Vegan ‘spekjes’

9 September 2014 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 10 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 50 gram 'spekjes'
Soja spekjes, vegan

'Bacon' heeft in Nederland gelukkig niet de iconische status die het in de VS heeft, maar toch krijg ik van vleeseters wel eens de vraag of ik als vegan spek niet mis. Ik heb volgens mij nog nooit in mijn leven spek gegeten, als kind vond ik het vies en later was ik vegetariër. Ik kan het dus niet echt missen, maar ik houd wel van een lekker hartig rooksmaakje in mijn eten.

Je kunt gelukkig vegan alternatieven voor spek maken van allerlei exotische en minder exotische ingrediënten zoals tofu, tempeh, kokos en zelfs aubergine. De spekjes (bacon bits) op de foto zijn gemaakt van sojabrokjes met een beetje zout, rookaroma en paprikapoeder. Het is een super simpel receptje met een fantastisch resultaat. De 'spekjes' zijn heerlijk knapperig en hebben een volle hartige rooksmaak. Ze zijn lekker om over salades te strooien (zie het recept van morgen!), maar ze doen het ook goed als topping voor soepen, pasta's en stamppotten.

Rookaroma (liquid smoke) is helaas nog niet overal verkrijgbaar. Je kunt het onder andere kopen bij Vegabond in Amsterdam of bestellen bij Veggiedeli.nl. Het is ook lekker in seitan of als marinade voor tofu en tempeh en een flesje gaat best lang mee, dus het is zeker de moeite waard om in huis te halen.

Neem voor dit recept het kleinste formaat sojabrokjes wat je kunt vinden, bijvoorbeeld die van De Tuinen of het 'granulaat' van Veggiedeli. Als je alleen grotere brokjes hebt kun je ze even fijnhakken in een foodprocessor

Ingrediënten

Bereiding

Doe het zout, water, liquid smoke en paprikapoeder in een kom en roer tot het zout is opgelost. Doe de sojabrokjes erbij en meng goed tot alle vloeistof opgenomen is.

Droog de sojabrokjes 10 à 15 minuten in de oven op 120 graden of in een koekenpan op heel laag vuur. Schep ze af en toe even om. Laat ze afkoelen en bewaar in een luchtdicht potje of bakje. Zo blijven ze minstens een maand goed.

