Noodlesalade met gemarineerde aubergine
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2 personen |
Door drukte en weinig energie hebben we hebben wekenlang min of meer hetzelfde avondeten gehad: pasta bolognese, pasta pesto, pasta met vegan kaassaus, aardappel-vleesvervanger-groente, een vertrouwde curry, pizza en herhalingen daarvan... Dat is op zich prima, maar ik merkte dat ik steeds zin had om uit eten te gaan om nieuwe smaken te proeven. Hoog tijd om zelf weer eens creatief met de pollepel te zwaaien!
Deze lauwwarme salade heeft met een complexe Aziatische smaak. De gemarineerde aubergineblokjes zijn super smaakvol en heerlijk sappig. Super leuk om aubergine op deze manier klaar te maken, ik gebruikte ze ook al in mijn 'middeleeuwse' sushi! Dit recept is ook nog eens lekker snel klaar, zeker als je 's morgens de aubergine al even in de marinade zet. Het is dus prima te doen op een doordeweekse avond.
Dit gerecht smaakt goed met allerlei soorten noodles: mie, ramen, soba of rijstnoodles. Ik gebruikte dit keer volkoren tarwenoodles van Go Tan. Je kunt er ook rijst of quinoa bij doen. Met koolhydraatarme noodles kun je dit recept zelfs heel makkelijk low carb maken. In plaats van tofu kun je ook seitan of vegan kipstukjes gebruiken.
Ingrediƫnten
- 1 flinke aubergine, in blokjes van 2 bij 2 cm
- 4 eetlepels rijstazijn of citroensap
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel agavestroop, suiker of ander zoetmiddel
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 2 eetlepels sesamolie
- 300 gram tofu (of vegan kipstukjes), in blokjes of driehoekjes
- 1 eetlepel neutraal smakende olie
- 1 eetlepel sojasaus
- 140 gram (volkoren) tarwe-, boekweit- of rijstnoodles
- 1/2 komkommer, in kleine blokjes of reepjes
- 1-2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- Een paar eetlepels fijngesneden verse basilicum of koriander (optioneel, als je dit lekker vindt)
Bereiding
Doe de blokjes aubergine in een kom met de azijn, sojasaus, stroop en knoflook. Schep goed om, zodat alle blokjes bedekt zijn met marinade en laat minimaal 10 minuten intrekken. Je kunt dit eventueel 's morgens al doen, zodat de aubergine de hele dag in de marinade kan staan.
Verhit in een koekenpan de sesamolie. Vis de aubergineblokjes uit de marinade en houd de overgebleven marinade apart. Bak aubergine in de pan op middelhoog vuur, zodat hij mooi zacht en bruin wordt. Draai na een paar minuutjes om, zodat ook de andere kant kan bakken. Giet aan het eind eventueel nog wat marinade over de bakkende blokjes, zodat ze lekker zacht en sappig worden. Houd ook wat marinade over voor de dressing.
Bak ondertussen ook de tofublokjes goudbruin in de olie. Als de tofu lekker knapperig is giet je de sojasaus erbij en schep even om, zodat het gelijkmatig over de tofu verdeeld wordt. Zet de tofu apart.
Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en meng er wat van de overgebleven marinade en eventueel wat extra sesamolie door als dressing. Dit voorkomt ook dat ze aan elkaar gaan kleven.
Verdeel de noodles over twee kommen of borden en leg de gebakken aubergine, tofu, en komkommerblokjes erop. Strooi de sesamzaadjes en eventueel de verse kruiden erover en serveer.
5 Reacties
Schrijf een reactie