Supermakkelijke chocoladepudding uit de oven

13 September 2013 onder Cake en gebak, Dessert
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Chocoladepudding uit de oven, veganistisch, zonder ei, zonder melk

Het aanbod veganistische toetjes in de supermarkt (en zelfs in de biowinkel) is niet bepaald overweldigend. Als je eens iets anders wilt dan sojayoghurt of sojavla dan moet je het bijna wel zelf maken. Die sojatoetjes zijn ook niet zo budgetvriendelijk.

Omdat ik niet altijd tijd of zin hebt om lang in de keuken te staan, ben ik op zoek naar eenvoudige dessert-recepten die toch beetje een luxe resultaat geven. Deze pudding kost minder dan 50 cent en je kunt hem in minder dan 10 minuutjes in elkaar draaien, bijvoorbeeld terwijl je stoofpot staat te pruttelen op het fornuis. Daarna schuif je de bakjes in de oven en dan is de pudding klaar tegen de tijd dat je toe bent aan het dessert.

Zo'n gebakken pudding lijkt meer op een vochtige cake dan op een Hollandse griesmeel- of custardpudding. Het water dat je eroverheen giet voordat de pudding de oven ingaat, bindt zich met de overige ingrediƫnten en vormt een soort chocoladesaus. De pudding zal tijdens het bakken flink rijzen, dus zorg ervoor dat je ovenschotel of -bakjes lekker diep zijn, zodat de inhoud niet over de rand stroomt.

Ingrediƫnten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/2 kop tarwebloem
  • 1/3 kop suiker + 2 eetlepels (of equivalent suikervervanger)
  • 3 eetlepels cacao + 1 eetlepel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/3 kop plantaardige melk of water
  • 1 eetlepel neutraal smakende olie
  • 1/2 kop warm water

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een kleine ovenschotel (15 cm doorsnee) of twee kleine ovenbakjes (10 cm doorsnee) in met een beetje olie of margarine.

Meng in een kom de bloem 1/3 kop suiker, 3 eetlepels cacao en het bakpoeder. Voeg de melk en olie toe en roer met een vork tot alle bloem is opgenomen.

Schep het beslag in de ovenschotel of bakjes. Sprenkel nog 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel cacao over het beslag. Giet tot slot het warme water eroverheen. Zet de pudding in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot hij bubbelt. Laat de pudding een beetje afkoelen en eet hem lauw of koud.

16 Reacties

Willeke op 26-9-2013 - 19:37
Mijn moeder en ik hebben er heerlijk van gesmult! Het was wel een beetje machtig dus de volgende keer wat kleinere portie. Ik had er een beetje opgeklopte kokosmelk op gedaan..mmm
Martine op 27-9-2013 - 10:52
Mmmm lijkt me heel lekker met kokosmelk. Wel machtig inderdaad :-)
Greet op 25-10-2013 - 18:17
Lekker zeg! De eerste keer dat ik m maakte was het deeg om de een of andere reden niet genoeg gerezen... Maar de tweede poging vandaag is supergoed gelukt. Echt heerlijk voor zo'n chocoladefreak als ik.
Martine op 26-10-2013 - 8:50
Ah fijn dat het gelukt is! Dit recept is hier in huis ook een favoriet.
Pauline op 16-3-2014 - 18:33
Bij de eerste poging was ie een beetje droog, maar de tweede keer perfect. Toen heb ik er een beetje extra melk bij gegooid. Scheelde veel!
Martine op 21-3-2014 - 11:06
Fijn dat het gelukt is Pauline. Dankjewel voor de feedback.
Mariska Hol op 26-9-2014 - 9:06
Beste Mevrouw . WAt een leuke site is dit zoveel lekkere recepten en eenvoudig te maken daar hou ik wel van . Wij zijn vanaf Mei dit jaar begonnen om veganistich te eten en het bevalt prima ! Kan ik de suiker ook vervangen door palmsuiker dat lijkt een stuk gezonder ? Ik hoor graag van u . Groetjes Mariska Hol
Martine op 26-9-2014 - 9:20
Hoi Mariska, Danjewel voor het compliment! Ik denk dat je dit recept zeker ook met palmsuiker kunt maken. Dat is overigens ook gewoon suiker, met wat meer mineralen erdoor, dus of het heel veel gezonder is weet ik niet. Ik ben ook niet zo van het altijd 100% gezond eten, af en toe een traktatie moet kunnen vind ik ;-)
yvonne op 16-11-2015 - 18:24
Verrassend lekker! Opnieuw is het me gelukt en hebben we genoten! Soja-slagroom erover en pijnboompitjes, mmmm! Ik heb chocolade fanaatjes van kinderen, dus als die komen eten, kijk ik op jouw website, want jouw recepten zijn tenminste duidelijk en uitvoerbaar en het leuke is, dat het mijzelf ook nog inspireert daardoor! Ik maakte eigenlijk nooit toetjes (chocolaadje bij de koffie/thee oid), nu wel! DANK!
Martine op 16-11-2015 - 19:37
Leuk Yvonne! Fijn dat het ook goed in de smaak viel bij je kinderen.
Hilde van der Zwan op 25-2-2016 - 13:13
Bij de ingredienten staat 3 eetlepels cacao + 1 eetlepel, is er een reden waarom het zo staat ipv gewoon 4 eetlepels? Ik wil hem namelijk wel graag gaan proberen, hij lijkt me erg lekker!
Martine op 25-2-2016 - 13:38
Ja, die laatste eetlepel gaat er apart bij. Leuk dat je deze wilt proberen!
Hilde van der Zwan op 25-2-2016 - 13:15
Oh sorry, ik had nog niet verder gelezen naar de bereidingswijze..
Ryanne op 19-2-2017 - 19:13
Ik geloof dat het hier niet gaat lukken - de pudding staat inmiddels meer dan een half uur in de oven. Hij is vrijwel niet gerezen, en de bovenste laag bindt nog helemaal niet. Het blijft een soort bruin water.. Jammer, het leek me erg lekker!
Martine op 20-2-2017 - 9:17
Hoi Ryanne, wat jammer dat het niet gelukt is! Ik heb het met de oven van een kennis ook een keer gehad dat het niet werkte. Ik weet niet waar dat aan lag. Je zou de temperatuur van je oven eens kunnen controleren met een losse oventhermometer. Veel ovens geven uit zichzelf niet de juiste temperatuur.
Pauline op 21-6-2021 - 20:18
Kan dit recept ook met amandelmeel?

Schrijf een reactie