Tofu gnocchi
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Feestdagen, Lekker voor kinderen |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 25 minuten, koken 15 minuten, totaal 40 minuten |
Voor: | 2 personen |
Zie je die gnocchi op de foto? Daar zit een heel pakje tofu in! Ik vind gnocchi erg lekker, maar het is een beetje jammer dat het eigenlijk gewoon meelballen zijn. Op Serious Eats zag ik pas dit filmpje waarin Kenji López-Alt gnocchi maakt met ricottakaas in plaats van aardappelen. Ik dacht meteen, dat kan vast ook met tofu!
Deze tofu gnocchi zijn makkelijker te maken dan aardappel gnocchi, en ze hebben ook nog eens een veel betere voedingswaarde. Om de tofu een fijne hartige smaak te geven voeg ik er een beetje edelgist, citroensap en zout aan toe. Het is vast ook heel lekker om er kruiden in te verwerken.
Je kunt de gnocchi gekookt eten, maar ik vind gebakken gnocchi véél lekkerder, dus na het koken bak ik ze nog even in een koekenpan met een scheutje olie. Wij aten de gnocchi met tomatensaus van Heinz en geraspte Violife kaas, maar ze zijn vast ook heel lekker met een pestosausje of met broccoli.
Ingrediënten
- 375-400 gram tofu (ik had een pakje van AH)
- 4 eetlepels edelgist vlokken
- 1 eetlepel olie (bijv. olijf- of koolzaadolie)
- 1 1/2 eetlepel citroensap
- 3/4 theelepel zout + extra voor het kookwater
- 120 gram bloem + extra voor het uitrollen
Bereiding
Haal de tofu uit de verpakking en druk er met je handen zoveel mogelijk vocht uit. Als het goed is, is er nu nog ongeveer 250 gram tofu over. Doe de tofu in een kom en kneed het met je handen tot het een min of meer gladde massa geworden is. Wikkel de tofumassa in een schone theedoek en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Doe de uitgeperste tofu terug in de kom en voeg de edelgist, olie, citroensap en zout toe. Prak de tofu nog een keer extra goed fijn met een vork.
Voeg de bloem toe aan de tofu en meng het erdoor met een vork. Kneed het mengsel met je handen een minuut of twee tot het een samenhangende bal is. Breng nu een ruime pan met water en zout aan de kook.
Bestuif de deegbal, je handen en een stukje schoon werkvlak met de extra bloem. Leg de deegbal op het werkvlak en verdeel hem in vier gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met je handen uit tot een lang, dun rolletje. Gebruik wat extra bloem als en het deeg teveel plakt. Hak met een deegschraper of een groot mes de rolletjes in stukjes. Dit zijn je gnocchi!
Kijk of je water al kookt en laat de gnocchi er voorzichtig inzakken. Laat ze ongeveer 3 à 4 minuten koken. Houd een oogje op de pan, vanaf het moment dat ze boven komen drijven moeten ze nog 2 minuten. Giet de gnocci af en laat ze even droogstomen in een vergiet. Als je wilt kun je ze nu nog een minuutje of vijf bakken in een hete koekenpan met een scheutje olie, zodat ze een lekker bruin korstje krijgen.
11 Reacties
Schrijf een reactie