Noten gehaktballetjes
Kenmerken: | Feestdagen, Lekker voor kinderen, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 4 personen |
We waren vorige week op bezoek bij een vriendin die geen veganist is, maar wel graag kookt. Toen het tijd was voor het avondeten, bedachten we dat het leuk zou zijn om noten'gehakt'balletjes te maken. Ik wilde al een poosje de notenballetjes van Astrids blog ZuiverSap uitproberen, maar ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven met wat er in huis was.
De balletjes zagen er mooi uit en waren erg lekker, dus we gaan ze zeker nog vaker maken. Als je een foodprocessor of een staafmixer met een hakmolentje hebt, zijn ze in een handomdraai klaar. Wij aten de balletjes bij een pastagerecht, maar ze doen het vast ook goed als borrelhapje met een dipsausje.
Dit is een fijn recept om de kapjes van oud brood in te verwerken. De smaak kun je zelf makkelijk aanpassen. Vervang de Italiaanse kruiden bijvoorbeeld door kerrie of gebruik gerookte paprikapoeder in plaats van gewone.
Ingrediënten
- 2 (oude) bruine boterhammen of broodkapjes, in stukjes gescheurd
- 150 gram gemengde noten (bijv. hazelnoten, walnoten en amandelen)
- 50 gram pompoenpitten of zonnebloempitten (of nog meer noten)
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1/2 theelepel tijm of Italiaanse kruiden
- 100 à 150 ml ongezoete sojamelk of water
Bereiding
Doe de stukjes brood, noten, pitten, knoflook en edelgist in de kom van je foodprocessor en maal tot een kruimelig mengsel. Er mogen nog wat grotere stukjes noten inzitten, maar je kunt het beter te fijn dan te grof malen.
Stort het fijngemalen mengsel in een mengkom en roer de sojasaus, paprikapoeder en kruiden erdoor. Voeg geleidelijk de sojamelk toe en prak ondertussen het mengsel met een vork, tot er een samenhangende massa ontstaat. Het kan even duren voor het deeg goed gaat plakken, dus wees voorzichtig met het toevoegen van extra melk.Pas op dat het niet te nat wordt.
Laat het deeg minstens 10 minuutjes rusten en vorm er dan met je handen ongeveer 24 kleine balletjes van. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur, en bak de balletjes in een minuut of zeven aan alle kanten bruin.
21 Reacties
Schrijf een reactie