Zetmeel

Engels: starch

Welke soorten zetmeel zijn er?

Er zit heel veel verschillende soorten zetmeel te koop van verschillende planten, de meest gebruikelijke zijn maiszetmeel (maizena), aardappelzetmeel, tapiocameel en arrowroot (pijlwortel). Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Aardappelzetmeel en arrowroot geven bijvoorbeeld een helder resultaat als je er een vloeistof mee bindt, terwijl maiszetmeel en tapioca de gebonden vloeistof troebel maken. Tapioca heeft een licht draderig en kleverig effect, waardoor het heel geschikt is om er de textuur van kaas mee na te bootsen.

Waar gebruik je het voor?

Zetmeel wordt vooral gebruikt om vloeistoffen te binden en gerechten in te dikken, zoals puddings, sauzen, plantaardige kaas etc. Je kunt zetmeel ook gebruiken als ei-vervanger in cakes and hartige taarten. 1 eetlepel zetmeel + 2 à 3 eetlepels vocht vervangt één ei.

Waar is het te koop?

Aardappelzetmeel en maizena kun je gewoon in de supermarkt kopen. Voor tapioca moet je even naar de Aziatische toko en arrowroot vind je waarschijnlijk alleen bij in biowinkels.

Recepten

Recepten met: "maizena", "tapiocameel", "aardappelzetmeel", "arrowroot".

Havermout proteïnerepen

Havermout proteïnerepen, veganProteïnerepen zijn best wel prijzig, dus ik maak ze regelmatig zelf. Het valt me reuze mee hoe makkelijk dat eigenlijk is en het is een stuk goedkoper. Voor twee à drie euro maak je een grote bak vol repen.

Wraprolletjes met hummus en ajvar

Vegan wraprolletjesAls ik hapjes moet maken voor een borrel, high tea of potluck staat deze wraprolletjes altijd hoog op de lijst. Ze zien er leuk uit, iedereen vind ze lekker, en ze zijn super snel en makkelijk te maken. Met de vulling kun je lekker creatief zijn.

Seitan ‘kipstukjes’

Seitan kipstukjes, veganSeitan vind ik echt de ideale vleesvervanger. Het is super goedkoop, heel eiwitrijk, en heerlijk mals en vlezig. De combinatie van tarweglutenpoeder en tofu in dit recept zorgt ervoor dat de seitan een extra malse vezelige textuur krijgt. Je kunt het daardoor makkelijk in kleine stukjes scheuren die heel lekker zijn in roerbakgerechten, stoofpotjes en wraps. Echt een aanrader!

Glutenvrije pannenkoeken zonder ei

Glutenvrije pannenkoeken zonder ei, veganAls je je bruin rijstmeel gebruikt zijn deze pannenkoeken helemaal 'volkoren', zonder dat ze een overdreven sterke volkorensmaak hebben. Ook na het afkoelen blijven ze lekker soepel, dus je kunt prima wat extra maken om mee te nemen als lunch. Als je ze mooi dun bakt zijn ze zelfs geschikt om te gebruiken als wraps, bijvoorbeeld gevuld met hummus en groente.

Snelle Thaise currysoep

Thaise currysoep met tofu, veganIn deze soep kun je allerlei restjes groente kwijt. Paprika, selderij, bloemkool, broccoli, wortel, knolraap, pastinaak, het kan er allemaal in. Fijn om de koelkast mee leeg te koken dus. Als je één van de groentes in de ingrediëntenlijst niet hebt kun je gewoon iets anders ervoor in de plaats gebruiken. Als je tofu een beetje eng vindt is deze soep ook heel lekker met vegan kipstukjes.

Mexicaanse gierst met magische vegan kaassaus

Mexicaanse gierst met vegan kaassausGierst en Mexicaanse kruiden vind ik een heerlijke combinatie. Deze gierstschotel is super makkelijk te maken. In z'n eentje is ie een beetje aan de saaie kant, maar omdat het zo makkelijk is heb je genoeg tijd over om er dingen bij te maken zoals een simpele tomatensalade en wat vegan kaassaus of geraspte vegan kaas. Avocado is er ook super lekker bij.

Aquafaba yoghurtijs

Aquafaba roomijs met meloen, veganVegan ijs is super lekker, maar het is helaas meestal ook best wel duur. Met dit recept heb ik daar eindelijk een goeie oplossing voor gevonden. Het is makkelijk te maken (geen ijsmachine of sterke blender nodig!) en ook nog eens heel budgetvriendelijk. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit een ingrediënt wat je meestal weggooit: peulvruchten kookvocht, ofwel aquafaba!

Snelle Caribische stoof met ogenboontjes en tomaat

Caribische stoofschotel met ogenboontjes en tomaat, veganTraditioneel worden jerk kruiden vooral gebruikt om vlees (denk aan jerky) op smaak te brengen, maar het is ook heel lekker op aardappeltjes of in een stoofschotel zoals deze. De stoofschotel is binnen een half uurtje klaar, dus je kunt hem ook prima op een doordeweekse avond maken.

Tien vegan producten om geld mee te besparen

Budgetproducten, veganGeld besparen op je maaltijden is een leuk idee, maar wat kun je dan het beste eten? Ik heb eens goed rondgesnuffeld in mijn keukenkastjes, en ik heb de tien meest geldbesparende producten (of categorieën van producten) voor je op een rijtje gezet. Alles wat op de foto staat kost bij elkaar ongeveer 20 euro. […]

Super snel pizzabrood

Vegan kaas-uienbroodToen David en ik nog vegetarisch aten was dit kaas-uienbrood een vast feestnummer in het weekend. Ik had het al een poos niet meer gemaakt, maar met vegan kaas is het eigenlijk ook heel lekker, dus ik denk dat deze weer eens wat vaker op tafel gaat verschijnen.