Slawraps met olijven-seitan

19 August 2014 onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , , , ,
Voor: 4-6 personen
Slaw-wraps met olijven seitan, vegan

Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt eten wij nog maar eens een klimaat- en milieuvriendelijke zomerse maaltijd. Dit is volgens mij het meest eiwitrijke recept wat ik ooit gemaakt heb (zie de voedingswaarde hieronder). Je vraagt je misschien af of slawraps wel vullend genoeg zijn? Nou, deze wel! Het is echt krachtvoer, ook geschikt voor de carnivoren in je leven, al zou ik voor mensen met groente-vrees de seitan voor de zekerheid in een pitabroodje serveren.

De seitan is geïnspireerd door het recept voor citroen-olijvenseitan uit Vegan Eats World van Terry Hope Romero, wat mij betreft de allerlekkerste seitan ooit. Behalve in de wraps smaakt hij ook goed bij andere gerechten, zoals bij de aardappels en bloemkool of op brood met een beetje pesto (ga maar eens proeven bij DopHert!). Als je de seitan met kikkererwtenmeel maakt, is hij helemaal sojavrij.

Met dit recept heb je genoeg voor 4-6 personen, maar als je minder eters hebt, kun je de overgebleven seitan ook in de koelkast of vriezer bewaren en zo over meerdere maaltijden verdelen. Sowieso verdubbel ik het recept eigenlijk altijd, want van deze seitan kun je nooit te veel hebben.

Voor de seitan

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de wraps

  • 12 grote slabladen, bijvoorbeeld van twee kroppen ijsbergsla (gebruik de kleine blaadjes voor een salade)
  • 4 grote wortels, geraspt
  • 2 tomaten of 1/2 komkommer, in stukjes
  • knoflooksaus (6 eetlepels sojayoghurt, 2 eetlepels mayonaise, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel gedroogde dille)

Bereiding

Maak de seitan

Meng in een grote kom de tarwegluten, sojameel, edelgist, kruiden en zout. Doe de bouillon, citroensap, olijfolie, olijven en knoflook erbij en meng alles goed door elkaar. Kneed het mengsel een minuutje door tot het een samenhangend vochtig deeg is geworden. Verdeel het deeg in vier stukken.

Breng in een stoompan water aan de kook. Scheur vier brede rechthoekige repen aluminiumfolie af. Leg een stukje deeg op een reep aluminiumfolie en vorm het tot een min of meer rechthoekige platte staaf. Vouw het folie losjes om de staaf en knijp het aan de bovenkant goed dicht zodat er geen water bij de seitan kan komen.

Leg de seitan pakketjes in het stoommandje van je stoompan (of in een vergiet in een gewone pan), doe het deksel erop en laat ze in een half uurtje gaar stomen. Haal ze nu uit de pan, laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast of vriezer.

Maak de wraps

Snijd de seitan in repen, zoals gyros. Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan en bak de reepjes goudbruin. Waarschijnlijk past niet alles in één keer in de pan, dus dan moet je in twee porties bakken. Maak ondertussen de knoflooksaus door in een kommetje de yoghurt, mayonaise, knoflookpoeder en dille te mengen.

Neem een slablad en leg er parallel met de middennerf een handje geraspte wortel, een handje seitanreepjes, en een paar blokjes tomaat/komkommer op. Verdeel een halve eetlepel saus over de vulling. Vouw één zijkant van het slablad over de vulling en rol er een mooie wrap van. Ga zo door met de rest van de slabladen, vulling en saus.

Voedingswaarde

Drie wraps met vulling bevatten ongeveer 490 kcal, 23 g vet (2 g verzadigd), 23 g koolhydraten, 9 g vezels en 50 g eiwit.

