Indiase kofta in romige currysaus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 3-4 personen |
Tijdens een congres in Duitsland at ik bij een Indiaas restaurant heerlijke kofta, een soort kikkererwten balletjes in een romige saus. Ik wilde die heel graag namaken, maar mijn eerste poging was veel te taai (stuiterbal kwaliteit) en ik had nog geen moed verzameld voor een tweede experiment. Ik was dus heel blij met het Malai Kofta recept in het nieuwe kookboek Isa Does It. De recepten van Isa Chandra Moskowitz lukken namelijk bijna altijd.
Ik had niet alle ingrediënten in huis om Isa's instructies precies op te volgen, dus ik heb een paar aanpassingen gedaan. Haar recept zag er ook erg machtig uit met een hele kop cashewnoten plus een blik kokosmelk die samen tot saus worden gepureerd. Ik heb er dus ook een iets ander sausje bij gemaakt. Het resultaat was in ieder geval heerlijk, dus ik wil het graag met jullie delen.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de kofta
- 3/4 kop (een half blik) gekookte kikkererwten, fijngeprakt
- 200 gram wortel of courgette, geraspt
- broodkruim van 2 oude boterhammen of 1 1/4 kop panko paneermeel
- 1/2 kop geroosterde geschaafde amandelen of geroosterde fijngehakte cashewnoten
- 1 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel koriander poeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
Voor de curry
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 1/2 theelepel zout
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 blik kokosmelk
- 1/2 kop water
- 750 g groente naar keuze (ik heb dit keer alleen bloemkool gebruikt, maar spinazie, sperziebonen, erwtjes etc. zijn ook lekker)
- 1 eetlepel citroensap (optioneel)
- 2 eetlepels sojaroom of yoghurt (optioneel)
Bereiding
Maak de kofta
Meng alle ingrediënten voor de kofta in een grote kom en kneed ze tot een samenhangende massa. In het begin lijkt het misschien alsof er water bij moet, maar tijdens het kneden laat de geraspte groente veel vocht los. Kneed dus rustig door tot je na een minuut of drie een samenhangende massa krijgt. Druk het deeg tot een bal en zet het afgedekt weg terwijl je de curry maakt volgens de beschrijving hieronder.
Terwijl de curry staat te pruttelen kun je de kofta bakken. Vorm met je handen 12 compacte rolletjes (of balletjes) van het kofta deeg. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe daarin een flinke scheut kokosolie of een andere olie met een hoog rookpunt. Bak de kofta in een minuut of 8 rondom goudbruin.
Maak de curry
Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook en specerijen erbij en laat ze kort meebakken. Voeg de tomatenpuree, kokosmelk en het water toe en breng het geheel aan de kook. Doe de groente erbij en laat het geheel in ongeveer 10 minuten zachtjes gaarsudderen. Bak ondertussen de kofta.
Haal de curry van het vuur als de groente gaar zijn en roer er dan eventueel nog het citroensap en de sojaroom dooor. Schep de curry in diepe borden en leg in het midden een paar kofta. Lepel wat extra currysaus over de kofta. Geef er rijst of (naan)brood bij om de currysaus mee op te soppen.
13 Reacties
Schrijf een reactie