Vegan ‘spekjes’
Kenmerken: | Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 10 minuten, totaal 15 minuten |
Voor: | 50 gram 'spekjes' |
'Bacon' heeft in Nederland gelukkig niet de iconische status die het in de VS heeft, maar toch krijg ik van vleeseters wel eens de vraag of ik als vegan spek niet mis. Ik heb volgens mij nog nooit in mijn leven spek gegeten, als kind vond ik het vies en later was ik vegetariër. Ik kan het dus niet echt missen, maar ik houd wel van een lekker hartig rooksmaakje in mijn eten.
Je kunt gelukkig vegan alternatieven voor spek maken van allerlei exotische en minder exotische ingrediënten zoals tofu, tempeh, kokos en zelfs aubergine. De spekjes (bacon bits) op de foto zijn gemaakt van sojabrokjes met een beetje zout, rookaroma en paprikapoeder. Het is een super simpel receptje met een fantastisch resultaat. De 'spekjes' zijn heerlijk knapperig en hebben een volle hartige rooksmaak. Ze zijn lekker om over salades te strooien (zie het recept van morgen!), maar ze doen het ook goed als topping voor soepen, pasta's en stamppotten.
Rookaroma (liquid smoke) is helaas nog niet overal verkrijgbaar. Je kunt het onder andere kopen bij Vegabond in Amsterdam of bestellen bij Veggiedeli.nl. Het is ook lekker in seitan of als marinade voor tofu en tempeh en een flesje gaat best lang mee, dus het is zeker de moeite waard om in huis te halen.
Neem voor dit recept het kleinste formaat sojabrokjes wat je kunt vinden, bijvoorbeeld die van De Tuinen of het 'granulaat' van Veggiedeli. Als je alleen grotere brokjes hebt kun je ze even fijnhakken in een foodprocessor
Ingrediënten
- 1/2 theelepel zout
- 2 eetlepels heet water
- 1 eetlepel liquid smoke
- 1 theelepel paprikapoeder (of twee theelepels gerookte paprika, als je geen liquid smoke hebt)
- 1/2 kop (50 gram) kleine droge sojabrokjes
Bereiding
Doe het zout, water, liquid smoke en paprikapoeder in een kom en roer tot het zout is opgelost. Doe de sojabrokjes erbij en meng goed tot alle vloeistof opgenomen is.
Droog de sojabrokjes 10 à 15 minuten in de oven op 120 graden of in een koekenpan op heel laag vuur. Schep ze af en toe even om. Laat ze afkoelen en bewaar in een luchtdicht potje of bakje. Zo blijven ze minstens een maand goed.
30 Reacties
Schrijf een reactie