Groene witte bonensoep met gekruide broodsoldaatjes

Witte bonensoep met broodsoldaatjes, veganistisch

Ik was de vriezer een beetje aan het leegmaken voor we op vakantie gingen (bijna een hele week geen boodschappen hoeven doen!) en daar vond ik onder andere een half pakje boerenkool, een bakje gekookte witte bonen, en een restje brood. De Groene Meisjes hadden net een recept voor Marrokaanse witte bonensoep gepost en dat leek me wel wat. Ik deed de boerenkool door de soep, en bakte het brood lekker knapperig met een beetje zelfgemaakte kruidenmargarine.

Deze soep is een super budgetgerecht. Als je zelfgekookte bonen gebruikt kost het ongeveer €1,50 voor het hele recept. Ik gebruik graag de kapjes van ons brood om croutons of broodsoldaatjes te maken, die blijven anders over, dus dan kan ik er maar beter nog wat van maken!

Ingrediënten

Voor de soep

  • 1 grote ui, gesnipperd of in smalle reepjes
  • 4-5 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 tomaat, in kleine stukjes
  • 1/2 pakje (250 g) diepvries boerenkool of spinazie
  • 500 gram (1 grote pot) gekookte witte bonen
  • 500 ml plantaardige bouillon
  • 1/2 theelepel versgemalen peper
  • 1 eetlepel vers peterselieblad (of vervang door extra koriander)
  • 1 eetlepel vers korianderblad
  • 1 theelepel ras el hanout kruiden of kerriepoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel suiker of ander zoetmiddel (optioneel)

Voor de broodsoldaatjes

  • 3 kapjes of sneetjes oud brood
  • 2-3 eetlepels margarine
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder of 1 kleine teen uitgeperste knoflook
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden (of oregano en tijm)

Bereiding

Maak de soep

Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit daarin de ui tot hij zacht en glazig is. Voeg de knoflook en tomaat toe en laat die een minuutje meebakken. Doe nu ook de boerenkool of spinazie, bonen, bouillon en peper erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg in de laatste 5 minuten de peterselie, koriander en ras el hanout kruiden toe. Neem de pan van het vuur en roer de citroensap en eventueel de suiker erdoor. Laat de soep minstens een minuut of 10 staan om een beetje af te koelen en op smaak te komen.

Maak de broodsoldaatjes

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng de margarine met het knoflookpoeder en de Italiaanse kruiden. Snijd het brood in smalle reepjes en besmeer het met de zelfgemaakte kruidenboter. Leg de broodreepjes met de besmeerde kant naar boven op het ovenrooster en bak ze 15 minuten tot ze knapperig zijn, maar nog niet donker gekleurd. Laat ze even afkoelen en serveer ze dan bij de soep.

1 Reacties

Judith op 7-10-2016 - 18:54
De boerenkool komt nergens terug?

Schrijf een reactie