30 Reacties

Daniëlle op 9-9-2014 - 12:02
Oh, cool! Eindelijk een goede bestemming voor de sojabrokjes! Ik doe ze vaak door mijn soep, maar ik had ze nog niet volgens een 'echt' recept gebruikt.
Martine op 9-9-2014 - 12:09
Ze zijn echt heel lekker! Ik gebruik sojabrokjes trouwens meestal als vervanger voor gehakt. Vijf minuutjes laten (droog)koken in een laagje water en een beetje sojasaus en dan is het precies zoals vegetarisch gehakt.
W. op 9-9-2014 - 23:20
Zou dit ook kunnen werken met tempeh? Door deze te raspen? Tempeh verdraag ik iets beter dan die sojabrokjes..
Martine op 10-9-2014 - 8:30
Ja, ik denk dat dat wel kan, ik zou dan wat minder water gebruiken. Misschien dat je ook wel havermout vlokken o.i.d. zou kunnen gebruiken om het helemaal sojavrij te maken.
Sanne op 14-9-2014 - 16:12
Klinkt leuk! Ik heb geen idee hoe dit zal smaken. Ook liquid smoke ben ik eens eerder tegengekomen, in een vegan kookboek. Ik had eens sojabrokken gekocht en gebruikt, maar ik wist niet zo goed wat ik ermee moest. Hier lijken ze me wel heel fijn voor! Liefs
Martine op 15-9-2014 - 8:43
Als je van rooksmaakjes houdt moet je zeker eens liquid smoke proberen. Je hebt er maar heel weinig van nodig en het geeft heel veel smaak. En zoals ik hierboven ook al zei, zijn sojabrokjes perfect als vervanger voor gehakt in chili en bolognese etc.
Willemijn op 19-9-2014 - 19:43
Allereerst mijn complimenten voor jullie website! Een groot aantal heerlijke recepten en wat ik nog het handigst vind: uitleg over voor mij tot nu toe onbekende ingrediënten zoals bijvoorbeeld liquid smoke. Vandaag wilde ik een salade eten waar ik vroeger spekjes op deed. Deze wilde ik vervangen door dit recept. Helaas kon ik niet zo snel aan liquid smoke komen. Ter vervanging van de 3 eetlepels vocht heb ik gerookte thee gebruikt (lang laten trekken, zodat het behoorlijk sterk wordt en niet meer als thee te drinken is...), Lapsang Soushoung (te koop bij speciale theewinkels, misschien ook wel bij de toko). Het pakte erg goed uit, we hebben er erg van genoten en leken sterk op echte spekjes!
Martine op 20-9-2014 - 8:38
Dankjewel Willemijn! Leuk dat het met de gerookte thee ook werkt. Lijkt me heel lekker.
Marianne op 27-9-2014 - 19:05
Vandaag ook gemaakt, voor bij de tuinboontjes (pronkbonen, uit eigen tuin, als tuinbonen gegeten). het was erg lekker. Ik had er nog wel een theelepel ahornsiroop door gedaan, omdat spekjes, gek genoeg, ook een vleugje zoet hebben.
Martine op 27-9-2014 - 19:40
Oh goed idee van die ahornsiroop. Lijkt me erg lekker met die bonen, zeker als je ze zelf gekweekt hebt!
Sara op 10-10-2014 - 6:55
Sojabrokjes zijn zo geweldig, ik maak er ook 'gehaktballetjes van, of in de chili zoals je al zei. Ze zijn ook zo goedkoop in vergelijking met het vegetarisch gehakt dat je in de meeste supermarkten kunt kopen. Geweldig recept trouwens! Dankje voor het delen, ik ga het zéker eens proberen!
Martine op 10-10-2014 - 15:01
Thanks Sara! Hoe maak jij gehaktballen van sojabrokjes? Dat lijkt me ook lekker...
Sanne op 30-11-2014 - 15:08
Wat leuk, dat als ik op 'liquid smoke' ga zoeken, dat ik op jouw blog kom! Ik wilde al een tijdje liquid smoke hebben, maar had geen idee waar ik het kon vinden en had de hoop al opgegeven. Nu was ik laatst bij Heavenly Cupcakes in Rotterdam (echt een aanrader, allemaal heerlijke vegan cupcakes! Ken je het?) en daar verkochten ze ook veel producten die ik normaal niet bij bv. EkoPlaza, Gimsel of Marqt tegenkom. En zo ook de liquid smoke! Jeej! Echt super dat jij een paar recepten op je blog hebt, ik ben ontzettend benieuwd. Liefs!
Martine op 30-11-2014 - 16:02
Ik ben dol op liquid smoke, je kan er echt allerlei lekkere dingen mee maken. Heavenly Cupcakes is ook super inderdaad, jammer dat Rotterdam niet dichterbij is.
monique op 6-2-2015 - 12:17
En als je ze dan wilt gebruiken, doe je er dan weer wat mee, weken, bakken, of strooi je het er zo overheen ?
Martine op 6-2-2015 - 12:29
