Sinaasappel cake
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 30 minuten, totaal 120 minuten |
Voor: | 8-10 personen |
Deze prachtige oranje cake zou een leuk recept zijn geweest voor de Kroningsdag, maar toen heb ik er helaas niet aan gedacht. Zet hem maar vast op je baklijst voor volgend jaar! Van Davids oma heb ik een paar mooie oude tafelkleedjes gekregen om foto's mee te maken. De blije geborduurde kipjes vond ik erg toepasselijk voor deze lekkere cake zonder ei.
De geur van de cake doet me denken aan sinas split-ijsjes, vanwege de combinatie van sinaasappelsap en vanille. Het beslag is zo lekker, dat je het zo uit de kom zou willen lepelen. De cake zelf smaakt ook heel goed, heerlijk smeuïg en luchtig, dus zorg dat je genoeg overhoudt om te bakken!
Dit is een eenvoudig recept dat ook geschikt is voor onervaren bakkers. Het beslag maak je met sinaasappelsap in plaats van (soja)melk. Als ei-vervanger zit er custardpoeder/maizena door, en dat werkt als een trein. Je kunt alle ingrediënten in de supermarkt kopen en de taart staat in een mum van tijd in de oven.
Ik maakte dit keer een tulband, maar je zou deze cake ook in een grote rechthoekige cakevorm of in een taartvorm van 22 cm kunnen bakken. Je kunt het recept ook halveren voor een kleine cake, of een stuk of 10 muffins. De baktijd is dan wel iets korter. Test met een met of prikker of de cake gaar is. Versier de cake eventueel met een mooie glazuur op basis van poedersuiker en een beetje citroensap.
Ingrediënten
- 2 koppen (260 g) tarwebloem of gebuild tarwemeel
- 2 eetlepels custardpoeder of 2 el maizena + 1 tl vanille extract
- 3 theelepels bakpoeder of 1 tl bakpoeder en 1 tl baksoda
- 1/4 theelepel zout
- 1 kop (200 g) rietsuiker of oersuiker
- 1 1/2 kop (360 ml) sinaasappelsap (uit een pak of vers)
- 1/2 kop (120 ml) neutraal smakende olie of olijfolie
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil (optioneel)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom het meel met het custardpoeder, bakpoeder en zout. Doe in een andere, grotere kom de suiker, sinaasappelsap, olie en geraspte schil en roer tot de suiker is opgelost. Voeg nu het meelmengsel toe aan het sinaasappelmengsel en roer kort met een garde tot alles mooi gemengd is. Het is niet erg als er nog wat klontjes in het beslag zitten.
Schenk het beslag in een (ingevette) tulbandvorm of springvorm van 22 cm. Zet de cake op het rooster in het midden van de oven en bak 30 à 35 minuten. Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm (niet overslaan! zie de opmerking van Mariska hieronder), en stort hem dan op een bord.
Een Engelstalige versie van dit recept vind je hier.
200 Reacties
Hoi Willie,
Dankjewel voor het compliment! De printerknop komt er denk ik wel (weer), ik heb het net aan David gevraagd :-)
Wat de lepels betreft, ik gebruik Amerikaanse lepelmaten. Die kun je als een setje kopen, bijvoorbeeld bij HEMA. Afhankelijk van hoe groot jouw lepels zijn, moet je denk ik een volle lepel met een klein kopje erop hebben. De cake wordt sowieso lekker hoop ik!
@Saskia, klinkt lekker om hier kokos door te doen. De hoeveelheid suiker is afgesteld op wat de meeste mensen qua zoetheid verwachten van een cake. Als je gewend bent om weinig suiker te eten kan het inderdaad best wat minder :-)
@Daniëlle, jammer dat je cake is ingezakt! Vreemd, je bent de eerste die zich met dit probleem meldt bij deze cake. Het is inderdaad de bedoeling dat je de cake na het bakken uit de oven haalt om af te koelen. Als hij inzakt is hij waarschijnlijk te snel gerezen tijdens het bakken. Misschien komt dat inderdaad door het bakpoeder dat je hebt gebruikt, al zou wijnsteenbakpoeder zich volgens mij hetzelfde moeten gedragen als 'gewoon' bakpoeder.
Een andere oorzaak kan zijn dat je oven te heet was. Zet hem volgende keer 20 graden lager en koop eventueel een oventhermometer zodat je kunt controleren of hij de juiste temperatuur geeft.
Hoi Jose, Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt! Ik vind het lastig om te bedenken waarom de cake bij jou niet goed gaar is geworden. Misschien wordt je oven niet gelijkmatig warm? Zeker bij kleinere ovens kan dit een probleem zijn. Verwarmt hij van onderen en van boven, of alleen van boven?
Misschien lukt het beter als cupcakejes te maken in plaats van één grote taart/cake? Die zouden dan ongeveer 25 minuten moeten bakken. Ik denk niet dat het uitmaakt of je vers sap of sap uit een pak gebruikt, maar je kunt het voor de zekerheid proberen. Dit is sowieso een recept met een vrij hoog vochtgehalte, maar de cake zou niet echt klef moeten zijn. Veel succes en alvast een fijne verjaardag gewenst voor je dochter!
Schrijf een reactie