Kruidige vegan zuivelspread
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Peulvruchten, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 5 minuten |
Voor: | 400 gram |
Dit recept is een gezondere, snellere én goedkopere variatie op mijn geliefde vegan knoflook-kruiden roomkaas. Ik vervang de kokosolie door een kleinere hoeveelheid vloeibare olie en gebruik kikkererwten in plaats van cashews.
Omdat er bijna geen verzadigd vet in zit, wordt deze roomkaas niet heel stevig in de koelkast, zoals mijn andere recept. Hij blijft zacht, een beetje zoals de vegan roomkaas van Simply V, mocht je die wel eens hebben gehad (aanrader!). Omdat hij makkelijk uitsmeert, kun je hem ook prima gebruiken als alternatief voor knoflooksaus. Win-win!
Ingrediënten
- 250 gram stevige tofu
- 70 gram gekookte kikkererwten
- 1 teen knoflook, of 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 4 eetlepels citroensap of azijn
- 4-6 eetlepels water
- 40 ml koolzaad- of zonnebloemolie
- 1/2 theelepel gedroogde dille of andere kruiden
Bereiding
Snijd de tofu in plakjes en pers die even uit tussen twee schone theedoeken zodat het overtollige vocht eruit gaat (tofu vocht smaakt vaak een beetje muf). Doe de tofu samen met de overige ingrediënten, behalve de dille, in de mengkom van je staafmixer, blender of foodprocessor. Pureer tot een gladde massa. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dat enkele minuten duren. Doe er eventueel een beetje extra water bij als het pureren heel moeizaam gaat.
Proef het mengsel en blend als je wilt nog wat extra knoflook, zout of azijn erdoor. Roer ook de dille erdoor (dit doe je nu pas, want het is leuk om hele stukjes kruiden in de kaas te hebben, in plaats van gepureerd). De roomkaas is nu meteen klaar voor gebruik. In de koelkast blijft hij ongeveer een week goed.
13 Reacties
Schrijf een reactie