Vegan kerriesaus voor bij de Hollandse pot
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Snel klaar, Wintergerecht, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 10 minuten, totaal 15 minuten |
Voor: | 4 personen |
Minstens één keer per week eten wij lekker Hollandse kost. Bijvoorbeeld stamppot of gewoon Aardappels-Groente-Vleesvervanger. Vooral ouderwetse bloemkool met een sausje vinden David en ik allebei nostalgisch lekker.
De laatste tijd maak ik regelmatig deze vegan variatie op ouderwetse kerriesaus, die het behalve over de bloemkool ook heel goed doet in ovenschotels en hartige taarten.
Wil je meer van dit soort sauzen? Kijk dan ook eens naar mijn kaassaus met uitjes, magische vegan kaassaus, hartige misosaus, champignon jus, en bechamelsaus.
Op de foto aten we de kerriesaus heel simpel met gekookte bloemkool, gepofte aardappeltjes uit de magnetron en gepaneerde geroosterde tofu. Alles bij elkaar stond deze maaltijd in minder dan een half uur op tafel.
Ingrediënten
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels edelgist (optioneel)
- 1/2 theelepel zout
- 250 ml ongezoete plantenmelk of water
- 1 eetlepel citroensap of azijn
Bereiding
Fruit de ui in een sauspannetje met de olie op middelhoog vuur tot hij glazig begint te worden. Doe de bloem en kerriepoeder erbij en bak een minuutje mee.
Voeg de edelgist, zout en melk toe en breng al roerend aan de kook (blijf er echt bij staan om te roeren, anders krijg je klontjes in de saus). Draai het vuur laag en laat de saus nog een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
Voeg tot slot het citroensap toe en draai het vuur uit. De saus is nu klaar om te eten of verder te verwerken in ovenschotels. In de koelkast blijft hij een dag of vier goed.
5 Reacties
Schrijf een reactie