Koolhydraatarme pizza

24 February 2014 onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: 
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 20 minuten, totaal 40 minuten
Voor: Kleine pizza 2 personen
Low carb pizza, vegan koolhydraatarm

Begin deze week postte ik een recept voor koolhydraatarme focaccia. Het focacciadeeg leent zich ook heel goed voor het maken van pizza! Dus hier is ie dan eindelijk, mijn low carb vegan pizza! De smaak en textuur van de bodem zijn een beetje anders dan bij een 'gewone' pizza van bloem, maar hij komt verdraaid dicht in de buurt!

De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dat komt vooral door alle kruiden die erin gaan. Het is echt geen ingewikkeld recept. Je kunt de pizza natuurlijk beleggen zoals je zelf wilt. Ik heb hieronder één van onze favoriete combinaties gepost. Als je de koolhydraten nog verder omlaag wilt brengen kun je het sojameel vervangen door soja-proteïnepoeder.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de bodem

  • 1/2 kop (40 g) sojameel of proteïnepoeder, plus een beetje extra voor het uitrollen
  • 1/3 kop (40 g) tarwegluten
  • 1/4 kop (25 g) fijngemalen (blond) lijnzaad
  • 1 eetlepel tarwezemelen (optioneel)
  • 2 eetlepels (15 g) amandelmeel
  • 1 theelepel instantgist
  • 1/2 kop lauwwarm water
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel oregano
  • 1/4 theelepel zout

Voor het beleg

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel oregano
  • 40 gram plantaardige kaas, geraspt
  • 1 eetlepel vegan basilicum pesto
  • 1/4 courgette, in dunne plakjes
  • 3 champignons, in dunne plakjes
  • 3 olijven, in ringetjes
  • olijfolie spray
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

Maak de bodem

Doe de droge ingrediënten (sojameel t/m tijm) in een kom. Zorg dat ze goed gemengd zijn en er geen klontjes inzitten. Voeg het water en de olijfolie toe en meng met een vork tot er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg een minuutje of twee met de hand door.

Bestrooi een schoon werkvlak en je handen met een beetje extra sojameel of eiwitpoeder en druk het deeg met je handen of een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 25 cm doorsnee en minder dan één centimeter dik. Leg de deeglap op een stuk bakpapier en dek af met vershoudfolie. Zet weg op een warme plek. Laat 1 uur rijzen tot het deeg een beetje omhoog gekomen is.

Beleg en bak de pizza

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een snelle tomatensaus door de tomatenpuree te mengen met knoflookpoeder, tijm en oregano. Smeer de saus op de gerezen pizzabodem. Strooi de kaas op de saus en verdeel kleine dotjes pesto over de pizza. Leg nu in een mooi patroon de plakjes courgette, champignons en olijven erop. Spray een beetje olijfolie over de pizza en strooi er een klein beetje peper en zout overheen. Bak de pizza ongeveer 20 minuten, tot de toppings gaar zijn en de rand mooi bruin is geworden.

Een halve pizzabodem zonder beleg bevat ongeveer 343 kcal, 21 g vet (2 g verzadigd), 9 g koolhydraten, 8 g vezels en 26 g eiwit.

Een halve pizza met bovenstaand beleg bevat ongeveer 470 kcal, 32 g vet (3 g verzadigd), 15 g koolhydraten, 8 g vezels en 28 g eiwit.

8 Reacties

Mindy op 10-3-2014 - 6:27
Looks delicious!
Martine op 11-3-2014 - 11:35
Thanks Mindy!
Alynda op 14-8-2014 - 19:13
Hij was heerlijk! Heb nooit eerder genoeg gehad na een halve pizza, wow. Ik had er ook nog wat vegan worst uit Dortmund op gedaan. Yummm. Mijn deeg is trouwens wel een stuk korreliger dan het jouwe, bij lange na niet zo fotogeniek. Misschien dat glutenpoeder toch nog flink verschilt per merk? Maar ik heb hier ook geen deegroller op het moment, dat helpt ook niet natuurlijk.
Martine op 14-8-2014 - 20:00
Ja, hij vult goed hè! Komt door al die eiwitten denk ik. Wat het korrelige betreft, dat heeft misschien te maken met hoe fijn je lijnzaad gemalen is? Ik maal dat van mij in de Vitamix en dan wordt het ongeveer net zo fijn als amandelmeel uit de winkel. Ik gebruik altijd de niet-bio tarwegluten van De Zuidmolen, geen idee wat voor textuur andere merken geven.
Sindala op 20-5-2016 - 12:59
Hoi Martine, Zou ik het sojameel ook kunnen vervangen door kikkererwtenmeel?
Martine op 20-5-2016 - 13:07
Hoi Sindala, ja dat kan zeker. Kikkererwtenmeel bevat wel wat meer koolhydraten dan sojameel, maar als je dat okay vindt is het geen probleem.
W op 9-6-2019 - 16:58
Heb je al ooit een koolhydraatarme pizza bodem gemaakt op basis van bloemkool? Ben nog steeds op zoek naar een vegan recept wat werkt. Ik ga vanavond deze proberen.
Martine op 10-6-2019 - 10:21
Hoi W, mijn ervaring met vegan bloemkoolpizzabodems is inderdaad dat het niet zo goed werkt. Misschien dat het wel zou kunnen met een hele goede ei-vervanger voor omeletten, zoals het nieuwe Just Egg uit de VS. Ik ben benieuwd hoe dit recept je bevalt!

Schrijf een reactie