de gluten draden gaat vormen. Het deeg moet behoorlijk nat zijn.
Als je kleine worstjes wilt maken, knip dan 6 stukken aluminiumfolie of bakpapier van ongeveer 20 bij 15 cm. Verdeel de bal in 6 gelijke delen. Neem een balletje deeg en vorm er een rolletje van. Het is niet erg als het nog niet op een worstje lijkt, want dat komt vanzelf goed omdat het deeg uitzet bij het garen. Leg het rolletje deeg in de lengte op een stukje folie en rol het folie er stevig omheen. Draai de uiteinden van het opgerolde folie dicht zoals bij een toffee, en vouw ze onder het rolletje zodat het niet meer opengaat.
Als je een grote worst wil maken neem je een groot stuk folie. Vorm een dikke rol van de deegbal en wikkel deze in de folie, zoals een toffee. Vouw de uiteinden van het folie onder de rol zodat ze niet losgaan.
Als je de worstjes gaat stomen, breng dan water aan de kook in je stoompan. Leg de worstjes op het rooster en stoom ze in 40 minuten gaar en stevig.
Als je de worstjes wilt bakken, verwarm dan de oven voor op 170 graden. Leg de rolletjes op het rooster van de oven en bak 50 minuten. Zet eventueel een schaal met heet water in de oven om te voorkomen dat de worstjes te veel uitdrogen.
Om zeker te weten dat ze gaar zijn kun je er eentje uit zijn verpakking halen en in het midden doorsnijden voor je ze uit de oven haalt. De gluten moeten gestold zijn en mogen geen draden meer vormen.
48 Reacties
Hoi Charlotte,
Met draden vormen bedoel ik dat als je het mengsel tijdens het kneden een beetje uit elkaar trekt, dat het dan een soort strengetjes of klontjes vormt. Omdat het deeg voor de worstjes vochtiger is dan bij de meeste andere seitanrecepten is die strengelige/klonterige textuur minder duidelijk aanwezig. Mijn deeg heeft ook wel wat weg van 'natte klei' zoals jij zegt.
Lukt het je wel om het deeg in te pakken in folie en het vervolgens te stomen zodat het een worstje wordt? Sommige soorten glutenmeel hebben wat minder vocht nodig dan andere, dus als je deeg echt te nat is om worstjes van te vormen zou je er wat minder water bij kunnen doen. Hier vind je een instructie voor een vergelijkbaar worstrecept met foto's van het deeg: http://rockinthestove.com/2011/01/31/the-art-of-making-seitan-101/
Succes!
Hoi Janneke,
Wat vervelend dat de seitan niet goed smaakt, zeker als je zo'n grote zak gluten hebt gekocht! Wat voor vieze nasmaak zit eraan, bitter of zuur? In dat geval zou het inderdaad kunnen dat de gluten (of een ander ingrediënt) niet goed meer zijn. In mijn ervaring hebben de worstjes soms een beetje een broodachtige smaak, zeker als je ze mild kruidt, maar de gluten hoort zeker niet vies te smaken.
Gluten zou normaal gesproken in een goed afgesloten zak minstens een jaar houdbaar moeten zijn. Als het voor de houdbaarheidsdatum al niet goed meer smaakt zou ik een klacht indienen bij het bedrijf waar je het hebt besteld. Misschien krijg je dan nog een nieuwe zak. Succes!
Schrijf een reactie