Malse kikkererwtenburgers
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | 4 personen |
Het recept voor deze heerlijke plantaardige burgers komt uit het kookboek Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero. Door de combinatie van gepureerde kikkererwten en tarweglutenpoeder zijn de burgers lekker mals van binnen met een knapperige buitenkant. Ze zijn ook nog eens heel makkelijk te maken.
Serveer de burgers bij de aardappelen en groente of tussen een broodje met wat sla en saus. Ze smaken koud ook uitstekend, dus ze zijn erg geschikt als meeneem-lunch of -avondeten. Hoewel David en ik meestal maar met zijn tweetjes zijn, maak ik toch vaak een dubbele portie van dit recept. De burgers die we overhouden vries ik in. Heel handig als ik later even snel een maaltijd in elkaar wil draaien.
Je kunt zowel de gebakken burgers invriezen als het deeg. De burgers worden zijn meestal iets taaier als je opbakt, dus het is lekkerder om ze 'vers' te bakken. Vaak verdeel ik gewoon het deeg in porties en vries ik het in. Later laat ik het dan op de aanrecht of in de koelkast ontdooien (dat vraagt dus wel iets meer vooruit-denken), kneed er burgers van en bak die op de gebruikelijke manier.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 kop gekookte kikkererwten (eventueel uit blik)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetelepels sojasaus
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel tijm
- 1/4 theelepel salie
- 1/4 kop water
- 1/2 kop paneermeel
- 1/2 kop tarwegluten
Bereiding
Prak de kikkererwten fijn met een vork (of maal ze in de foodprocessor), er mogen nog wat stukjes inzitten, maar geen hele erwten meer. Meng de geprakte kikkererwten met de overige ingrediënten. Doe als laatste de tarwegluten erbij en kneed de massa even door tot het een stevige samenhangende bal is.
Verdeel de bal in 4, 6 of 8 stukken en kneed er burgers van. Rek de burgers eventueel nog een beetje uit en druk ze goed plat zodat ze lekker dun zijn, zeker niet meer dan een centimeter dik (de tarwegluten zetten uit tijdens het bakken, dus de burgers worden weer wat dikker straks).
Verhit op middelhoog vuur een flinke scheut olie in een pan en bak de burgers aan beide kanten enkele minuten tot ze mooi bruin zijn. Let op dat de burgers niet te snel bruin worden, zodat ook de binnenkant de tijd heeft om goed gaar te worden.
Tenzij je een hele grote pan hebt, zul je ze waarschijnlijk in twee sessies moeten bakken, dus houdt daar even rekening mee met je planning. Je kunt de burgers ook insmeren met een beetje olie en ze op 180 graden 20 minuten bakken in de oven.
24 Reacties
Dit recept gaat uit van gekookte kikkererwten, eventueel uit een blikje. Ik heb het er nu bij gezet. Dankjewel voor de feedback!
Martine
Schrijf een reactie