Boerenkool salade
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2 personen |
Het nieuwe jaar is begonnen en ik heb mezelf voorgenomen de komende weken een beetje af te vallen. Een aantal broeken die vorig jaar nog makkelijk pasten zitten nu echt te strak, en ik ben niet van plan nieuwe te kopen. Zoals het spreekwoord zegt, het moet uit de lengte of de breedte komen...
Afvallen gaat voor mij het makkelijkst door niet te veel koolhydraten te eten. Vegan en koolhydraatarm is geen vanzelfsprekende combi, maar het kan wel! 's Morgens eet ik lekker een bakje ontbijtpap, en tussen de middag neem ik vaak een eenvoudige salade zoals deze.
Boerenkool staat in Nederland niet bekend als een typische saladegroente, maar toch kun je er heerlijke vullende salades mee maken. Het zit bovendien bommetje vol nuttige voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en vitamine K. Zoals met alle koolsalades is het fijn om de dressing even goed in te laten trekken, zodat de kool lekker mals en zacht wordt. Je kunt deze salade dus prima 's morgens al klaarmaken en meenemen naar je werk voor de lunch.
Op de foto heb ik nog wat extra tofu feta toegevoegd aan de salade, deze pittige tempeh blokjes zouden er ook heel lekker bij zijn.
Ingrediënten
- 200 gram boerenkool, kleingesneden (voorgesneden uit een zak is prima)
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- 2 theelepels mosterd
- 1/4 theelepel vloeibare stevia (of equivalent van ander zoetmiddel)
- 1 mespunt zout
- 300 gram pompoen, in blokjes
- 4 flinke eetlepels pompoenpitten
Bereiding
Doe de boerenkool met de olie, azijn, mosterd, zoetmiddel en zout in een grote kom. Meng met je handen of met een vork tot alle kool bedekt is met dressing. Eventueel kun je de kool 'masseren' met je handen om hem extra mals te maken. Laat minstens 15 minuten staan zodat de dressing goed in de kool kan trekken.
Bereid ondertussen de overige ingrediënten. Snijd de pompoen in blokjes en stoom hem gaar in een pan of in de magnetron. Rooster de pompoenpitten in droge pan. Maak eventueel ook de tofu feta of pittige tempeh blokjes. Meng de gekookte pompoen, pompoenpitten, en tofu of tempeh door de salade.
8 Reacties
Schrijf een reactie