Koolhydraatarme pizza
Kenmerken: | Koolhydraatarm |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 20 minuten, totaal 40 minuten |
Voor: | Kleine pizza 2 personen |
Begin deze week postte ik een recept voor koolhydraatarme focaccia. Het focacciadeeg leent zich ook heel goed voor het maken van pizza! Dus hier is ie dan eindelijk, mijn low carb vegan pizza! De smaak en textuur van de bodem zijn een beetje anders dan bij een 'gewone' pizza van bloem, maar hij komt verdraaid dicht in de buurt!
De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dat komt vooral door alle kruiden die erin gaan. Het is echt geen ingewikkeld recept. Je kunt de pizza natuurlijk beleggen zoals je zelf wilt. Ik heb hieronder één van onze favoriete combinaties gepost. Als je de koolhydraten nog verder omlaag wilt brengen kun je het sojameel vervangen door soja-proteïnepoeder.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de bodem
- 1/2 kop (40 g) sojameel of proteïnepoeder, plus een beetje extra voor het uitrollen
- 1/3 kop (40 g) tarwegluten
- 1/4 kop (25 g) fijngemalen (blond) lijnzaad
- 1 eetlepel tarwezemelen (optioneel)
- 2 eetlepels (15 g) amandelmeel
- 1 theelepel instantgist
- 1/2 kop lauwwarm water
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel tijm
- 1/4 theelepel oregano
- 1/4 theelepel zout
Voor het beleg
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel tijm
- 1/4 theelepel oregano
- 40 gram plantaardige kaas, geraspt
- 1 eetlepel vegan basilicum pesto
- 1/4 courgette, in dunne plakjes
- 3 champignons, in dunne plakjes
- 3 olijven, in ringetjes
- olijfolie spray
- peper en zout naar smaak
Bereiding
Maak de bodem
Doe de droge ingrediënten (sojameel t/m tijm) in een kom. Zorg dat ze goed gemengd zijn en er geen klontjes inzitten. Voeg het water en de olijfolie toe en meng met een vork tot er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg een minuutje of twee met de hand door.
Bestrooi een schoon werkvlak en je handen met een beetje extra sojameel of eiwitpoeder en druk het deeg met je handen of een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 25 cm doorsnee en minder dan één centimeter dik. Leg de deeglap op een stuk bakpapier en dek af met vershoudfolie. Zet weg op een warme plek. Laat 1 uur rijzen tot het deeg een beetje omhoog gekomen is.
Beleg en bak de pizza
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een snelle tomatensaus door de tomatenpuree te mengen met knoflookpoeder, tijm en oregano. Smeer de saus op de gerezen pizzabodem. Strooi de kaas op de saus en verdeel kleine dotjes pesto over de pizza. Leg nu in een mooi patroon de plakjes courgette, champignons en olijven erop. Spray een beetje olijfolie over de pizza en strooi er een klein beetje peper en zout overheen. Bak de pizza ongeveer 20 minuten, tot de toppings gaar zijn en de rand mooi bruin is geworden.
Een halve pizzabodem zonder beleg bevat ongeveer 343 kcal, 21 g vet (2 g verzadigd), 9 g koolhydraten, 8 g vezels en 26 g eiwit.
Een halve pizza met bovenstaand beleg bevat ongeveer 470 kcal, 32 g vet (3 g verzadigd), 15 g koolhydraten, 8 g vezels en 28 g eiwit.
8 Reacties
Schrijf een reactie