De simpelste pannenkoeken
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Suikervrij, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 20 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | Maakt 8 à 9 pannenkoeken |
We hebben al een recept voor luxe pannenkoeken met kastanjemeel op de site, maar het leek me fijn om daarnaast een heel eenvoudig recept te hebben. De ingrediënten voor deze veganistische pannenkoeken vind je denk ik in elk land en in elke keuken. Handig als je bij je oma pannenkoeken wilt bakken, of op de camping, eigenlijk overal waar je misschien geen eivervangers en plantaardige melk bij de hand hebt. Edit: als dit recept voor jou niet goed werkt, probeer dan eens mijn nieuwe recept voor pannenkoeken met kikkererwtenmeel.
Nu vraag je je natuurlijk af of pannenkoeken zonder melk(vervanger) en ei(vervanger) wel lekker kunnen zijn. Het antwoord is ja! Ik vind de smaak en textuur wel ietsje beter met een beetje sojamelk, dus dat heb ik in het recept als optie gegeven. Het is ook lekkerder om de pannenkoeken in plantaardige margarine te bakken dan in olie, maar zelfs als je alleen meel, water en zonnebloemolie hebt, kun je heel smakelijke pannenkoeken bakken, al blijven ze dan wel wat lichter van kleur. Beleg de pannenkoeken lekker met stroop, bruine suiker of jam, en je merkt het verschil nauwelijks.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 koppen bloem of gebuild tarwemeel
- 1 1/2 à 2 koppen water
- 1 kop sojamelk of andere plantenmelk (vervang eventueel door extra water)
- 1 eetlepel olijfolie of andere olie (optioneel, maar absoluut aan te raden als je geen sojamelk gebruikt)
- 1/2 theelepel zout
- Plantaardige bakmargarine, zonnebloemolie, rijstolie of een andere olie met een hoog rookpunt
Bereiding
De het meel, water, sojamelk, olie en zout in een kom en roer met een garde tot een glad beslag (kleine klontjes zijn niet erg). Voeg eventueel een beetje extra water toe om het beslag wat dunner te maken. Als het goed vloeibaar is, kun je makkelijker lekker dunne pannenkoeken bakken.
Verhit een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag) op hoog vuur tot hij goed heet is. Giet er een scheutje bakmargarine of olie in en laat die goed door de pan lopen, zodat de hele bodem bedekt is met een beetje olie.
Giet nu met een grote pollepel het beslag in de pan. Houdt de pan een beetje schuin en draai hem rustig rond, zodat het beslag in een dunne laag uitloopt over de bodem. Als de pannenkoek toch nog te dik is, doe dan de volgende keer iets minder beslag in de pan en verdun het beslag eventueel met een scheutje water als het niet goed uitloopt. Laat de pannenkoek bakken tot de bovenkant is gestold en de onderkant goudbruin is (als je in olie bakt kan dit even duren, dus wees geduldig). Draai de pannenkoek om met een spatel en laat ook deze kant bakken tot er bruine spikkels op komen.
Herhaal deze handelingen met de rest van het beslag. Afhankelijk van de kwaliteit van je pan is het misschien niet nodig om voor elke pannenkoek nieuwe margarine of olie te gebruiken. Houdt de pannenkoeken eventueel warm in de oven, of op een bord dat op een pan kokend water staat.
Variaties
- Appelpannenkoeken: Voeg een halve theelepel kaneel en 3 eetlepels suiker toe aan het beslag. Schil twee appels en snijd ze in dunne partjes. Giet het beslag in de pan (maak de pannenkoeken eventueel ietsje dikker dan normaal) en leg er vlug wat appelschijfjes op voordat het beslag stolt. Bak de pannenkoek op de gebruikelijke manier, maar pas op dat de appel er bij het omdraaien niet afvalt.
- Kaaspannenkoeken: Voeg 4 eetlepels edelgist vlokken en 1/2 theelepel extra zout toe aan het beslag. De kaaspanennenkoeken branden vlug aan, dus draai ze snel om.
55 Reacties
Hoi Nigina, Jammer dat het niet gelukt is! Ik hoor wel eens vaker dat mensen problemen hebben met het ballen van pannenkoeken zonder ei, maar ik bak mijn pannenkoeken heel vaak zo en bij mij gaat het altijd goed en er zijn ook veel andere mensen die op deze manier pannenkoeken bakken. Het is misschien wat lastiger dan pannenkoeken met ei, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt verleer je het nooit meer.
Algemene tips voor goede pannenkoeken:
Neem een goede anti-aanbakpan met een dikke bodem, een goed ingebrande gietijzeren pan of gebruik een ruime hoeveelheid olie/margarine om te voorkomen dat de pannenkoeken aan de pan kleven. Doe indien nodig voor iedere pannenkoek een beetje nieuwe olie/margarine in de pan.
Neem de tijd en laat de pan goed heet worden voor je het beslag erin doet. Goed voorverwarmen duurt langer dan je verwacht. Als je denkt dat de pan goed voorgewarmd is, kun je rustig nog even wachten om hem nog beter op temperatuur te laten komen, dan weet je zeker dat het goed is. Ik bak pannenkoeken altijd op behoorlijk hoog vuur.
Doe niet te veel beslag in de pan, ongeveer een derde tot de helft van de bodem moet bedekt zijn, en dan kun je daarna het beslag laten uitlopen om de rest van de bodem te bedekken. Zo krijg je een mooie dunne pannenkoek die snel gaar is.
Draai de pannenkoek niet te vroeg om. Pannenkoeken zonder ei doen er iets langer over om goed gaar te worden. Laat de pannenkoek in ieder geval met rust tot hij bovenop helemaal droog is en dan til met een spatel de rand op om te kijken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant mooi goudbruin is kun je de pannenkoek indien nodig voorzichtig losmaken met de spatel en dan omdraaien om de andere kant te bakken.
Hopelijk lukt het met deze extra instructies wel om mooie pannenkoeken te bakken. Oefening baart kunst. Succes!
Schrijf een reactie