Seitan ribs
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Feestdagen, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 45 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 4-6 porties |
Mmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het niet hebt of te veel gedoe vindt. De versie op de foto is nog zonder jackfruit, dus dat ziet er ook al heerlijk uit.
De feestdagen komen eraan en in plaats van Wellington of andere chique dingen, zou je ook lekker vegan spare ribs kunnen eten. Frisse salade erbij, frietjes of geroosterde wortelgroente, gegrilde groente, tomatensalsa, goed uitgebakken champignons, dipsausjes. Smullen!
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok
Voor de ribs
- 1 blikje green jackfruit in brine (optioneel)
- 3 eetlepels barbecue saus (optioneel)
- 1 kop tarwegluten
- 2 eetlepels edelgist
- 2 eetlepels tapiocazetmeel of maizena (optioneel, voor een lossere textuur)
- 2 theelepels gerookte (zoete) paprika poeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 3/4 kop water
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel liquid smoke (optioneel)
Voor de marinade (vervang evt. de marinade door een paar eetlepels barbecue saus)
- 50 ml ketjap
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepel bruine suiker
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel vegan Worchestershiresaus
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel olie
Bereiding
Als je jackfruit gebruikt moet je die eerst versnipperen en mengen met de barbecuesaus. Als je geen jackfruit gebruikt kun je deze stappen overslaan en de barbecuesaus weglaten. Open het blikje van de jackfruit en giet het vocht af. Versnipper de stukjes jackfruit met je vingers. Haal de ronde zaadjes eruit. Harde stukjes kun je in smalle reepjes snijden met een mes. Spoel de versnipperde jackfruit af onder de kraan en knijp vervolgens het overtollige vocht eruit. Meng de uitgeknepen jackfruit met de barbecuesaus en zet het even apart.
Nu gaan we de seitan maken. Breng water aan de kook in je stoompan of verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de tarwegluten met de edelgist en kruiden. Doe het water, de olie, sojasaus, mosterd, liquid smoke en de jackfruit erbij. Roer alles door elkaar met een lepel en kneed het deeg kort met de hand.
Verdeel het deeg in twee of drie stukken. Vorm van elk stuk deeg een platte rechthoek en verpak het in aluminumfolie. Laat 30 minuten stomen in je stoompan of bakken in de oven.
Haal de gare seitan uit de verpakking en snijd het alvast oppervlakkig in, zodat je het later makkelijk in reepjes kunt scheuren. Doe de seitan in een bakje met de marinade en laat het een paar uur tot een hele dag marineren (niet per se nodig, maar het wordt er wel lekkerder van).
Verwarm de oven voor op 200 graden of verhit een grillpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Bak de seitan 20 minuten in de oven, of enkele minuten in de grillpan. Draai hem halverwege een keer om en smeer er eventueel overgebleven marinade op. Let op dat het niet aanbrandt.
Serveer met een lekker dipsausje, frietjes of geroosterde aardappels en een frisse smeuïge salade, bijvoorbeeld coleslaw.
23 Reacties
Schrijf een reactie