Slawraps met olijven-seitan
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Koolhydraatarm, Vleesvervanger, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 4-6 personen |
Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt eten wij nog maar eens een klimaat- en milieuvriendelijke zomerse maaltijd. Dit is volgens mij het meest eiwitrijke recept wat ik ooit gemaakt heb (zie de voedingswaarde hieronder). Je vraagt je misschien af of slawraps wel vullend genoeg zijn? Nou, deze wel! Het is echt krachtvoer, ook geschikt voor de carnivoren in je leven, al zou ik voor mensen met groente-vrees de seitan voor de zekerheid in een pitabroodje serveren.
De seitan is geïnspireerd door het recept voor citroen-olijvenseitan uit Vegan Eats World van Terry Hope Romero, wat mij betreft de allerlekkerste seitan ooit. Behalve in de wraps smaakt hij ook goed bij andere gerechten, zoals bij de aardappels en bloemkool of op brood met een beetje pesto (ga maar eens proeven bij DopHert!). Als je de seitan met kikkererwtenmeel maakt, is hij helemaal sojavrij.
Met dit recept heb je genoeg voor 4-6 personen, maar als je minder eters hebt, kun je de overgebleven seitan ook in de koelkast of vriezer bewaren en zo over meerdere maaltijden verdelen. Sowieso verdubbel ik het recept eigenlijk altijd, want van deze seitan kun je nooit te veel hebben.
Voor de seitan
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 1/2 kop tarwegluten
- 1/2 kop sojameel of kikkererwtenmeel
- 1/4 kop edelgist vlokken
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 1/2 theelepel zout
- 1 1/2 kop plantaardige bouillon
- 1/4 kop citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 kop fijngehakte zwarte olijven
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
Voor de wraps
- 12 grote slabladen, bijvoorbeeld van twee kroppen ijsbergsla (gebruik de kleine blaadjes voor een salade)
- 4 grote wortels, geraspt
- 2 tomaten of 1/2 komkommer, in stukjes
- knoflooksaus (6 eetlepels sojayoghurt, 2 eetlepels mayonaise, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel gedroogde dille)
Bereiding
Maak de seitan
Meng in een grote kom de tarwegluten, sojameel, edelgist, kruiden en zout. Doe de bouillon, citroensap, olijfolie, olijven en knoflook erbij en meng alles goed door elkaar. Kneed het mengsel een minuutje door tot het een samenhangend vochtig deeg is geworden. Verdeel het deeg in vier stukken.
Breng in een stoompan water aan de kook. Scheur vier brede rechthoekige repen aluminiumfolie af. Leg een stukje deeg op een reep aluminiumfolie en vorm het tot een min of meer rechthoekige platte staaf. Vouw het folie losjes om de staaf en knijp het aan de bovenkant goed dicht zodat er geen water bij de seitan kan komen.
Leg de seitan pakketjes in het stoommandje van je stoompan (of in een vergiet in een gewone pan), doe het deksel erop en laat ze in een half uurtje gaar stomen. Haal ze nu uit de pan, laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast of vriezer.
Maak de wraps
Snijd de seitan in repen, zoals gyros. Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan en bak de reepjes goudbruin. Waarschijnlijk past niet alles in één keer in de pan, dus dan moet je in twee porties bakken. Maak ondertussen de knoflooksaus door in een kommetje de yoghurt, mayonaise, knoflookpoeder en dille te mengen.
Neem een slablad en leg er parallel met de middennerf een handje geraspte wortel, een handje seitanreepjes, en een paar blokjes tomaat/komkommer op. Verdeel een halve eetlepel saus over de vulling. Vouw één zijkant van het slablad over de vulling en rol er een mooie wrap van. Ga zo door met de rest van de slabladen, vulling en saus.
Voedingswaarde
Drie wraps met vulling bevatten ongeveer 490 kcal, 23 g vet (2 g verzadigd), 23 g koolhydraten, 9 g vezels en 50 g eiwit.
14 Reacties
Dankjewel voor het compliment Jeanette!
Eén wrap heeft ongeveer 163 kcal. Ik heb even zitten rekenen en 3 wraps met alles erop en eraan wegen ongeveer 380 gram, dus dat komt neer op 129 calorieën per 100 gram.
Schrijf een reactie