Pasta met spinazie-kaassaus en vegan spekjes

6 April 2018 onder Avondmaaltijd, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Pasta met spinazie-kaassaus, vegan

Mmm, romige pasta met spinazie en kaassaus, helemaal vegan en ook nog budgetproof! Voor dit recept gebruik ik de beroemde 'aardappel-wortelkaas' (AWK voor liefhebbers) van Veggie on a Penny. Deze knaloranje saus smaakt super kazig en is bijna overal lekker bij: over de bloemkool, op ovenschotels, als hapje met nacho's en zoals je ziet ook in pasta-gerechten. Eerder postte ik al een recept voor Mexicaanse gierst met deze saus. Super veelzijdig!

Als ik deze kaassaus maak, verdubbel of verviervoudig ik meestal de hoeveelheden. De extra saus bewaar ik in de koelkast of ik vries het in. Deze pasta is sowieso al best snel te maken, maar als de kaassaus al klaar is, staat het echt binnen een kwartiertje op tafel. Fijn voor drukke doordeweekse avonden. Voor de 'spekjes' kun je allerlei opties kiezen. Ik maak graag zelf tempeh spekjes (zoals deze of deze), maar kant-en-klare vegan spekblokjes zoals die van Vivera zijn ook lekker. Als je geen zin hebt in pasta kun je de spinazie met kaassaus trouwens ook prima als 'spinazie à la crème' bij de aardappeltjes eten.

Ingrediënten

Voor de kaassaus

  • 150 gram (1 kop) aardappel, geschild en in blokjes
  • 70 gram (1/2 kop) wortel, geschild en in blokjes
  • 60 ml (1/4 kop) water (+ extra om de aardappel en wortel in te koken)
  • 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 4 eetlepels edelgist

Voor de pasta

  • 140 gram (volkoren) macaroni of spaghetti
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 400 gram diepvries spinazie, ontdooid (of 300 gram spinazie en 100 gram champignons)
  • 150 gram vegan spekblokjes, rooktofu of vegan worstjes

Bereiding

Maak de kaassaus

Breng water aan de kook in een pannetje en kook de stukjes aardappel en wortel 10 minuutjes tot ze gaar en zacht zijn. Doe de gekookte aardappel en wortel in de mengkom van je blender of staafmixer met 60 ml water, olijfolie, zout, citroensap en edelgist. Pureer tot een mooie gladde massa. Houd de kaassaus apart tot de pasta gaar is.

Maak de pasta

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui een paar minuten in een scheutje olie tot hij glazig is. Als je champignons gebruikt, bak die dan nu ook even mee. Doe de knoflook en spinazie erbij en laat het geheel even goed doorwarmen. Bak ondertussen de spekjes. Doe de macaroni en kaassaus bij de groente in de pan en roer goed door tot alles gemengd is. Serveer met de spekjes.

13 Reacties

Inez op 14-4-2018 - 21:46
Vanavond dit gegeten; erg lekker. Ik deed wat minder spinazie omdat ik nog een courgette had. Die courgette heb ik geraspt en samen met de spinazie, bij de ui gegooid. Ging ook prima. Ik had de spekjes van Vivera die ik erg goed vind en altijd in huis (vriezer) heb. Dank! Ook namens mijn vriend :-)
Martine op 16-4-2018 - 10:42
Klinkt goed Inez, leuk!
Steven op 13-5-2018 - 21:26
erg lekker! de kaasachtige saus past er goed bij al mis je wel iets zoutigs (of andere kruiden) als bij echte kaas, daar gaan we nog even mee experenteren
Martine op 14-5-2018 - 11:00
Leuk dat je dit gemaakt hebt Steven! Kaas van dierenmelk heeft inderdaad een specifieke hartige (en zoute) smaak die moeilijk na te maken is. Je kunt proberen of je het lekker vindt om wat miso (gefermenteerde sojapasta) in de kaassaus te doen. Dat geeft voor sommige mensen net even wat meer kaassmaak. Miso is te koop bij biowinkels en Aziatische toko's.
Monique op 9-10-2018 - 19:06
Misschien nog een tip voor een wat 'kazigere' smaak: ik heb deze pasta vandaag gemaakt en heb aan de saus nog een schep mosterd, wat knoflookpoeder en flink wat komijn toegevoegd. Dat zorgde naar mijn idee voor precies de goede hartigheid. De pan ging hier (met drie hongerige pubers) helemaal leeg :-)!
Nathalie op 17-10-2018 - 19:50
Ik heb dit gerecht vandaag gemaakt met de extra kruiden die Monique suggereert. Was inderdaad erg lekker!
Martine op 18-10-2018 - 9:00
Leuk Nathalie!
Ellen op 23-2-2019 - 22:44
Ziet er lekker uit! zou ik ipv aardappel ook zoete aardappel kunnen gebruiken in de kaassaus?
Martine op 24-2-2019 - 14:44
Hoi Ellen, in theorie kan dat, maar zoete aardappel smaakt uiteraard wel veel zoeter, dus dan zou ik meer citroensap en andere ingrediënten gebruiken om te compenseren voor de zoete smaak.
Juno op 9-7-2019 - 16:32
Witte wijn kan ook voor een kasigigere smaak zorgen
Martine op 9-7-2019 - 16:48
Klopt Juno! Ik probeer mijn recepten echter zo veel mogelijk alcoholvrij te houden. Ik gebruik wel graag witte wijnazijn.
Marloes op 13-8-2019 - 18:53
Hoi Martine,dit recept is opnieuw een toppertje voor ons! Ik heb hem met paksoi en champignons gemaakt bij gebrek aan spinazie. Dat kan ook heel goed want dan hou je de knapperige bite van de paksoi vast. Ook de aanvulling van kruiden door Monique beviel ons prima.
Martine op 14-8-2019 - 12:05
Oh leuk Marloes! Goed idee om paksoi te gebruiken. Ik heb ook een ander recept voor pasta met paksoi en kaassaus. https://vegetus.nl/pasta-paksoi-met-champignons-en-blauwe-kaas/

Schrijf een reactie