Vegan poffert in de pan
7 April 2017 onder
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Suikervrij, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 25 minuten, totaal 90 minuten |
Voor: | 6 punten |
Op de website van Albert Heijn zag ik een recept voor 'poffert'. Ik dacht altijd dat poffert een soort Groningse tulband was, maar dit recept leek meer op een hele dikke gerezen pannenkoek. Mijn Zeeuwse oma maakte vroeger ook wel eens zoiets, maar dan kleiner, en dat noemde ze 'smouters'. Grappig hoeveel regionale versies er van sommige recepten bestaan.
Ik vind deze ouderwetse koek echt heerlijk. Hij heeft een knapperige korst, en fijne een zachte, luchtige binnenkant. De gist geeft er een lekker nostalgisch smaakje aan. Dit recept is helemaal vrij van toegevoegde suiker, maar smaakt toch zoet door de rozijnen. Je zou ook andere soorten gedroogd fruit kunnen toevoegen, zoals stukjes vijg of abrikoos. Als je het liever zoeter wilt hebben kun je ook nog wat suiker of ander zoetmiddel toevoegen aan het beslag, of je kunt na het bakken wat suiker of stroop over de koek gieten. Albert Heijn serveert de poffert met gebakken appels en stroop.
Ingrediƫnten
- 260 ml plantaardige melk
- 250 g bloem
- 1/2 zakje gist (3 gram / 1 flinke theelepel)
- 1 mespunt zout
- 150 g rozijnen, blanke rozijnen en/of krenten
- 2 eetlepels arachide-, rijst- of zonnebloemolie
Schrijf een reactie