Mix voor instant ‘kaas’-saus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Snel klaar, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 5 minuten, totaal 10 minuten |
Voor: | Maakt ongeveer 4 keer een portie saus 2-3 personen |
Deze saus is gebaseerd op een recept uit het boekje Ultimate Uncheese Cookbook van Jo Stepaniak. Ik heb dat boek gekocht toen David en ik net begonnen met plantaardig eten en we de kaas nog heel erg misten. De meeste recepten die we toen hebben uitgeprobeerd vonden we niet zo lekker en ook niet kaas-achtig genoeg. Inmiddels (bijna twee jaar later) zijn we veganistische smaakmakers, zoals edelgist en miso, steeds meer gaan waarderen. Zodoende heb ik dus het boekje van Stepaniak weer eens uit de kast getrokken om te kijken of we haar recepten nu beter verdragen.
Ongeveer één keer per week eten we lekker Hollands: gebakken aardappeltjes, bloemkool of broccoli, en een plantaardige vleesvervanger. David heeft dan graag een sausje over zijn groente en daarvoor gebruik ik de laatste tijd vaak deze mix die je in een grote portie van te voren kunt maken. Als je de saus wilt maken hoef je alleen maar een schepje mix aan te maken met water en dat al roerend aan de kook te brengen, net als bij die pakjes sauspoeder uit de supermarkt die meestal te duur, te zout en niet veganistisch zijn. Zo'n mix is lekker makkelijk en ideaal als je ondertussen ook moet opletten dat de groente niet overkookt en de vegaburgers niet aanbranden.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een grote koffiemok
Voor de droge mix
- 1 kop bloem (of glutenvrij meel)
- 1 kop edelgist vlokken
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel mosterdpoeder (optioneel)
Voor de saus
- 1/2 kop poedermix
- 1 à 1 1/2 kop water of ongezoete plantaardige melk
- 1/2 eetlepel olijfolie (optioneel, maar zeker aan te raden als je de saus met water maakt)
Bereiding
Maak de mix
Doe alle ingrediënten voor de mix in een afsluitbaar bakje of pot, doe het denksel erop en schud tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Op een droge plaats is de mix meerdere maanden houdbaar.
Maak de saus
Meng in een pannetje een halve kop van de mix met een kop water of ongezoete plantaardige melk. Breng het mengsel langzaam aan de kook terwijl je steeds blijft roeren zodat het niet klontert of aanbrandt. Laat de saus een minuutje zachtjes pruttelen tot hij mooi ingedikt is. Voeg eventueel wat extra water toe als de saus te dik wordt.
24 Reacties
Hoi Mariska,
Leuk dat het recept zo goed bevallen is! Als ik nog een restje saus over heb wordt dat heel dik als het is afgekoeld. Als je het dan opwarmt wordt het wel ietsje vloeibaarder, maar om er echt weer saus van te maken moet je wat extra water toevoegen, waardoor de smaak minder wordt. Als de opgewarmde saus te flauw is kun je er wat extra zout of bouillonpoeder door doen. Invriezen heb ik bij deze saus nog nooit geprobeerd, maar de kans bestaat dat hij een beetje gaat schiften bij het ontdooien. Zelf maak ik liever iedere keer nieuwe saus met het poeder, maar je kunt natuurlijk proberen of het opwarmen jou wel bevalt.
Een ander alternatief is misschien een saus die je niet hoeft te koken, want dan heb je geen last van indikken bij het afkoelen. Misschien dat deze saus op basis van gistvlokken en tahin wat voor jou is? http://www.ordinaryvegetarian.com/2011/02/instant-cheezy-sauce.html Tahin is rijk aan calcium, dus dan heb je gelijk ook een goede zuivelvervanger. Veel plezier met koken!
Schrijf een reactie