Umami hummus
Kenmerken: | Favorieten, Glutenvrij, Peulvruchten, Snel klaar |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten |
Voor: | 300 gram |
Vorig week schreef ik over umami, de vijfde basissmaak die mensen kunnen proeven. In deze post deel ik een tweede recept bomvol umami, namelijk umami hummus!
De smaak van deze spread in de verte een beetje aan oude kaas denken. De gerookte paprika zorgt voor een subtiel rooksmaakje. Het is lekker als broodbeleg of met crackertjes en dipgroente bij de borrel. Ik denk dat het ook lekker is als saus over de pasta, bijvoorbeeld met spinazie of broccoli.
Dit recept is geïnspireerd door de 'Best sandwich spread ever' van Julie Hasson. Zij maakt het met cashewnoten als basis. Mijn versie met bonen is wat budgetvriendelijker en ook sneller, omdat je niet eerst noten hoeft voor te weken.
Ik gebruik het liefst witte bonen, omdat die makkelijk lekker romig worden in de blender (zie ook mijn recept voor witte bonenhummus). Als je kikkererwten gebruikt, warm ze dan eerst eventjes op in een pannetje of in de magnetron. Warme erwten pureren namelijk veel makkelijker dan koude.
Ingrediënten
- 1 potje (240 gram of 1 1/2 kop) witte bonen of kikkererwten, uitgelekt
- 4 eetlepels lichte miso
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels azijn of citroensap
- 2 eetlepels olijfolie of tahin (optioneel, je kunt dit weglaten voor een vetarme spread)
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel mosterd
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de mengkom van je foodprocessor, staafmixer of blender. Pureer tot een gladde massa. Als het moeilijk gaat, voeg dan een scheutje water toe, maar pas op dat het niet te nat wordt.
Proef de spread en voeg eventueel nog wat meer smaakmakers toe. Je kunt de spread nu meteen eten of even weg zetten zodat hij nog wat verder op smaak kan komen. In de koelkast blijft hij een dag of vijf goed. Je kunt hem ook invriezen.
5 Reacties
Schrijf een reactie