Vegan blauwe kaas
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 0 minuten, totaal 240 minuten |
Voor: | 400 gram kaas |
Ik krijg af en toe smeekbedes van lezers of ik alsjeblieft een recept voor vegan blauwe kaas wil maken. Ik was zelf vroeger ook een grote blauwschimmelkaas fan, dus ik heb wel eens een experimentje gewaagd met een recept waar onder andere gefermenteerde tofu van de toko voor nodig was. Dat was bepaald geen succes en sindsdien staat er dus een potje gefermenteerde tofu te verpieteren achterin de koelkast en heb ik geen pogingen meer gewaagd.
Tot nu toe dan. Ik kreeg weer eens zo'n mailtje van iemand die héél graag een blauwe kaas recept wilde hebben, begon te googelen, vond verschillende recepten, ging experimenteren en ja! dat kwam best dicht in de buurt van mijn herinnering aan blauwschimmelkaas. De kaas is heerlijk romig met een lekker pittige zoute en zurige smaak. Zelfs de kleur is goed, dankzij witte tofu en groenblauwe pompoenpitjes. Je gaat hier geen koemelkkaaseters mee voor de gek houden, maar als je blauwschimmelkaas mist, is dit denk ik een leuke vervanger.
Het is een vrij simpel receptje, je hebt alleen een staafmixer of een sterke blender nodig om de pompoenpitjes te pureren. Verder is het een kwestie van alles door elkaar mengen en even geduld hebben terwijl de kaas opstijft. Als je het recept volgt krijgt je een vrij mild smakende kaas. Als je een wat pittigere kaas wilt, kun je nog wat meer smaakmakers toevoegen.
Dit is een twee-in-één recept. Je kunt deze kaas als redelijk vetarm smeelseltje maken, of je kunt er zoals op de foto kokosolie bij doen om er een echt romig kaasblok van te maken waar je stukjes en plakjes van kunt snijden, maar wat ook nog smeerbaar is. Beide kaasjes zijn geschikt voor op een toastje, in salades, als vulling voor groente en pasteitjes en op pizza.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop (70 g) ongeroosterde pompoenpitjes
- 1/3 kop (80 ml) water
- 1/4 kop (60 ml) azijn
- 3 eetlepels edelgist vlokken
- 1 eetlepel witte tahin
- 1/2 theelepel knoflookpoeder of een klein teentje verse knoflook
- 1 theelepel zout
- 200 gram stevige tofu
- 1/3 à 1/2 kop (80-120 ml) neutraal smakende kokosolie (optioneel)
Bereiding
Voor een stevige blokkaas
Doe de pompoenpitjes met alle ingrediënten behalve de tofu en de kokosolie in de kom van je blender of staafmixer. Laat eventueel een paar uur inweken als je apparaat niet zo sterk is. Pureer de pompoenpitjes met het vocht tot een egale massa.
Snijd de tofu in plakjes en druk het overtollige vocht eruit met een schone theedoek of keukenpapier. Smelt de kokosolie. Doe de tofu en de kokosolie bij de pompoenpitmassa in de mengkom en pureer nog een keer, tot alles goed gemengd en fijngemaakt is.
Proef of je de kaas pittig genoeg vindt en voeg eventueel nog wat meer smaakmakers toe. Houd er rekening mee dat de smaak minder sterk zal zijn nadat de kaas tijd heeft gehad om af te koelen en op stijven.
Bedek een kaasvorm (zoals een flinke kom of een rond bakje) met vershoudfolie en stort de kaasmassa op het folie. Dek de vorm af en zet hem minstens 8 uur in de koelkast zodat de kaas kan opstijven. Als je haast hebt kun je de kaas ook een uurtje of drie in de vriezer zetten.
De kaas blijft in de koelkast minstens een week goed, en in de vriezer meerdere maanden.
Voor het vetarme kruimelkaasje
Doe de pompoenpitjes met alle ingrediënten behalve de tofu (en de kokosolie, die je niet gebruikt) in de kom van je blender of staafmixer. Laat eventueel een paar uur inweken als je apparaat niet zo sterk is. Pureer de pompoenpitjes met het vocht tot een egale massa.
Snijd de tofu in plakjes en druk het overtollige vocht eruit met een schone theedoek of keukenpapier. Verkruimel de tofu met je handen en prak er dan met een vork de pompoenpitmassa door. De kokosolie heb je nu niet nodig. Zet het mengsel een paar uur in de koelkast zodat de smaken lekker in de tofu kunnen trekken. Het mengsel blijft in de koelkast waarschijnlijk een dag of vijf goed. Ik denk dat je het ook wel kunt invriezen.
29 Reacties
Leuk Monique! Fijn dat je het al lekker vond.
Pauline, is het al gelukt met Pinterest. Andere mensen hebben de foto wel gepind zak ik, dus het kan blijkbaar wel.
Het is niet zo moeilijk hoor Sanne, gewoon alles pureren en in de koelkast laten opstijven. Lekker proberen!
Schrijf een reactie