Pools maanzaadbrood
5 January 2015 onder
Kenmerken: | Feestdagen, Lekker voor kinderen, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 30 minuten, totaal 180 minuten |
Voor: | 20 sneetjes |
Een paar jaar geleden ben ik twee weken in Oost-Europa geweest voor een werkvakantie. Met een groep vrijwilligers voerden we reparaties uit aan een oud klooster. We kregen die week allerlei bijzondere gerechten te eten, waaronder een licht zoet brood met soort spijsvulling van maanzaadjes. Ik vond dat toen verschrikkelijk lekker en was nog steeds vastbesloten om het thuis eens na te maken, want in Nederland heb ik het nog nooit ergens te koop gezien.
Dit soort brood zit normaal gesproken vol met eieren en melk en is ook behoorlijk bewerkelijk om te maken, dus ik was erg blij toen Mihl van Seitan is my Motor een redelijk simpel vegan recept postte. Zij maakte er een breekbrood van, maar ik heb het omgetoverd tot een meer traditionele rol.
Ingrediƫnten
- 420 gram (3 1/3 kop) bloem
- 2 theelepels instant gist
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram (1/4 kop) suiker
- 270 ml (1 kop plus 2 eetlepels) plantaardige melk
- 55 gram (1/4 kop) plantaardige olie (ik gebruikte koolzaadolie met botersmaak)
- 140 gram (1 kop) maanzaadjes, eventueel fijngemalen
- 50 gram (1/4 kop) suiker
- 60 ml (1/4 kop) heet water
- 60 ml (1/4 kop) plantaardige olie
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels maizena
- 2-3 eetlepels sojamelk om op het brood te smeren
14 Reacties
Schrijf een reactie