Ovenschotel met gehakt en boerenkool
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Wintergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 40 minuten, totaal 45 minuten |
Voor: | 4 personen |
Davids familie eet graag boerenkool, David zelf meestal niet, maar deze ovenschotel vindt iedereen super lekker. Het is oer-Hollandse kost, heel geschikt voor omnivoren die veganistisch eten misschien nog een beetje vreemd vinden.
Het oorspronkelijke recept komt van Albert Heijn, een ovenschotel aardappelpuree, boerenkool, vegetarisch gehakt en kaas. De kaas heb ik vervangen door wat edelgist en extra zout in de aardappelpuree. Bij het gehakt doe ik een beetje sojasaus, voor een extra hartige 'vleesachtige' smaak.
Het geheim voor zo'n perfect goudbruin korstje op je ovenschotel, is om het paneermeel even te roosteren in een pan met wat margarine of olie voordat je het over de aardappelpuree strooit.
Je kunt voor deze ovenschotel zelf aardappels koken en fijnstampen, maar instant aardappelpuree uit een pakje werkt ook perfect. Zodoende is het een fijn recept om makkelijk een maaltijd op tafel te zetten die toch een beetje speciaal is. Je kunt de ovenschotel zelfs van te voren klaar maken en hem dat later op de dag (of de volgende dag) pas bakken en serveren.
Ingrediƫnten
Voor de aardappelpuree
- 1 1/2 kilo kruimige aardappelen (of twee zakjes instant aardappelpuree, bijv van Maggi)
- 3-4 eetlepels plantaardige margarine (bijv. Alpro)
- 8 eetlepels edelgist vlokken
- 1 1/4 theelepel zout
- scheutje ongezoete plantaardige melk
Voor de boerenkool met gehakt
- 100 gram droge sojabrokjes of 2 bakjes vegetarisch gehakt
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 uien, gesnipperd
- 650 gram (diepvries) boerenkool, fijngesneden
- zout en peper naar smaak
Voor het korstje
- 80 gram paneermeel
- 2 eetlepels margarine
Bereiding
Maak de aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Stamp de aardappelen samen met de margarine, gistvlokken en zout tot een smaakvolle puree. Voeg eventueel een scheutje ongezoete (soja)melk toe om de puree smeuiger te maken.
Je kunt dit ook met instant aardappelpuree maken. Bereid de instantpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking (gebruik ongezoete plantenmelk of water in plaats van melk). Breng de puree op smaak met de margarine, gistvlokken en zout.
Maak de boerenkool met gehakt
Doe de sojabrokjes in een pannetje en voeg water toe tot ze net niet onder staan. Doe de sojasaus erbij en laat de sojabrokjes met het deksel op de pan in 7 minuten droogkoken. Sla deze stap over als je vegetarisch gehakt gebruikt en voeg de sojasaus dan tijdens het bakken toe.
Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui tot hij mooi bruin begint te worden. Voeg de gekookte sojabrokjes of het vegetarisch gehakt en eventueel de sojasaus toe en bak even mee. Doe de boerenkool erbij en bak die mee tot hij gaar en geslonken is. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Maak het korstje
Doe het panneermeel en de margarine samen in een pannetje en bak al roerend op middelhoog vuur tot het paneermeel goudbruin is.
Maak de ovenschotel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een grote ovenschaal en vul die afwisselend met een laagje aardappelpuree en een laagje boerenkool. Eindig met een laagje aardappelpuree. Strooi tot slot het paneermeelkorstje erover. Zet de schaal in de oven en laat 25 minuten bakken.
9 Reacties
Schrijf een reactie