Vegan flammkuchen

2 April 2020 onder Avondmaaltijd, Hapjes
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Vegan flammkuchen recept

Flammkuchen is het Duits-Franse zusje van pizza. De bodem is heel dun en wordt gemaakt zonder gist. In plaats van tomatensaus gebruik je zure room als basis voor de toppings. Super lekker als lunch, avondmaaltijd of borrelhapje!

Omdat er geen gist wordt gebruikt hoeft het deeg niet te rijzen en kan het dus vrijwel meteen worden belegd en gebakken. Daardoor is flammkuchen veel sneller klaar dan pizza, wat handig is als je niet zo veel tijd hebt. Als je nóg sneller klaar wilt zijn, kun je kant-en-klaar vegan flammkuchendeeg van Tante Fanny gebruiken.

Je kunt eindeloos variëren met de toppings. Hartig of zoet, het kan allemaal. Hieronder geef ik een geveganiseerde versie van de traditionele vulling van zure room, spekjes en ui. Op de foto zie je ook nog een pizza-variant, met tomatensaus en vegan kaas.

Behalve kant-en-klare vegan 'spekreepjes' kun je bijvoorbeeld ook rooktofu, tempeh bacon of gemarineerde sojabrokjes gebruiken. Als het maar lekker zoutig is met een rooksmaakje.

Ingrediënten

Het deeg

  • 150 gram bloem
  • 70 gram water
  • 1 eetlepel neutraal smakende olie
  • 1/2 theelepel zout

De toppings

  • 8 eetlepels vegan crème fraîche of vegan kwark
  • 100 gram plantaardige spekjes of gerookte tofu, fijngesnipperd
  • 1 kleine (rode) ui, in halve ringen
  • 50 gram vegan pittige vegan geraspte kaas (optioneel)
  • 5 cherrytomaatjes, gehalveerd (optioneel)
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht).

Doe de bloem met water, olie en zout in een kom en meng tot er een rommelig deeg ontstaat. Kneed dit deeg een minuut of twee door, tot het een mooie gladde deegbal vormt. Zet het deeg even apart om te rusten, zodat het straks makkelijk uitgerold kan worden. Bereid ondertussen de toppings voor.

Rol de deegbal met een deegroller op een schoon werkoppervlak uit tot een mooie rechthoekige of ovale lap met een dikte van 2-3 mm. Bedek een ovenrooster met bakpapier en het deeg hier op. Smeer de crème fraîche met een lepel uit over het deeg en de andere toppings erover.

Bak de flammkuchen 13-15 minuten tot het deeg aan de randen goudbruin is. Snijd in punten of vierkantjes en serveer.

4 Reacties

Monique op 5-5-2020 - 15:56
Heerlijk recept! Wij gebruikten er de vegan creme fraiche van Oatley voor en flammkuchendeeg van tante Fanny. Toen de boel in de oven stond, maakten we ons wel even zorgen: de Oatley werd helemaal vloeibaar. Het eindresultaat was echter heerlijk. Tomaatjes erop zijn wel een lekkere toevoeging, dus die gebruik ik de volgende keer zeker weer. Ik wil het recept ook nog uitproberen met pizzadeeg. Dankjewel weer, Martine!
Martine op 24-8-2020 - 14:00
Leuk Monique!
Wilma op 24-5-2020 - 13:45
Heerlijk 😋
Yvonne op 15-4-2021 - 18:48
Heerlijk, al paar keer gemaakt. Ook gevarieerd in de toppings. Ik gebruik haverfraiche.

Schrijf een reactie