Seitan scramble

30 December 2013 onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2 personen
Seitan scramble, vegan

Ken je dat, je wilt seitan eten, maar er is geen tijd om de seitan een uur te stomen of koken? Het kan, met deze seitan scramble die je in een paar minuten gaar bakt in een koekenpan. Vervolgens kun je in dezelfde pan ook nog je groente meebakken, en klaar is je maaltijd!

Dit super snelle seitan recept is gebaseerd op de pepperoni uit The Complete Guide to Vegan Food Substitutions van Celine Steen en Joni Marie Newman. Je kunt zelf groente naar keuze toevoegen. Ik gebruikte dit keer alleen witte kool, maar andere groentes zijn natuurlijk ook lekker. Serveer de seitan bijvoorbeeld met aardappeltjes, of in een pita of wrap. Geef er ketchup of yoghurt-knoflooksaus bij.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de seitan

  • 1 kop tarwegluten
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel basilicum
  • 3/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1 theelepel suiker (of equivalent van een ander zoetmiddel)
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 eetlepel liquid smoke
  • 4 eetelepels water

Voor de groente (optioneel)

  • 200 gram spitskool, in reepjes
  • 1 paprika, in reepjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepels water

Bereiding

Meng de tarwegluten met de specerijen, zout en suiker in een kom. Doe de olie erbij en wrijf die met je handen door het glutenmengsel, tot al het meel is bedekt met een beetje olie. Voeg nu beetje bij beetje het water en de liquid smoke toe en wrijf ook dit door het glutenmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat. Ga door tot al het losse meel is opgenomen. Scheur het deeg in kleine stukjes als het te veel aan elkaar kleeft.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de seitan al omscheppend in een minuut of 10 gaar. Maak de seitan ondertussen nog wat fijner door de grote stukken met een spatel te halveren. Als je ook groente wilt bakken voeg die dan in de laatste vijf minuten toe. Laat ze een minuut of 3 meebakken en voeg dan de sojasaus en het water toe. Laat het gerecht nog even doorwarmen tot de groente beetgaar zijn.

23 Reacties

Marianne op 31-12-2013 - 20:21
Wow Martine, You made my day! Dit was een groot succes!
Martine op 1-1-2014 - 12:26
Leuk dat het zo goed bevallen is Marianne!
Inge op 7-1-2014 - 10:51
Wat een uitkomst! Snel en ook nog ontzettend lekker. Ga hier zeker verder mee experimenteren. Dank je wel!
Martine op 7-1-2014 - 11:25
Dankjewel voor de feedback Inge!
Connie op 4-1-2015 - 21:11
Ik had geen liquid smoke voor handen, dus heb dit vervangen door een halve theelepel smoked paprika en extra water (2el). Heerlijk!
Martine op 4-1-2015 - 21:17
Fijn dat het goed gelukt is Connie!
Elbrich op 20-5-2015 - 18:51
De smaak was prima, maar het was verschrikkelijk taai, net gebakken kauwgom. Heb ik iets verkeerd gedaan?
Martine op 20-5-2015 - 21:13
Hmm, de seitan moet wel wat beet hebben, maar gebakken kauwgom gaat wat ver. Volgende keer misschien iets minder lang bakken?
petra b op 7-9-2015 - 14:30
ik heb ze ook gemaakt en ze is heerlijk lekker pittig en krokant en mals ipv spitskool heb ik boontjes gebruikt ging ook goed daarna heb ik de yogurt-knoflook zelf gemaakt want ik kon ze niet in de winkel vinden de vegan variant daarvan niet vinden gr petrab
W. op 21-10-2015 - 19:22
Voor het eerst gemaakt vandaag met 'gehaktkruiden'.. Het was alleen een beetje knapperig, misschien wat te hard te gebakken? Zet je het op laag, middel of hoog vuur? Vond het wel lekker dus ga het misschien nog een maken..
Martine op 21-10-2015 - 20:21
Leuk dat je dit gemaakt hebt. Goed idee om er gehaktkruiden door te doen. Knapperig lijkt me wel lekker eigenlijk, maar als je dat niet wil zou ik het inderdaad wat minder heet en/of wat korter bakken.
Anja op 19-12-2016 - 20:30
Lekker, met shoarma kruiden en uitjes er een broodje shoarma van gemaakt!
Monique Janssen op 22-4-2017 - 11:44
Wat een geweldig recept ! Net gemaakt met het fijngesneden groen van een bloemkool, een gele paprika en een paar champignons... Heerlijk !!!
Martine op 22-4-2017 - 15:45
Leuk Monique!
Hannah op 24-5-2017 - 20:33
Wat een heerlijk en makkelijk recept. We hebben gesmuld!
Olga op 18-8-2017 - 19:54
We hadden vanavond trek in goulash met seitan maar ik kwam er achter dat de seitan in de vriezer op was. Snel op jouw site gekeken en deze klaar gemaakt. Het was zo lekker dat we deze in het vervolg maken. Heerlijk! 😀
Martine op 18-8-2017 - 20:18
Leuk Olga!
Monique op 27-11-2017 - 11:07
Dit recept is een van onze absolute favorieten! Zo snel - en nóg sneller met bijvoorbeeld kant en klare shoarmakruiden. Heerlijk in pitabroodjes. Dit weekend at een omnivore vriend bij me die wel openstaat voor culinair experimenteren, dus zette ik hem onder andere dit recept voor; het was zijn eerste kennismaking met tarwegluten en hij was zó onder de indruk dat hij een deel van mijn voorraad tarwegluten heeft overgekocht om er zelf thuis ook mee te gaan kokkerellen :-). Fijn om iemand te kunnen laten ervaren dat het afzien van dierlijke producten niet alleen niet per se een gemis is, maar misschien zelfs wel verrijkend kan zijn!
Martine op 27-11-2017 - 11:30
Wat leuk Monique! Super gaaf om te horen.
Sandra op 20-1-2018 - 10:18
Wegens tijdgebrek een deel worst uit de stoompan genomen (half gaar)en in stukjes getrokken. Knapperig gebakken, lekker! Maar de stukjes moeten heel klein of plat dat het goed gebakken/gaar/knapperig wordt anders is het inderdaad net kauwgom. Nu weet ik ook waarom ik seitan uit een potje zo vies vond:-)
Martine op 22-1-2018 - 14:53
Fijn dat het goed gelukt is Sandra! Zelfgemaakte seitan is inderdaad veel lekkerder dan die uit een potje.
Hesther op 22-2-2020 - 12:57
Super bedankt voor dit recept. Net voor het eerst gemaakt, lekker knapperig, we hebben het als lunch op brood gegeten met een beetje mayoline eronder. De hele krokante stukjes deden mij denken aan de kaantjes van de lekkerbekjes. Ik ga ze ook eens proberen met viskruiden erdoor. Zou je het trouwens in kunnen vriezen?
Martine op 23-2-2020 - 10:31
Leuk Hesther! Ik denk dat je dit inderdaad prima in kunt vriezen.

Schrijf een reactie