
Een paar jaar geleden ben ik twee weken in Oost-Europa geweest voor een werkvakantie. Met een groep vrijwilligers voerden we reparaties uit aan een oud klooster. We kregen die week allerlei bijzondere gerechten te eten, waaronder een licht zoet brood met soort spijsvulling van maanzaadjes. Ik vond dat toen verschrikkelijk lekker en was nog steeds vastbesloten om het thuis eens na te maken, want in Nederland heb ik het nog nooit ergens te koop gezien.
Dit soort brood zit normaal gesproken vol met eieren en melk en is ook behoorlijk bewerkelijk om te maken, dus ik was erg blij toen Mihl van
Seitan is my Motor een redelijk simpel vegan recept postte. Zij maakte er een breekbrood van, maar ik heb het omgetoverd tot een meer traditionele rol.
Ingrediƫnten
- 420 gram (3 1/3 kop) bloem
- 2 theelepels instant gist
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram (1/4 kop) suiker
- 270 ml (1 kop plus 2 eetlepels) plantaardige melk
- 55 gram (1/4 kop) plantaardige olie (ik gebruikte koolzaadolie met botersmaak)
- 140 gram (1 kop) maanzaadjes, eventueel fijngemalen
- 50 gram (1/4 kop) suiker
- 60 ml (1/4 kop) heet water
- 60 ml (1/4 kop) plantaardige olie
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels maizena
- 2-3 eetlepels sojamelk om op het brood te smeren
Bereiding
Meng in een grote kom de bloem, gist en zout. Meng in een kleinere kom de suiker, melk en olie. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer ze tot een plakkerig deeg. Kneed het deeg 5 minuten door (dit gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Zet het deeg afgekt weg op een warme plek en laat het een uur rijzen.
Meng ondertussen de (fijngemalen) maanzaadjes, suiker, water, olie, bloem en maizena voor de vulling. Zet de vulling weg om een beetje in te dikken, tot het deeg gerezen is.
Bestrooi je handen, deegroller en werkoppervlak met bloem. Stort het gerezen deeg op het werkoppervlak en rol het uit tot een rechthoek van 30 bij 40 cm. Bestrooi met extra bloem als het gaat plakken. Verdeel de maanzaadvulling gelijkmatig over de deeglap, maar laat aan alle kanten een randje van 2 cm vrij.
Rol het deeg met de vulling vanaf de lange kant op tot een mooie rol. Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Vouw de randjes aan de uiteindes naar onderen zodat het brood mooi afwerkt is. Dek het brood af en laat het nog een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Besmeer de bovenkant van het brood met sojamelk. Schuif de bakplaat in de oven en bak 30 minuten tot het goudbruin is. Besmeer het brood halverwege de baktijd en vijf minuten voor het einde van de baktijd nog een keer met de sojamelk, zodat het een mooi glanzend laagje krijgt. Laat het brood afkoelen en snijd er dan plakjes van. Het brood is vers het lekkerst, maar blijft wel een dag of drie goed. Het kan ook ingevroren worden.
14 Reacties
Schrijf een reactie