Glutenvrije pannenkoeken zonder ei
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Suikervrij |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 20 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | 8-9 grote pannenkoeken |
We hebben al een paar verschillende pannenkoeken recepten op de site, maar nog geen die helemaal glutenvrij is. Ik kreeg kort geleden ineens van verschillende mensen de vraag of ik een eenvoudig glutenvrij pannenkoeken recept had, dus toen ben ik maar eens aan het experimenteren gegaan. Deze combinatie van rijstmeel, kikkererwtenmeel en boekweitmeel (of teff) geeft hele lekkere pannenkoeken die ook nog redelijk makkelijk te bakken zijn. Ze blijven niet snel aan de pan kleven en zijn goed om te draaien, wat nog wel eens problemen geeft bij glutenvrije pannenkoeken zonder ei.
Als je je bruin rijstmeel gebruikt zijn deze pannenkoeken helemaal 'volkoren', zonder dat ze een overdreven sterke volkorensmaak hebben. Ze zijn rijk aan o.a. eiwit, ijzer, zink en B-vitamines. Ook na het afkoelen blijven ze lekker soepel, dus je kunt prima wat extra maken om mee te nemen als lunch. Als je ze mooi dun bakt zijn ze zelfs geschikt om te gebruiken als wraps, bijvoorbeeld gevuld met hummus en groente.
Ingrediënten
- 100 gram bruin of wit rijstmeel (géén ketan/sweet rice flour/kleefrijstmeel)
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 100 gram boekweitmeel of teffmeel
- 1 theelepel zout
- 250 ml plantaardige melk
- 350-400 ml water
- een lepeltje olie om de pan in te vetten
Bereiding
Verwarm een goeie anti-aanbakpan voor op hoog vuur (ik heb pannen met een keramische laag). Meng in een kom het rijstmeel, kikkererwtenmeel, boekweitmeel en zout. Haal eventueel het kikkererwtenmeel door een zeef om de klontjes te breken. Meng geleidelijk de melk en het water erdoor met een garde tot je een mooi glad beslag hebt.
Doe een scheutje olie in de pan en smeer dit uit met een opgevouwen stukje keukenpapier. Bewaar het keukenpapier voor de volgende pannenkoek. Giet een grote pollepel vol beslag in de pan en draai de pan een beetje rond zodat het beslag kan uitlopen over de bodem en de gaatjes die ontstaan weer gevuld worden.
Deze pannenkoeken doen er wat langer over om mooi bruin te worden, dus laat ze rustig even bakken en kijk dan voorzichtig met een spatel onder de rand of ze al goed zijn. Zet het vuur eventueel nog wat hoger als het erg lang duurt. Draai de pannenkoek om met je spatel en laat de andere kant ook nog even bakken tot die bruine vlekjes heeft. Verplaats de pannenkoek nu naar een (warmgehouden) bord. Vet de pan opnieuw in met het keukenpapiertje en ga door met bakken tot het beslag op is.
Een Engelstalige versie van dit recept vind je hier.
4 Reacties
Schrijf een reactie