Lijnzaadjes zijn harde kleine druppelvormige zaadjes, die rijk zijn aan vezels en omega 3 vetten. Er is een bruine en een blonde (donkergele) variant van. Deze zijn wat smaak en voedingswaarde betreft vergelijkbaar, maar de blonde variant valt wat minder op als je het verwerkt in baksels met een lichte kleur.
Je kunt het lijnzaad heel eten, maar om de voedingswaarde en bindende eigenschappen optimaal te benutten is het beter om gebroken of gemalen lijnzaad te gebruiken.
Lijnzaad als ei-vervanger
Door fijngemalen lijnzaad te mengen met water of andere vloeistof kun je een ei-achtige massa maken. Dit werkt goed als vervanger voor ei in baksels, vooral die met een nootachtige smaak waarin de smaak van de zaadjes niet opvalt. Meng 1 eetlepel vermalen lijnzaad met 2 à 3 eetlepels vocht (water, melk of vruchtensap) ter vervanging van 1 ei.
Lijnzaadmeel in koolhydraatarme gerechten
Vanwege het bijzonder lage percentage koolhydraten is fijngemalen lijnzaad is erg geschikt als ingrediënt in koolhydraatarme koekjes, cakes en vegetarische burgers. In baksels met een lichte kleur is het mooier om geel lijnzaad te gebruiken in plaats van bruin, maar voor de werking en smaak maakt het niet uit.
Waar kun je het kopen?
Sommige biowinkels verkopen fijngemalen lijnzaad, maar je kunt ook zelf lijnzaad malen in je blender of foodprocessor. Let op: het is veel makkelijker om een flinke hoeveelheid lijnzaad fijn te malen dan kleine beetjes tegelijk (anders verstopt het zich in de hoekjes van je apparaat). Maal dus een voorraadje en bewaar het in een potje in de koelkast of vriezer, zodat het vet in de zaadjes niet ranzig wordt. Heel of gebroken lijnzaad is te koop in de meeste supermarkten. Is jouw supermarkt niet zo vooruitstrevend, ga dan naar de biowinkel of de natuurgeneeswinkel.
Proteïnerepen zijn best wel prijzig, dus ik maak ze regelmatig zelf. Het valt me reuze mee hoe makkelijk dat eigenlijk is en het is een stuk goedkoper. Voor twee à drie euro maak je een grote bak vol repen.
Als ik hapjes moet maken voor een borrel, high tea of potluck staat deze wraprolletjes altijd hoog op de lijst. Ze zien er leuk uit, iedereen vind ze lekker, en ze zijn super snel en makkelijk te maken. Met de vulling kun je lekker creatief zijn.
Seitan vind ik echt de ideale vleesvervanger. Het is super goedkoop, heel eiwitrijk, en heerlijk mals en vlezig. De combinatie van tarweglutenpoeder en tofu in dit recept zorgt ervoor dat de seitan een extra malse vezelige textuur krijgt. Je kunt het daardoor makkelijk in kleine stukjes scheuren die heel lekker zijn in roerbakgerechten, stoofpotjes en wraps. Echt een aanrader!
Als je je bruin rijstmeel gebruikt zijn deze pannenkoeken helemaal 'volkoren', zonder dat ze een overdreven sterke volkorensmaak hebben. Ook na het afkoelen blijven ze lekker soepel, dus je kunt prima wat extra maken om mee te nemen als lunch. Als je ze mooi dun bakt zijn ze zelfs geschikt om te gebruiken als wraps, bijvoorbeeld gevuld met hummus en groente.
In deze soep kun je allerlei restjes groente kwijt. Paprika, selderij, bloemkool, broccoli, wortel, knolraap, pastinaak, het kan er allemaal in. Fijn om de koelkast mee leeg te koken dus. Als je één van de groentes in de ingrediëntenlijst niet hebt kun je gewoon iets anders ervoor in de plaats gebruiken. Als je tofu een beetje eng vindt is deze soep ook heel lekker met vegan kipstukjes.
Gierst en Mexicaanse kruiden vind ik een heerlijke combinatie. Deze gierstschotel is super makkelijk te maken. In z'n eentje is ie een beetje aan de saaie kant, maar omdat het zo makkelijk is heb je genoeg tijd over om er dingen bij te maken zoals een simpele tomatensalade en wat vegan kaassaus of geraspte vegan kaas. Avocado is er ook super lekker bij.
Vegan ijs is super lekker, maar het is helaas meestal ook best wel duur. Met dit recept heb ik daar eindelijk een goeie oplossing voor gevonden. Het is makkelijk te maken (geen ijsmachine of sterke blender nodig!) en ook nog eens heel budgetvriendelijk. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit een ingrediënt wat je meestal weggooit: peulvruchten kookvocht, ofwel aquafaba!
Traditioneel worden jerk kruiden vooral gebruikt om vlees (denk aan jerky) op smaak te brengen, maar het is ook heel lekker op aardappeltjes of in een stoofschotel zoals deze. De stoofschotel is binnen een half uurtje klaar, dus je kunt hem ook prima op een doordeweekse avond maken.
Geld besparen op je maaltijden is een leuk idee, maar wat kun je dan het beste eten? Ik heb eens goed rondgesnuffeld in mijn keukenkastjes, en ik heb de tien meest geldbesparende producten (of categorieën van producten) voor je op een rijtje gezet. Alles wat op de foto staat kost bij elkaar ongeveer 20 euro. […]
Toen David en ik nog vegetarisch aten was dit kaas-uienbrood een vast feestnummer in het weekend. Ik had het al een poos niet meer gemaakt, maar met vegan kaas is het eigenlijk ook heel lekker, dus ik denk dat deze weer eens wat vaker op tafel gaat verschijnen.