Rode linzenköfte (mercimek köftesi)
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Peulvruchten, Vleesvervanger, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 5 minuten, totaal 120 minuten |
Voor: | ongeveer 30 köfte |
Ik heb me voorgenomen om wat vaker Turks eten te koken. Ik vind dat namelijk erg lekker en het is ook helemaal niet moeilijk, je moet alleen even de goeie ingrediënten in huis halen. Eén van mijn favoriete Turkse gerechten zijn köfte (gehakballetjes), met name çigköfte, die koud gegeten worden. Lekker zomers! Ik heb al een recept voor çigköfte met noten, maar dit recept op basis van linzen (mercimek köftesi) is ook erg lekker.
Deze köfte zijn erg makkelijk te maken. Je moet de linzen en bulgur even kort koken en dan laten afkoelen, daarna hoef je alleen nog de andere ingrediënten erdoor te mengen en met je handen köfte van het mengsel te vormen. Je kunt de linzen en bulgur een dag van tevoren koken, of zelfs het hele mengsel één of twee dagen van tevoren maken. Het is lekker als de smaken even goed de tijd hebben om in te trekken.
Aan dit recept heb je genoeg als een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen of als voorgerechtje of onderdeel van een tafel vol kleine hapjes (mezze) voor 10 personen. Omdat je ze koud eet, zijn de köfte ook heel geschikt als meeneemlunch of voor potlucks en picknicks.
Ingrediënten
- 1 kop (220 gram) droge rode linzen
- 2 koppen (480 ml) water
- 1/2 kop (90 gram) fijne bulgur (köftelik bulgur)
- 1 ui, heel fijn gesnipperd
- 1 flinke bos peterselie, fijngehakt
- 1 flinke bos munt (of 4-5 eetlepels gedroogde munt), fijngehakt
- 60 gram fijngemalen walnoten (optioneel)
- 4 eetlepels citroensap (uit een flesje mag)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel zout
- 1 krop (ijsberg)sla
- 4-6 wraps (optioneel)
Bereiding
Doe de linzen met het water in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag en laat de linzen een minuutje of vijf zachtjes koken tot ze een beetje zacht zijn geworden en het water grotendeels opgenomen hebben. Roer nu de bulgur door de linzen, haal de pan van het vuur, doe een deksel op de pan en laat het mengsel minstens een uurtje staan tot de bulgur zacht is en het mengsel is afgekoeld.
Doe alle overige ingrediënten, behalve de sla (ui t/m zout) bij het afgekoelde bulgur-linzenmengsel. Roer goed, zodat alles gemend raakt en het een samenhangend 'deeg' wordt. Je kunt het mengsel nu meteen tot köfte verwerken, maar je kunt het ook een paar uur of een dag in de koelkast zetten, zodat het een beetje kan opstijven en de smaken goed kunnen mengen.
Neem één à twee eetlepels deeg en kneed er balletjes of rolletjes van. De traditionele vorm van deze köfte is een rolletje wat in de vuist is samengeknepen, zodat je de vingerafdrukken van de kok erin ziet, zoals op de foto. Afhankelijk van het formaat kun je met dit recept ongeveer 30 köfte maken. Stapel de ze op een bord en serveer meteen, of dek ze af met folie en bewaar ze in de koelkast.
Serveer de köfte met de sla en eventueel de wraps. Rol ze in een stukje sla en/of wrap en smikkel ze lekker op.
21 Reacties
Schrijf een reactie