Seitan scramble
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Koolhydraatarm, Snel klaar, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | 2 personen |
Ken je dat, je wilt seitan eten, maar er is geen tijd om de seitan een uur te stomen of koken? Het kan, met deze seitan scramble die je in een paar minuten gaar bakt in een koekenpan. Vervolgens kun je in dezelfde pan ook nog je groente meebakken, en klaar is je maaltijd!
Dit super snelle seitan recept is gebaseerd op de pepperoni uit The Complete Guide to Vegan Food Substitutions van Celine Steen en Joni Marie Newman. Je kunt zelf groente naar keuze toevoegen. Ik gebruikte dit keer alleen witte kool, maar andere groentes zijn natuurlijk ook lekker. Serveer de seitan bijvoorbeeld met aardappeltjes, of in een pita of wrap. Geef er ketchup of yoghurt-knoflooksaus bij.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de seitan
- 1 kop tarwegluten
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 theelepel basilicum
- 3/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1 theelepel suiker (of equivalent van een ander zoetmiddel)
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 eetlepel liquid smoke
- 4 eetelepels water
Voor de groente (optioneel)
- 200 gram spitskool, in reepjes
- 1 paprika, in reepjes
- 1 eetlepel sojasaus
- 4 eetlepels water
Bereiding
Meng de tarwegluten met de specerijen, zout en suiker in een kom. Doe de olie erbij en wrijf die met je handen door het glutenmengsel, tot al het meel is bedekt met een beetje olie. Voeg nu beetje bij beetje het water en de liquid smoke toe en wrijf ook dit door het glutenmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat. Ga door tot al het losse meel is opgenomen. Scheur het deeg in kleine stukjes als het te veel aan elkaar kleeft.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de seitan al omscheppend in een minuut of 10 gaar. Maak de seitan ondertussen nog wat fijner door de grote stukken met een spatel te halveren. Als je ook groente wilt bakken voeg die dan in de laatste vijf minuten toe. Laat ze een minuut of 3 meebakken en voeg dan de sojasaus en het water toe. Laat het gerecht nog even doorwarmen tot de groente beetgaar zijn.
23 Reacties
Schrijf een reactie