Stevige bonenburgers, twee variaties
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Peulvruchten, Snel klaar, Vleesvervanger, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 10 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | Twee recepten 6-8 burgers |
Vegetarische burgers vind ik altijd relatief duur en bovendien bevatten de meeste soorten nog steeds kippenei, dus wij eten graag zelfgemaakte bonenburgers. Bonenburgers willen nog wel eens uit elkaar vallen tijdens het bakken, maar bij dit recept met een beetje tarwegluten heb je daar helemaal geen last van. Tarwegluten poeder kun je kopen of bestellen bij molenwinkels.
Ik heb al een recept voor kikkererwtenburgers op de site, maar hier zijn nog twee hele lekkere variaties die we de laatste tijd regelmatig maken: Mexicaanse burgers met zwarte bonen en Italiaanse burgers met linzen en olijven. Je kunt zelf nog veel meer variaties bedenken, als je je maar houdt aan de basis van 2 koppen bonen, 1/2 kop paneermeel, 1/2 kop tarwegluten en 1/4 kop water.
Met elk van deze recepten kun je 6 grote of 8 iets kleinere burgers maken. Als je die niet allemaal meteen nodig hebt, kun je een deel van het deeg bewaren. Het rauwe burgerdeeg blijft in de koelkast een dag of drie goed en je kunt het ook invriezen en later ontdooien en bakken. Dit geeft een lekkerder resultaat dan gebakken burgers invriezen.
Mexicaanse zwarte bonenburgers
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 koppen gekookte zwarte bonen
- 1/4 kop water
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 eetlepel ketchup of tomatenpuree
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 kleine ui, fijn gesnipperd
- 1/2 kop paneermeel of havermout
- 1/2 kop tarwegluten
Bereiding
Prak de bonen met een pureestamper of vork, of hak ze fijn in een keukenmachine. Doe het water, kruiden, ui en paneermeel erbij en meng alles door elkaar. Voeg tot slot de tarwegluten toe en kneed het mengsel even door met je handen tot het een samenhangende bal wordt. Voeg eventueel een klein beetje extra water toe als het deeg erg droog is.
Verdeel het deeg in 6 à 8 gelijke stukjes en vorm er burgers van, met de hand of met behulp van een kookring, voor mooie gelijkvorminge burgers. Verhit op middelhoog vuur een scheut olie in een koekenpan en bak de burgers in enkele minuten aan beide kanten bruin. Waarschijnlijk passen de burgers niet allemaal tegelijk in één pan, dus je kunt ze met twee pannen bakken, of in één pan eerst de ene helft en dan de andere helft.
Italiaanse linzen-olijvenburgers
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 koppen gekookte bruine linzen
- 1/4 kop water
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 kop zwarte olijven, in stukjes gehakt
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 theelepels citroensap
- 1/2 kop paneermeel of havermout
- 1/2 kop tarwegluten
Bereiding
Prak de linzen met een pureestamper of vork, of hak ze fijn in een keukenmachine. Doe het water, kruiden, olijven, sojasaus, citroensap en paneermeel erbij en meng alles door elkaar. Voeg tot slot de tarwegluten toe en kneed het mengsel even door met je handen tot het een samenhangende bal wordt. Voeg eventueel een klein beetje extra water toe als het deeg erg droog is.
Verdeel het deeg in 6 à 8 gelijke stukjes en vorm er burgers van, met de hand of met behulp van een kookring, voor mooie gelijkvorminge burgers. Verhit op middelhoog vuur een scheut olie in een koekenpan en bak de burgers in enkele minuten aan beide kanten bruin. Waarschijnlijk passen de burgers niet allemaal tegelijk in één pan, dus je kunt ze met twee pannen bakken, of in één pan eerst de ene helft en dan de andere helft.
11 Reacties
Schrijf een reactie