Snelle tempeh manis met satésaus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2 personen |
Mmm, tempeh manis! Ik denk vaak dat Indonesisch koken veel werk is, en dan begin ik er maar niet aan. In dit recept neem ik een paar short cuts zodat je super snel een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Om een vieze pan en een pit op het fornuis te besparen stoom ik de groente bovenop de rijst. Als je het graag extra makkelijk houdt kun je ook vegan satésaus uit een pakje gebruiken, bijvoorbeeld van Remia of Aldi.
Net als de bibimbap die ik twee weken geleden postte is dit ook weer een fijn recept om de groentela mee leeg te maken. Ik nam deze keer restjes bloemkool, wortel, sperzieboontjes en paprika, maar je kunt bijna ieder soort groente erbij eten. Als je niet van tempeh houdt kun je in plaats daarvan kun je ook tofu gebruiken. Die moet wel wat langer bakken voor je de smaakmakers erbij doet.
Ingrediënten
Voor de rijst met groente
- 120 gram (zilvervlies) rijst
- 1 grote rode paprika, in reepjes
- 300 gram (diepvries) sperzieboontjes
Voor de tempeh
- 200 gram tempeh
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel gemberpoeder (of 1 flinke theelepel verse geraspte gember)
- 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen verse knoflook, uitgeperst)
- 1 theelepel citroensap
Voor de satésaus
- 4 eetlepels pindakaas
- 1/2 kop ongezoete sojamelk of water
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel knoflookpoeder (of twee tenen verse knoflook, uitgeperst)
- 1 theelepel gemberpoeder (of 1 flinke theelepel vers geraspte gember)
- 1 mespunt chili vlokken of chili poeder
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Leg de laatste 8 minuten de reepjes paprika en diepvriesboontjes er bovenop, zodat ze mee kunnen stomen.
Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de tempeh tot hij goudbruin begint te worden. Draai het vuur omlaag en doe de smaakmakers (ketjap t/m citroensap) erbij. Laat de tempeh nog even bakken en haal dan de pan van het vuur.
Doe de ingrediënten voor de satésaus in een pannetje en verhit ze al roerend op niet al te hoog vuur. Laat de saus een paar minuten zachtjes sudderen tot hij mooi dik geworden is.
Verdeel de rijst, groente en satésaus over twee borden en serveer met de satésaus.
13 Reacties
Schrijf een reactie