Thaise tofu curry
Kenmerken: | Eiwitrijk, Glutenvrij, Snel klaar, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 4 porties |
Deze Thaise curry is een nieuwe favoriet hier in huis. Een echte smaakbom en verrassend makkelijk te maken met een potje Thaise currypasta. Het recept is geïnspireerd door een curry uit 'The Vegan Instant Pot Cookbook' van Nisha Vora. Een super fijn boekje met heel veel lekkere recepten die je zowel met als zonder Instant Pot kunt maken.
Ik kocht dit boek omdat ik sinds kort een Instant Pot heb. Ik wilde al heel lang een elektrische snelkookpan, maar in ons oude huis had ik er echt geen ruimte voor. In de nieuwe keuken wel, dus hup, ik kreeg voor mijn verjaardag een Instant Pot Duo Evo Plus! Ik ben er echt heel blij mee. Omdat je deze pan van tevoren in kunt stellen en hij vanzelf afslaat als hij klaar is met koken, is het super simpel om op een drukke dag 's morgens je ingrediënten erin te doen, zodat er rond lunchtijd of 's avonds een heerlijke warme maaltijd klaar staat.
De Instant Pot heeft zowel een slowcooker (lage termperatuur) als snelkook (op hoge druk) functie, als een stand om ingrediënten kort te bakken, bijvoorbeeld om een uitje te fruiten. Daarnaast is de Duo Plus variant ook te gebruiken als o.a. yoghurtmaker en sous-vide, maar met die functies moet ik nog wat meer experimenteren. Ik heb er inmiddels al vanalles in gemaakt, van linzensoep tot deze curry. Vooral soep-achtige recepten doen het goed in een elektrische snelkookpan zoals de Instant Pot. Dikke stoofschotels hebben de neiging tot aanbranden.
Wat deze curry zo makkelijk maakt, is dat je de tofu niet eerst hoeft te bakken of marineren. De saus heeft zo veel smaak dat je de tofublokjes er gewoon in kunt kieperen. Tijdens het koken nemen ze alle smaakmakers op. Ik doe er vaak op dezelfde manier ook tempeh in, en zelfs die wordt heerlijk sappig en smaakvol van het sudderen in de saus (alleen aan te raden voor tempeh liefhebbers).
Verse kruiden maken dit gerecht helemaal af, zowel qua smaak als qua looks, maar ook zonder is het nog steeds lekker. Als je het helemaal 'goed' wilt doen, ga dan naar de toko voor een bosje speciale Thaise basilicum die puntige blaadjes en een anijs-achtige smaak heeft. Met gewone Italiaanse basilicum uit de supermarkt smaakt het echter ook prima. Ook verse koriander heerlijk als je ervan houdt, maar korianderhaters kunnen dit met een gerust hart weglaten.
De groente in dit recept is heel flexibel, perfect om je koelkast en vriezer leeg te koken. In de curry op de foto zitten doperwten, stukjes winterpeen, paprika en bloemkool (zowel de roosjes als bladstelen). Maar sperzieboontjes, witte kool, courgette en aubergine zijn vast ook heerlijk.
Ingrediënten
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 blik (400 ml) kokosmelk
- 100 gram diepvries doperwtjes
- 2 winterwortels, in stukjes
- 1 rode of gele paprika, in blokjes
- 300 gram bloemkoolroosjes en/of -bladstelen
- 500 gram tofu, in blokjes (en/of tempeh, kikkererwten of kipstukjes)
- 5 eetlepels Thaise currypasta (groen, geel of rood)
- 2 eetlepels sojasaus of vegan vissaus
- 1 eetlepel citroensap
- Een handvol (Thaise) basilicum (optioneel)
- Een handvol verse koriander (optioneel)
Bereiding
In een gewone pan
Verhit de olie in een diepe pan op middelhoog vuur en fruit de ui tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook toe en bak even mee.
Voeg de kokosmelk, groenten, tofu, currypasta en sojasaus toe. Breng aan de kook en laat 20-30 minuten zachtjes sudderen tot de groente gaar is. Voeg tot slot het citroensap en de verse kruiden toe. Serveer de curry met geurige pandanrijst, papadums of naanbrood.
In de Instant Pot of andere elektrische snelkookpan
Verhit de olie in de snelkookpan op de sauté functie en fruit de ui tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Schakel de sauté functie uit.
Voeg de kokosmelk, groenten, tofu, currypasta en sojasaus toe en schep alles even om. Doe het deksel op de snelkookpan, met het ventiel dicht.
Stel de pan in op 2 minuten koken met de snelkookfunctie (pressure cook) op hoge druk (high pressure). Nadat de snelkookfunctie klaar is, laat je de pan nog 5 minuten staan. Haal dan de druk eraf door voorzichtig het ventiel te openen. Als alle stoom ontsnapt is, is de druk eraf en kun je de deksel openen. Voeg nu het citroensap en de verse kruiden toe. Serveer de curry met geurige pandanrijst, papadums of naanbrood.
2 Reacties
Schrijf een reactie