Romige chili met pompoen uit de oven

28 November 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-3 personen
Chili met pompoen uit de oven, vegetarisch, veganistisch

Dit gerecht zou je een Mexicaanse lasagne kunnen noemen, met chili in plaats van tomatensaus en reepjes pompoen in plaats van lasagnevellen. De saus van edelgist, maizena en tomatensap die je over het groenten-bonenmengsel giet voor het de oven ingaat, zorgt dat de schotel een heerlijk romige textuur krijgt. Het recept komt van Fatfreevegan, ik heb het alleen ietsje minder fatfree gemaakt.

Het fijne van deze ovenschotel is, dat je de ingrediënten niet van tevoren moet koken of fruiten. Je hoeft ze alleen maar hoeft fijn te snijden en te mengen en ze vervolgens in de ovenshotel doen. Vervolgens heb je er geen omkijken meer naar. Heel handig als je nog even een paar klusjes wilt doen voor het eten klaar is.

Doordat je de ingrediënten rauw verwerkt worden de stukjes ui tijdens het bakken in de oven wel gaar, maar niet helemaal zacht. Als je niet van beetgare ui houdt, is het belangrijk de ui heel fijn te snipperen of hem toch even te fruiten in een scheutje olie voordat je hem met de rest van de vulling mengt. Verder is het belangrijk om een lekker brede en niet al te diepe ovenschotel te gebruiken, zodat de inhoud goed gelijkmatig gaar kan worden. Als je het recept verdubbeld heb je misschien een iets langere baktijd nodig.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok

Voor de vulling

  • 500 g pompoen (ongeveer 1 kleine pompoen), schillen is niet nodig
  • 2 halve eetlepels olijfolie
  • 1 1/2 kop (of 1 blik) zwarte bonen of kidneybonen
  • 1 blik ontvelde tomaten, uitgelekt (sap apart houden voor de saus!)
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1/2 rode paprika, in kleine stukjes
  • 4 tenen knoflook, uitgeknepen
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken of -poeder
  • 1/2 theelepel (gerookte) paprikapoeder

Voor de saus

  • 3/4 kop water of plantaardige melk
  • 1 kop sap van de tomaten uit blik (eventueel aanvullen met water)
  • 1/2 kop edelgist vlokken
  • 3 eetlepels maizena
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1 flinke theelepel tahin (optioneel)
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel mosterdpoeder (optioneel)
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding

Snijd de pompoen in reepjes van 1/2 tot 1 cm dik een ongeveer 5 cm lang. Meng de pompoenreepjes in de kom met de eerste halve eetlepel olijfolie. Meng in een andere kom nu de overige ingrediënten voor de vulling (tweede halve eetlepel olijfolie, bonen, uitgelekte tomaat, ui, paprika, knoflook, specerijen). Meng in een derde kom nu ook de ingrediënten voor de saus.

Verwarm de oven voor op 210 graden. Neem een ovenschaal van ongeveer 30x40 cm en leg op de bodem een laagje pompoenreepjes (ongeveer een derde). Verspreid daarover de helft van het bonen-groentemengsel. Leg daarop weer een laagje pompoen, de tweede helft van het groentemengsel en tot slot de rest van de pompoen. Giet tot slot de saus over de vulling in de schaal. Zet de schaal in de oven en bak 35-40 minuten tot de pompoen zacht is en de saus bubbelt.

Variatie

Vervang de pompoen door een mengsel van in dunne plakjes gesneden knolselderij en wortel.

2 Reacties

Els op 1-11-2015 - 20:22
Vanavond deze chili gegeten, de smaak was goed maar het was wel heel erg vloeibaar. De structuur viel ons daardoor wat tegen. Toch wel 3 eetlepels maizena toegevoegd. Ons idee is om de volgende keer een laag (ongekookte) rijst toe te voegen, die neemt veel vocht op en maakt er meteen een 3-4 persoons maaltijd van.
Martine op 2-11-2015 - 9:48
Hoi Els, jammer dat het niet helemaal goed gelukt is. Ik vraag me af waar het aan ligt, want ik heb nog nooit gehad dat dit recept te nat was. Weet je zeker dat je het vocht goed afgemeten hebt? Rijst toevoegen werkt misschien wel. Dan zou ik wel een snel kokende variant doen, anders blijft het denk ik te hard.

Schrijf een reactie