14 Reacties

Marjon op 19-8-2014 - 18:18
Moet nu toch echt gluten gaan bestellen want het lijkt me heerlijk. Klopt het dat je 2x 1 1/2 kop gluten nodig hebt of is het een type foutje?
Martine op 19-8-2014 - 21:29
Hoi Marjon, die tweede 1 1/2 kop tarwegluten was inderdaad een foutje. Goed gezien! Dit recept is zeker de moeite waard om tarwegluten voor te bestellen. Ik koop gluten bij De Zuidmolen, die hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en ze verkopen nog meer nuttige dingen, dus ik maak er meestal een grote bestelling van. Misschien kun je ook met iemand delen om de verzendkosten te drukken?
Marianne op 2-9-2014 - 18:42
Die worstjes zijn ERRUG lekker! Ik laat zelf meestal de citroen weg bij de recepten van Terry Hope Romero, omdat die teveel kan overheersen, maar dit recept klopt precies.
Martine op 2-9-2014 - 20:37
Ja het is lekker hè! Dit is echt één van mijn favoriete seitan recepten.
Marjon op 6-9-2014 - 17:53
Ja,de tarwegluten deze week ontvangen en vandaag de seitan gemaakt. Ging super makkelijk en de smaak ís heerlijk.Ik heb het niet in de wraps gegeten maar door een roerbakje heen gedaan.Bij mij worden de reepjes vrij hard.Moet ik ze rustiger bakken of zijn ze hard? Heb veel gemaakt dus ik kan er nog mee oefenen .
Martine op 6-9-2014 - 18:37
Hoi Marjon, Fijn dat het recept zo goed gelukt is! Het is inderdaad de bedoeling dat de reepjes mals blijven. Wat korter bakken op een lagere temperatuur zal daar zeker bij helpen. Ze zijn in principe al helemaal gaar, dus het bakken is puur zodat ze een lekker bruin korstje krijgen. Als je een grillpan hebt kun je ze ook kort grillen.
Jeanette op 13-9-2014 - 18:06
Hoi, berichtje floepte weg, dus straks staat de vraag er 2 keer. Maar ik zei dus dat ik dit een fijne site, vindt, veel inspiratie maar ook bemoediging, dat ik niet de enige gek ben. Alhoewel het ook onverwachte leuke contacten oplevert als je "zusters en broeders" ontdekt. Maar: ik ben dus aan het weightwatchen, en dat gaat best goed, alleen, ik zou graag willen weten of de voedingswaarden per portie zijn of per 100 gram, en, indien per portie, hoeveel een portie dan weegt. Zou fijn zijn. Ondertussen deel het veganistisch evangelie in de fora van WW. Geestig, niet?
Martine op 15-9-2014 - 9:02

Dankjewel voor het compliment Jeanette!

Eén wrap heeft ongeveer 163 kcal. Ik heb even zitten rekenen en 3 wraps met alles erop en eraan wegen ongeveer 380 gram, dus dat komt neer op 129 calorieën per 100 gram.

Jeanette op 20-9-2014 - 7:47
dankjewel, neem ik op in het WW elektronisch dagboek!! Net een heerlijke tofuscramble gehad voor ontbijt. Ik snap niet dat mensen denken dat dit afzien is. Weet je wst ook zo grappig is: mijn kinderen (21, 20, 15) zijn geen overtuigd veganisten en zelfs geen vegetariers,maar beklagen zich wel dat "er zo weinig gezonds en echt lekkers te krijgen is" als ze uit gaan eten, en hebben een hekel aan BBQ feestjes (al dat vlees!) en zelfs in rebelse fases (die van 20 is een zoon die net op kamers zit) voelen ze zich gewoon niet senang bij vleesgeorienteerde voedingswijzen. En ik ben echt niet zo'n pasbekeerde die overal zijn voet tussen de deur zet. Nooit geweest ook. Niet zoeken naar vervangers, maar "gewoon" naar smakelijke maaltijden die "toevallig" 100% plantaardig zijn....
Martine op 20-9-2014 - 8:36
Leuk Jeanette! Veel mensen hebben gewoon geen idee wat je allemaal kan maken met plantaardige ingrediënten, daarom hebben we ook deze website. Veganisme gaat door de maag, net als liefde. ;)
Jeanette op 2-3-2017 - 8:23
Hoi... al weer 2 jaar geleden dat ik bovenstaand postte Martine. Ik gebruik de website nog steeds. Mijn oudste gaat inmiddels trouwen. Is bijna arts en bijna voltijds vegan. Haar aanstaande heeft mijn kookboeken en doet vrolijk mee mits zij belooft niet te zeuren als hij een keer van het padje gaat op een mannenuitje.... :-) Mijn jongste is vegetarisch met een sterke voorkeur voor vegan (tja. Wat wil je. Je bent Jesse Klaver groupie of niet...) Mijn middelste verkiest plantaardig maar vind het gênant om er bij anderen om te vragen... Ik doe in huis af en toe workshops met kennissen die niet weten hoe het moet. Zo vergaan de dingen. En WW? Ja. Die geloven in kip en vis. Maar mijn crew toch ook minstens twee keer per week plantaardig. Ik ga weer eens een batch seitan maken. Daarom was ik hier. Ciao!
Martine op 2-3-2017 - 8:36
Leuk om een update te krijgen Jeanette! Fijn dat het zo goed gaat.
Laura op 4-1-2019 - 13:23
Hoi Martine, Bedankt voor het lekkere recept! Dit was mijn best gelukte seitan tot nu toe, en de eerste keer dat ik hem zelf ook echt heel lekker vind. Nu ligt je basisseitan te stomen om seitanbroodjes van te maken. Bedankt!
Martine op 4-1-2019 - 14:08
Super leuk om te horen Laura! Veel plezier met dingen uitproberen :D

Schrijf een reactie