Ik strooi ze vlak voor het serveren over mijn gerecht zodat ze lekker knapperig blijven. Je zou ze ook kunnen weken voor zachte spekjes, maar dan kun je net zo goed het droogbakken gewoon overslaan en ze direct gebruiken.
Annemarie op 26-2-2015 - 15:43
Voor als je geen gerookte paprikapoeder of liquid smoke kunt vinden: een staafje (1,8 gr) koffiepoeder geeft ook een rooksmaak.
Martine op 26-2-2015 - 17:40
Wat voor koffiepoeder is dat Annemarie? Gewone instantkoffie?
Annemarie op 28-2-2015 - 12:37
Ik heb in zulke gevallen de staafjes van Nescafé Gold en Nescafé Espresso gebruikt.
Martine op 28-2-2015 - 13:18
Okay, dat ga ik dan ook maar eens uitproberen. Dank voor de tip!
Hannie op 1-6-2015 - 19:47
http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/90864-rookaromas-veilig-of-niet.html
Sandra op 28-3-2016 - 1:05
Hoi Martine, ik was na meerdere mislukte pogingen weer eens op zoek naar een spekjes-alternatief. Dit recept gevonden en: Wauw! Man en kinders kunnen bekoren hiermee (en dat is erg kritisch, niet-vegan publiek!). Ik had ook een beetje Ahorn-siroop toegevoegd en een lepeltje kokosolie om nog iets meer in de buurt van spekjes te komen. Ze werden uit het schaaltje opgeknabbeld nog voor de bruine bonensoep op tafel stond. Daar waren ze ook erg lekker bij. Dus: Bedankt! En ik ga ook de sojabrokjes gebruiken als 'gehakt', ik vind ze minder uitgesproken smaken dat het voorbewerkte spul.
Martine op 28-3-2016 - 8:23
Tof dat je gezin ze zo lekker vond Sandra! Goed idee om er kokosolie en ahorn door te doen. Ik gebruik sojabrokjes ook graag als gehakt inderdaad.
Tamara op 29-6-2016 - 9:08
Vraagje: is dat wel genoeg water om de spekjes goed te wellen? En; op mijn verpakking soja brokjes staat 15 tot 20 minuten koken. Ik twijfel dus sterk of het wel gaar en nat genoeg wordt zo. Overigens voor de mevrouw met de link naar de slechte effecten van liquid smoke staat hier een goede video: http://nutritionfacts.org/video/is-liquid-smoke-flavoring-carcinogenic/
Martine op 29-6-2016 - 9:53
Hoi Tamara, deze spekjes zijn droog en knapperig. Het water is er alleen maar om ervoor te zorgen dat de smaakmakers opgenomen kunnen worden door de brokjes, daarna worden ze gebakken zodat ze weer uitdrogen. Het is niet de bedoeling om ze volledig te wellen. Sojabrokjes zijn in principe ook al gaar (ze worden gemaakt door sojameel op een hoge temperatuur te verhitten). Het koken zoals op jouw verpakking staat is dus alleen om de brokjes zacht te maken, wat we in dit recept niet doen. Als je zachte spekjes wilt kun je wat meer water gebruiken en de brokjes langer koken, al is een minuut of vijf voor kleine brokjes meestal wel genoeg.
Angela op 19-11-2016 - 23:30
Hoi Martine, Ik heb ze nu 2 keer precies volgens recept gemaakt maar ik krijg ze niet knapperig, het blijven taaie stukjes. Moet ik ze opbakken om ze knapperig te krijgen?
Martine op 20-11-2016 - 10:37
Ja, als ze nog taai zijn moeten ze verder drogen. Dat kan door ze nog wat langer in de oven te laten (eventueel nadat je ze oven al hebt uitgezet), of door ze in een pan wat langer te bakken.
Anna op 24-8-2018 - 19:59
Ik heb deze gemaakt maar bij mij waren ze, net als iemand hierboven aangeeft, niet knapperig maar hard en taai. Maar ik lees dat ze dan langer gebakken moeten worden. Ik vind het zonde om de oven aan te zetten voor een kleine hoeveelheid sojabrokjes, dus had ze in de pan gedaan. Nog maar eens proberen en dan wachten tot de echt knapperig worden. Goed idee om er ahornsiroop en kokosolie aan toe te voegen, dat lijkt me wel een verrijking. Morgen ook maar eens de tempehspekjes proberen.
Marlies op 20-4-2020 - 15:00
Hoi Martine, dank voor het recept! Ik heb zelf TVP gemaakt, en nu ga ik de spekjes ermee proberen te maken! Bak je de gedroogde vorm ook wel eens in olie voordat je ze gaat eten? Ben benieuwd of dat nog lekker zou worden?
Martine op 20-4-2020 - 17:22
Hoi Marlies, je kunt TVP na het weken/koken in water inderdaad opbakken in een pan met een beetje olie, net zoals je met vegetarisch gehakt uit de winkel zou doen. Ik ben trouwens heel benieuwd hoe je zelf TVP gemaakt hebt!

Schrijf een reactie